Ми у Facebook
29.04.2013, 12:05

Травневі свята 30% українців проведуть вдома, а 20% – на городах

А половину українців не відпускають у відпустки без проблем.
Право на відпочинок від роботи хоча б раз на рік прописано у Кодексі Законів про працю. Однак лише половина респондентів має змогу реалізувати його повноцінно. 40% відпускають у відпустку лише на кілька днів. Подорожі – один з найбільш улюблених способів проведення заслуженого відпочинку. Причому закордон більш популярний, ніж Крим чи Карпати. На травневі свята респонденти переважно сидітимуть вдома чи поїдуть за місто, на дачу. Такі висновки отримав Дослідницький центр Міжнародного кадрового порталу hh.ua спільно з bigmir.net.

Не всі українські роботодавці поважають право підлеглих на відпочинок. Як виявилось, кожен другий офісний працівник так чи інакше стикається зі складнощами при бажанні взяти відпустку. Якщо 40% опитаних зазначили, що не завжди можуть взяти відпустку тоді, коли їм потрібно, то десята частина респондентів твердить, що їхня робота взагалі не передбачає відпустки. Ні, це не рабська праця, а, швидше за все, фріланс – доволі бажаний тип роботи, як свідчать нещодавні результати дослідження hh.ua. Відпустка у таких працівників наступає тоді, коли немає роботи, але вона і не є оплачуваною. Проте не все так погано: 50% українців без проблем беруть відпустку тоді, коли забажають.

Користувачі соцмереж самі дають "наводки" крадіям на свої помешкання

Найчастіше суперечки з роботодавцем виникають в офісних працівників з приводу тривалості відпустки та періоду бажаного відпочинку. Зокрема, близько 40% респондентів зазначили, що їхня відпустка не може тривати довше, аніж декілька днів. Такий же відсоток опитаних поскаржилися, що вони не мають змоги відпочити, коли хочуть. Кожен десятий опитаний зізнався: йому відпустку не оплачують взагалі.

Українці не надто часто тішать себе відпочинком. Переважна більшість (75%) бере відпустку один-два рази на рік. Більше двох разів на рік «тікають» з роботи лише 16% опитаних, а іще 8%, вочевидь, страждають на трудоголізм і беруть відпустку лише раз на декілька років. Але це ще не значить, що українці не мріють про відпустку. Відповідно до статистики порталів bigmir.net, протягом року люди постійно шукають інформацію про те, як отримати закордонний паспорт в Україні. Також у топі найпопулярніших запитів – умови отримання шенгенської візи та візи до Сполучених Штатів Америки.

Рівняни у травні матимуть 10 вихідних: і відпочити, і картоплю посадити

Зазвичай працівники відпочивають недовго. Найтиповіша перерва – два тижні. Більше третини респондентів змушені задовільнятися коротким відпочинком від 3 до 7 днів. Тільки кожен десятий має можливість взяти відпустку на всі гарантовані законом три тижні, а то й місяць.

Найпопулярніша пора відпочинку – літо. Проте не всім вдається отримати бажаний відпочинок саме в цей період – роботодавці все ж бажають забезпечити безперервність робочого процесу. На другому місці за популярністю осінь. Її люблять трохи більше, аніж зиму та весну. П’ята частина респондентів не перебірлива – відпочивати уміють у будь-яку пору року. А іще 10% покладаються на «милість» від роботодавців, бо вибирати час для відпустки не мають змоги.

Переважна більшість офісних працівників використовують відпустку для того, щоб подорожувати. Що цікаво, закордонні цікавинки приваблюють їх так само, як і українські пам’ятки і ландшафти. Дачі не дуже популярні серед офісних працівників – там відпочивають тільки 16%. Але не всі такі щасливі. Кожен п’ятий змушений час від часу присвячувати відпустку вирішенню накопичених за час роботи проблеми. А от санаторії свою популярність віджили – «поправляти» здоров’я під час відпустки опитані не прагнуть.

На травневі свята респонденти планують відпочивати вдома або за містом, на дачі. Лише п’ята частина поїде в гості до родичів. Цікаво, що Крим і Карпати програють міжнародному відпочинку. А ось Одеса та Львів - шалено популярні, відповідно до статистики порталів bigmir.net. Працювати, незважаючи на довгий період свят, планують 16% респондентів.

Дані були отримані в результаті опитування, яке відбувалося серед зареєстрованих користувачів сайту hh.ua у квітні 2013 року. В опитуванні брали участь 1648 респондентів, серед яких 41% – чоловіки і 59% – жінки.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ