Ми у Facebook
18.04.2013, 18:04

В Естонії заборонили викладати російською мовою у школах

Для навчання російською школам доведеться звертатися по дозвіл до уряду.
В Естонії обмежили можливості навчання російською мовою у приватних школах. Відповідні поправки до законодавства прийняв парламент республіки, пише Корреспондент.net.

Законопроект затверджено в остаточному, третьому читанні. Його підтримали 49 депутатів (зі 101), 31 парламентарій (опозиційні центристи і соціал-демократи) проголосував проти.

Поправки до закону про приватні школи були розроблені за ініціативою канцлера права (канцлер права в Естонії стежить за конституційністю законів і виконує функції омбудсмена) Індрека Тедера, вони були схвалені урядом.

Сьогодні набув чинності мовний закон

Поправки встановлюють для приватних шкіл, пов'язаних з державою або місцевими органами влади, такі ж мовні вимоги, як і для муніципальних навчальних закладів. В останніх, згідно з чинним законодавством, мовою навчання є естонська. Навчання іншою мовою (наприклад, російською) можливо лише в тому випадку, якщо на це дасть дозвіл уряд країни.

Що стосується приватних шкіл, то там, відповідно до закону, мову навчання можуть обирати їхні засновники, власники й акціонери. Тепер у випадках, коли будь-яку з цих ролей виконує держава або місцеве самоврядування (є, наприклад, засновником приватної школи), для навчання російською також доведеться звертатися по дозвіл до уряду.

Луганська, Херсонська та Дніпропетровська облради визнали російську мову регіональною. На черзі — Суми? [ОНОВЛЕНО]

Фактично прийнятий законопроект є відповіддю на спробу влади Талліна (у Таллінні, нагадаємо, при владі перебуває Центристська партія, опозиційна щодо правлячої в Естонії Партії реформ) ухилитися від вимог закону про навчання естонською мовою.

У 2011 році влада Талліна і Нарви, де проживає велика кількість російськомовних, клопотали про те, щоб деяким місцевим гімназіям було дозволено навчання російською. Однак отримали відмову. Тоді влада Таллінна, як зазначає Комсомольская правда, вирішила заснувати приватний російський ліцей, щоб так продовжити підтримувати освіту російською.

У Севастополі майже 100 тисяч людей зреклися української мови

Канцлер права після цього заявив, що закон про приватну школу слід привести у відповідність з конституцією, "щоб забезпечити кожному рівні можливості навчання естонською мовою".

Нагадаємо, у січні міністерство освіти Фінляндії відхилило ініціативу восьми муніципальних утворень фінських провінцій Південна і Північна Карелія, згідно з якою пропонувалося дати школярам можливість замість обов'язкової шведської вивчати російську мову.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ