Ми у Facebook
22.03.2013, 16:10

У Рівному активісти вимагали повернути героїв до історії [+Фото]

Акцію протесту з вимогою припинити "знущання" над українською історією провели у Рівному. Молодих рівнян обурила нова навчальна програма з історії України для 5-го класу, затверджена Міністерством освіти і науки України, з якої зникла згадка про багатьох творців української нації, зокрема Тараса Шевченка та Богдана Хмельницького.
У четвер, 21 березня, близько тридцяти молодих людей пройшли вулицями Рівного із національними прапорами й плакатом "Поверніть в історію героїв!".

- Ми прагнемо привернути увагу суспільства до того факту, що з шкільної програми з Історії України для 5 класу зникли відомості про багатьох історичних особистостей, які відіграли в нашій історії величезну роль, - розповідає один з організаторів акції, голова Рівненського осередку ВМГО "Національний Альянс" Віталій Коломис. - Справа в тому, що у порівнянні з програмою 2004 року, у програмі немає жодної згадки про Богдана Хмельницького, Тараса Шевченка, Михайла Грушевського, Івана Франка, Лесю Українку та багатьох інших творців української нації.



Дехто з активістів тримав у руках портрети "забутих" героїв, а один хлопець мав на обличчі символічну маску із зображенням міністра освіти і науки України Дмитра Табачника, адже саме його молоді люди вважають винуватцем таких змін у програмі.



- Таке враження, що дітей програмують на безпам'ятство, щоб не знали "чиїх батьків, чиї ми діти", - говорить Віталій Коломис. - Вважаю, що вивчати історію, не згадуючи при цьому про таких величних постатей, неможливо. Тому такі зміни в програмі, на нашу думку, це свідоме рішення міністра Табачника, спрямоване на те, щоб нашим дітям не було ким пишатися.



Організатори акції висловили сподівання, що учителі в школах, незважаючи на зміни у програмі, викладатимуть Історію України об'єктивно, а батьки п'ятикласників більше уваги у вихованні малечі приділятимуть розповідям про видатних особистостей української історії.






На правах реклами