Ми у Facebook
02.07.2013, 15:00

Вступ-2013: Рейтинг вишів України

На що краще орієнтуватися при виборі освітнього закладу.
«Які виші дають освіту, яка найбільш затребувана серед роботодавців?» - на це питання відповідає щорічний рейтинг вузів «Компас» - проект компанії СКМ. Це перший загальнонаціональний рейтинг, що відображає оцінку якості освіти випускниками і потенційними роботодавцями.

Шостий рік поспіль у ньому беруть участь ВНЗи, які готують фахівців таких напрямків, як «Бізнес-економіка», «Архітектура-будівництво», «Право», «IT» та інженерно-технічні спеціальності (інші не оцінювалися). Цього року рейтинг надає інформацію про 239 українських вишів. Їх оцінювали 1202 випускники (у 2012 році їх було 1156), 843 компанії-роботодавці (було - 964), а також представники 331 провідної компанії-експерта (було - 344).

Випускники оцінювали, як ВНЗи допомагають їм у працевлаштуванні, наскільки їх влаштовує якість знань і чи можна ці знання застосувати на практиці. А роботодавці - те, наскільки університетська підготовка відповідає вимогам їх компаній і як добре вузи співпрацюють з ними. Відповіді представників опитаних груп множилися на спеціальний коефіцієнт, який відображає їх важливість для підсумкового рейтингового балу.

Для відповідей роботодавців він становив 0,31 (найважливіший показник), для показника співпраці між вишами і роботодавцями - 0,3, для експертів - 0,29, а для випускників - 0,1.

"Вступ-2013: на Рівненщині створили оперативний штаб та поставили "скриньки довіри"

Підсумувавши всі оцінки, укладачі рейтингу вивели підсумковий бал, який і визначив місце ВНЗ в рейтингу. Те, що одне місце зайняли одразу кілька навчальних закладів, пояснюється тим, що бали, які вони набрали, були або однаковими, або незначно відрізнялися.

Трійка стабільних лідерів. У порівнянні з попередніми роками, перелік лідерів не зазнав істотних змін. Перше місце загального рейтингу як і раніше впевнено займає Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» (98 балів). На другому місці - Київський національний університет імені Тараса Шевченка (65 балів). На третьому місці стабільно тримається Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (50 балів).

Вгору-вниз. Четверту сходинку рейтингу зайняли Національний університет «Львівська політехніка» (38 балів), Донецький національний технічний університет (36 балів) і Національний університет «Києво-Могилянська академія» (35 балів).

Оцінки «Львівської політехніки» у порівнянні з минулим роком практично не змінилися.
ДонНТУ помітно поліпшив свої результати, піднявшись з шостого на четверте місце загального рейтингу. А ось Києво-Могилянська Академія за минулий рік втратила 8 балів, і опустилася з 3-го на 4-те місце. На п'ятому місці розташувалися Київський національний університет будівництва і архітектури (33 бали) і Національний авіаційний університет (32 бали).

КНУБА стабільно тримається на п'ятій сходинці вже не перший рік поспіль. А Національний авіаційний університет цього року вперше потрапив до топ-5: порівняно з минулим роком він покращив свій результат на цілих 9 балів і піднявся на дві сходинки вгору (з 7 на 5 місце).

Повний рейтинг вузів "Компас" розміщений на порталі bestuniversities.com.ua.

Нагадаємо, 1 липня розпочалась вступна кампанія до вищих навчальних закладів.





На правах реклами