Ми у Facebook
20.03.2013, 10:00

Час пересаджувати кімнатні вазони та сіяти розсаду квітів для дачі

В останній декаді березня та в першій половині квітня час пересаджувати кімнатні вазони та сіяти розсаду овочів, квітів і запашних трав для дачі й присадибної ділянки.
20-23 березня - сприятливі дні для садіння та пересаджування низькорослих рослин і закритому ґрунті, пікірування ранньої розсади, весняного догляду за кімнатними вазонами.

Що краще робити по господарству, коли Місяць росте


Увага! Несприятливі дні для садіння овочевих культур – 24-28 березня.


А поки що можна замочувати та сіяти насіння низькорослих, декоративних та карликових сортів перцю, помідорів, огірків, гарбуза, фізаліса для розсади й подальшого вирощування на дачі, терасі, балконі, присадибній ділянці.

Добре сіяти ранню зелень в закритому грунті: кріп, салат, крес-салат, руколу, листову гірчицю, листову капусту, шпинат, а також ранню редиску.

Як виростити вдома руколу

Можна посадити цибулю та часник на перо. У другій фазі Місяця рослини соковиті й добре тягнуться угору.

Також зараз сіють цвітну та декоративну капусту.

У дні водних знаків зодіаку (Рак, Скорпіон та Риби) добре поливати, обприскувати й підживлювати мінеральними комплексними добривами квітучі вазони, розсаду овочів та сіянці городніх культур, квітів, однорічних та багаторічних декоративних рослин.

Не можна обприскувати листя рослин засобами, що містять отрутохімікати.

Не можна саджати й пересаджувати все, що має рости у висоту.

ЗАВАНТАЖИТИ ПОВНУ ВЕРСІЮ
ПОСІВНОГО КАЛЕНДАРЯ 2013


У другій половині березня час сіяти розсаду квітів, що цвітуть усе літо: айстри, чорнобривці, вербена, китайська гвоздика, запашний горошок, сальвія, левкоя, лобелія, лобулярія, «собачки», петунія, замашний тютюн, шавлія.

Дуже дрібне насіння не засипайте землею, бо не зійде. Краще злегка присипати дрібним пісочком й накрити плівкою чи склом. Щодня зволожуйте з пульверизатора, тримайте у світлому і теплому місці.


Вдалий час, щоб посіяти запашні трави: базилік, чебрець, майоран, мелісу, селеру, петрушку, кінзу в теплицях або в горщики, які влітку можна буде винести на балкон чи пересадити на грядку. Коли розсада зійде й почне розвиватися, її треба буде прорідити, залишивши найміцніші паростки. А слабші з успіхом використати для салатів, омлетів, бутербродів.


Якщо ви розмножуєте домашні квіти з «діток», листочків та пагонів, саме час пересадити в горщики фіалки, глоксинії, каланхое, хлорофітум, каладіум, дифенбахію (верхні паростки та шматочки стебла без листя) й інші рослини, які раніше помістили у воду чи вологий пісок і які вже пустили коріння.


Пагони пеларгонії, гортензії, фуксії, традесканції та інших домашніх рослин, які за зиму дуже витягнулись й втратили привабливість, варто обрізати й використати їх верхню частину для розмноження. Посадіть верхівки вертикально у горщики з керамзитом на дні й легким грунтом з додаванням піску і накрийте скляними банками. Поставте на помірно освітлене підвіконня. Час від часу знімайте банки для провітрювання, обприскуйте рослини з пульверизатора (не поливайте, бо загниють!) і знову накривайте.

Можна розсадити чи пересадити у трохи більші вазони з додаванням свіжого грунту кімнатні рослини, коріння яких дуже сильно розрослося і яким вже дуже тісно. Наприклад, розділити кущ (циперус, папороть, калатея, клівія, хлорофітум, сансев`єра, аспарагус, маранта, пеперомія, спатіфілум).

Напередодні пересадки рослини полийте – вони мають бути завжди помірно зволожені.

Не пересаджуйте маленькі рослини у надто великі горщики – грунт "закисне", ріст уповільниться, а то й зовсім зупиниться. Багатьом великим рослинам достатньо, якщо ви щовесни заміните кілька сантиметрів верхнього шару виснаженого і вже надто щільного грунту.

Пересаджуючи рослини, не насипайте землю по самі краї горщика – має залишитися достатньо місця для поливу й розпушування.

У новий горщик рослину не можна розміщувати глибше, ніж вона знаходилась. Особливо це важливо для лимонів та інших цитрусових.

Після пересадки вазон обов’язково полийте (крім кактусів – їх можна буде полити лише через 4-5 днів) і поставте у світле місце, але не під прямі сонячні промені.

Підживлювати пересаджені кімнатні квіти можна буде не раніше, ніж через два тижні.

Сезон пересадки й оновлення кімнатних рослин триває до середини квітня.





На правах реклами