Ми у Facebook
31.05.2013, 15:41

Замість газу й дров — сонячне проміння

Як економити на підігріві води, використовуючи екологічно чисту енергію, вигадав Віталій Шрамко.
Більшість мешканців Рівненщини для нагріву води використовують електроенергію чи газ. Проте обидва енергоресурси — досить недешеві. Торфобрикети й дрова також не завжди доступні й мають високу вартість. Проте гарячу воду можна отримувати… безкоштовно! Майстер на всі руки Віталій Шрамко власноруч конструює сонячні колектори, які дозволяють гріти воду за допомогою сонця.

Уже понад два роки такий колектор працює у приватній садибі батьків Віталія у селі Копилля на Волині. Пан Віталій розповідає, що виготовити такий колектор може кожен.

– Я інженер-будівельник за освітою, – говорить майстер-винахідник Віталій Шрамко. – Але освіта тут – не головне. Треба мати руки й голову й можна зробити. Матеріали всі недорогі, й знайти їх – не проблема. – Зверху колектор має скляну поверхню, під якою – лист бляхи розміром 1х2 метри, пофарбований у темний колір термостійкою фарбою. З тильної частини приварені трубки, по яких циркулює рідина. Чорна фарба притягує тепло, нагрівається рідина, піднімається вгору й потрапляє у бак. У нижній частині бака вмонтований мідний теплообмінник, який нагріває воду. Якщо сонця немає, то температура кілька днів тримається.

Майстер говорить, що, завдяки сонячному колектору, електрику для нагріву води можна практично не використовувати.



– Такий колектор може працювати як взимку, так і влітку, – розповідає Віталій Шрамко. – Навіть при мінус 30 градусів. Головне, щоб промені сонця падали й найбільше потрапляли на площину колектора. Тут площа два квадратних метри, й у 100-літровому бойлері вода нагрівається до 60 градусів.

Що ж до вартості колектора – вона порівняно невисока.

– Разом з роботою виготовлення такого колектора обійдеться у 7 тисяч гривень, – говорить Віталій Шрамко. – На виготовлення й встановлення піде приблизно два тижні.

Віталій пояснює, що у садибі батьків під’єднав колектор до бойлера, тому, на випадок довгої відсутності сонця, воду можна підігріти електрикою. Проте, за словами батька Віталія, електрику використовувати доводиться досить рідко, тому економія – величезна.

– Коли встановили, то здивовані сусіди приходили, цікавилися, що це таке, – говорить Віталій Шрамко. – Тепер багато хто з них має на меті й собі такий колектор встановити.

Винаходом майстра зацікавились у рівненській громадській організації "Екоклуб", і віднедавна виготовлення та встановлення таких колекторів стало частиною міжнародного проекту "Запали сонце – живи комфортно", що реалізується в Україні та Грузії за підтримки ГО "Екоклуб". Фінансує проект Європейський союз.

– Ми навчаємо людей застосовувати прості та доступні технології використання сонячної енергії, такі як сонячний колектор для нагріву води, сонячна сушарка, сонячна система опалення тощо, – розповідає керівник проекту від ГО "Екоклуб" Оксана Майборода. – Такі установки можна виготовити самостійно, це не потребує спеціальних знань, коштує дешево, допомагає економити енергоресурси та гроші, а також зменшує негативний вплив на довкілля. У Європі визнано, що відновлювальні технології, в яких застосовується сонячний нагрів, є найбільш ефективними.

Відтепер майстер Віталій Шрамко навчає усіх бажаючих виготовляти такі колектори, а якщо людина захоче – може й сам виготовити колектор на замовлення.

Сонячні установки, виготовлені Віталієм, уже діють у дитячому садочку у Маневичах Волинської області та у Стрийському аграрному коледжі. А віднедавна сонячний колектор запрацював у школі смт Колки, що знаходиться у Маневицькому районі Волинської області. Встановили його на даху спортзалу, тож діти після спортивних змагань матимуть можливість митися гарячою водою. Залишилося облаштувати душову кабіну.

– У нас встановлений колектор із 200-літровим баком, – пояснює директор НВК "Колківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ліцей" Віталій Котиленець. – Найближчим часом проведемо ремонт душових кабін, у які й подаватиметься тепла вода. Наразі стоїть питання, щоб розширити установку, адже 200 літрів недостатньо.

Проблема підігріву воду актуальна й для Рівненщини. Деякі люди вже зацікавились такими колекторами. Як розповіли в "Екоклубі", незабаром у двох приватних будинках Рівненської області запрацюють такі ж сонячні установки.





На правах реклами