Ми у Facebook
28.05.2013, 16:03

З грошей, які заробітчани відправляють в Україну, вирішили брати податок

Міністерство доходів і зборів у цьому році зібралося посилити контроль за сплатою податку з зарубіжних переказів фізосіб. Як роз'яснили у прес-службі Міністерства, стягувати його вимагає Податковий кодекс (ст. 170 п. 11), який набрав чинності з січня 2011 року.
Згідно з ПК, такі перекази вважаються іноземними доходами, пише Сегодня. І якщо сума переказу не перевищує 10 мінзарплат (11 470 грн), з неї стягується податок 15%. Якщо ж сума більша, заплатити доведеться вже 17%. Тобто, отримавши $1500 (11 985 грн за курсом НБУ), доведеться віддати в казну 259,6 грн (15% від 11 470 - 1720 грн, а 17% від решти 515 грн - ще 87,55 грн). Причому податок вноситься одержувачем добровільно, до 1 травня наступного за звітним року, при заповненні податкової декларації (подавати її повинні всі, хто отримав навіть 1 грн з-за кордону).

Детальніше читайте: Денежные переводы в Украину обложили налогом 15-17%

У Міндоходів визнають, що вони недостатньо контролюють сплату податку, тому платять його далеко не всі (багато хто і не знає, що треба платити - авт.). Але з цього року перевірок стане більше: податківці почнуть зіставляти дані НБУ про перекази з деклараціями громадян. Якщо податок не заплачений - його нарахують, при цьому доведеться ще внести штраф 51-85 грн, а при повторному порушенні - 85-136 грн. Поштою до порушників будуть приходити листи, де буде вказана сума, яку вони повинні внести як податок. Якщо його не сплатять, прийде інформація про штраф, і порушником займеться виконавча служба.

Заробітчани обурені такою новиною та запевняють, що і так сплачують податок ще до переказу в Україну, пише ТСН.ua.

"У нас кожен рік обов'язково має бути показаний дохід. Якщо ти його не показуєш, є така структура "податкова інспекція", яка дивиться - ти працював, в тебе є всі документи, що ти був на цій фірмі, отримував зарплату, а його потім не показав. І ти платиш штраф. Якщо не помиляюся, 2,3 тис. - єдину суму заплатити", - розповіла заробітчанка.

Куди їдуть українські заробітчани?

Заспокоїти мігрантів поквапились парламентарі.

"Якщо в тебе є контракт, значить, ти сплачуєш податки. І твої кошти оподатковувати не можна подвійно. Тому, якщо є такі двосторонні угоди між країнами, - а ви бачите, я перерахувала, - майже між всіма країнами є, - то ця небезпека, якби відсутня", - пояснила нардеп Оксана Білозір.

Для кого небезпеки немає, а кому таки доведеться ділитися заробленим із державою, Міністерство доходів і зборів пообіцяло роз'яснити найближчим часом.

Правда, грошей від заробітчан офіційно надходить все менше: якщо в 2012 р. українські гастарбайтери переслали рідним $7,5 млрд, то в першому кварталі нинішнього - лише $1 млрд (за рік такими темпами прийде близько $4 млрд), такі дані досліджень Нацбанку. У 2011-му в Україну переслали $7,019 млрд. Навіть іноземні інвестори вклали в країну менше: за даними Держстату, $6,013 млрд.

Більшість заробітчан з України працюють нелегально

Зменшення надходжень експерти пов'язують в тому числі і з тим, що мігранти активніше використовують нелегальні канали для пересилання грошей. При цьому вони економлять на оплаті перекладів (до 5% суми), а одержувачі не платять податок на дохід. За підрахунками президента Украналітцентру Олександра Охріменка, гроші від податків на перекази великі - 8,5-9 млрд грн, тому податківцям є сенс цим займатися.





На правах реклами