Ми у Facebook
12.05.2013, 18:07

Навіщо дошкільнятам Біблія?

Під час олімпіади "Юні знавці Біблії" 2012 року

Всеукраїнська олімпіада "Юні знавці Біблії", яка відбудеться 16-17 травня на Рівненщині, вперше за шість років проведення збере не лише школярів, а й дошкільнят. Дізнайтесь більше про унікальне змагання юних знавців Святого Письма!
Олімпіади "Юні знавці Біблії" проходять на Рівненщині, на базі Національного університету "Острозька академія", починаючи з 2008 року. Кількість учасників збільшується, географія розширюється, тематика змагань вдосконалюється - а нині розширились і вікові рамки учасників. Причому настільки, що цьогорічну олімпіаду вирішили провести у два етапи - у квітні в Острозі змагались у знанні Святого Письма учні 9-11 класів і профтехучилищ та студенти вищих навчальних закладів (загалом 47 учасників із 10 областей), а у травні всеукраїнська олімпіада "Юні знавці Біблії" збере учнів 1-8 класів та дошкільнят.

Завдання, які очікуватимуть на найменших учасників олімпіади - це розповісти біблійну історію (підготовлену вдома, обсягом 10 речень), яка найбільше сподобалась, а також розповісти вірш або заспівати пісню на біблійну тематику (за власним вибором). Для учасників, старших за віком, завдання будуть іншими - це і письмовий тест на знання Святого Письма, і твір-роздум, і есе, і творча робота.

Під час олімпіади "Юні знавці Біблії" 2012 року
Під час олімпіади "Юні знавці Біблії" 2012 року


Ідея залучити до вже традиційних змагань юних знавців Біблії не лише школярів, а й дошкільнят - це один з результатів наукових досліджень з духовно-морального виховання, які в Острозькій академії проводять від часу її відродження. Ще 2009 року на науково-практичній конференції з духовно-морального виховання молоді (такі форуми проводяться в академії щороку) чимало учасників наголошували: процес виховання на християнських принципах варто розпочинати якомога раніше. Адже інтелект дитини формується у перші шість років життя, і її ставлення до світу й людей навколо вимальовується ще до першого класу. Тому дошкільний період для кожної дитини є індивідуальним та надзвичайно відповідальним. А вже наступного, 2010 року, в Острозькій академії була проведена всеукраїнська науково-практична конференція «Виховання дітей дошкільного віку на християнських моральних цінностях». "Процес пристосування дитини до нових та невідомих умов життя повинен обов’язково включати прищеплення їй християнських моральних цінностей, які є запорукою успішного життя в суспільстві, - наголошували учасники форуму. - Чим раніше розпочинати цей процес, тим кращим буде результат".

Хто знає Біблію найкраще в Україні?

Загалом же, серед учасників олімпіади "Юні знавці Біблії" більшість складатимуть школярі, які вивчають предмети духовно-морального спрямування - такі, зокрема, як «Етика», «Основи християнської етики», «Християнська етика в українській культурі», «Етика: духовні засади», «Людина і світ», «Людина і суспільство». На Рівненщині таких учнів близько 21 тисячі, і навчаються вони у 331 школі області.

Якою буде "Християнська етика" на Рівненщині?

Рівняни у Табачника відстоювали християнську етику

Переможців олімпіади та вчителів, які їх підготували, нагородять грамотами і дипломами Міністерства освіти і науки України та Національного університету "Острозька академія". Утім, чи не найголовніше для учасників "Юних знавців Біблії" - це не просто знання Святого Письма, а й вміння використовувати його у повсякденному житті. Як зауважив, звертаючись до учасників минулорічної олімипіади заступник голови Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України Юрій Решетніков, "вивчаючи Біблію, використовуючи її у житті, ви і своє гідне майбутнє побудуєте, і допоможете тим, хто навколо вас".

"Рівненщина релігійна": блоги OGO.ua





На правах реклами