Ми у Facebook
04.04.2013, 13:23

Кіоски у Рівному знесуть за правилами

Негласна війна поміж кіосками та міською владою Рівного набирає нових, тепер вже законних обертів. Принаймні на це сподіваються міські обранці.
Тож, схоже, кіоск неподалік парку “Лебединка”, який вже тривалий час муляє очі міському голові, таки вдасться знести. Зробити це дозволить Порядок звільнення земельних ділянок від незаконно встановлених тимчасових споруд на території міста Рівного, який депутати затвердили на черговій сесії Рівнеради.

Рівне: Чим Хомку заважають кіоски?

Над створенням правил працювали довго, і от нарешті їх таки затвердили на сесії міської ради. Хоча і тут депутати мали кілька поправок.

Загалом Порядок звільнення земельних ділянок від незаконно встановлених тимчасових споруд на території міста Рівного передбачає прописану процедуру знесення малих архітектурних форм. Мова йде про демонтаж незаконних торгових кіосків, гаражів та інших "некапітальних" споруд, які не мають потрібних дозволів.

За словами Володимира Хомка, у першу чергу мова йде про кіоски, які не мають жодних дозволів. Таких у місті 122. Що ж стосується самовільно встановлених гаражів і "черепашок", то їх демонтаж мер пообіцяв почати з тих місць, де є альтернатива. Наприклад, де є стоянки або заплановане будівництво критих паркінгів.

У Рівному зникнуть кіоски та гаражі-черепашки

Отож, за процедурою, яку затвердили міські обранці, власник такої споруди отримуватиме акт з пропозицією добровільного її демонтажу. Якщо він відмовиться, то спеціально створена комісія з питань звільнення земельних ділянок від незаконно встановлених тимчасових споруд, у яку входитимуть здебільшого депутати, прийматиме рішення про демонтаж. Затим це рішення мають погодити члени виконавчого комітету Рівненської міської ради. Рішення це публікуватимуть, а на сам кіоск приклеять попередження з переліком недоліків, які треба усунути. Якщо ж у зазначені в попередженні терміни нічого не зміниться, споруду демонтують.

Безпосередньо знесенням неугодного кіоску займатиметься КП "Трест зеленого господарства". Щоправда, робити це зможе і будь-яке інше підприємство, якщо з ним, звісно, попередньо укладуть відповідний договір. Демонтовані споруди будуть перевозити й зберігати на спеціальні "штрафмайданчики". Власне, тут депутати й засумнівалися: мовляв, навіщо довго зберігати демонтовані кіоски? Тому й пропонували замінити термін у рік на спершу три, а потім шість місяців. Аби не виникло зайвої плутанини й якомога швидше зрушити питання з місця, врешті прописали у правилах досить завуальовано "на термін, який не суперечить чинному законодавству".

Ось який кіоск заважає меру Рівного [+Фото]

Що до власників цих споруд, то для них не все так гладко й легко. Аби забрати свій кіоск, їм доведеться заплатити за демонтаж, відключення від мереж, завантаження та доставку об’єкта на тимчасовий майданчик, розвантаження, зберігання (неоподаткований мінімум за добу — 17 грн за добу) та відновлення благоустрою на місці демонтажу. Розрахунки вартості, звісно, нададуть ті, хто демонтував об’єкт. До цього роботи здійснюватимуть за міський кошт. Якщо упродовж року власник так і не з’явиться за своїм майном та не відшкодує витрати, то подальшу долю демонтованих кіосків вирішуватиме виконком.

— Буде чимало істерик, конфліктів і так далі, — запевнив мер. — Але комісія буде працювати. Я хотів би, щоб і всі рівняни цього захотіли. Бо зараз вони діляться на дві нерівні частини: одна, яка має "черепашки" і буде горою за них стояти, і ті, які хочуть, щоб у дворах було нормально. Але процес уже піде.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ