Ми у Facebook
15.07.2013, 12:59

Декретну відпустку рівнянкам зараховують до стажу і змусять платити за неї податок

Із 1 липня час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами зараховують до страхового стажу. Це орієнтовно чотири місяці.
Як пояснила заступник начальника управління Пенсійного фонду України в м. Рівне Жанна Мельник із 1 липня цього року набрав чинності закон України від 14.05.2013 №231-VII “Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії”, яким урегульовано питання щодо зарахування до страхового стажу часу перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

— Починаючи з липня цього року платниками єдиного внеску визначено підприємства, установи, організації, фізичних осіб, які використовують найману працю та виплачують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, а також осіб, які перебувають у відпустці та отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами. Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи, тому ця норма починає діяти із 1 липня, — розповідає Жанна Мельник. — Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю та виплачують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, нараховують єдиний внесок у розмірі 33,2 % суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами та утримують єдиний внесок у розмірі 2 % таких сум з осіб, які перебувають у відпустці та отримують таку допомогу.

Жінкам, які йдуть у декрет, доведеться платити податки


— Ці суми нарахованого та утриманого єдиного внеску відображаються платником у звітності до Пенсійного фонду та підлягають сплаті за календарний місяць, в якому їх нараховано, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця, — наголосила Жанна Мельник.

Зверніть увагу

Відпустка в зв’язку з вагітністю та пологами становить 70 календарних днів до пологів та 56 календарних днів після і розпочинається в 30 тижнів вагітності. Якщо під час пологів були ускладнення, то така декретна відпустка продовжується ще на 14 днів.

Начальник відділу з прийому державних видів допомог управління праці та соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому Наталія Нидзелик зауважила, якщо жінка має чорнобильське посвідчення, то декретна відпустка починається із 27 тижня вагітності і триває 180 днів. Після цієї відпустки жінці надається відпустка по догляду за дитиною до трьох років.

С 1 июля декретный отпуск будут засчитывать в страховой стаж

Хто скільки отримає
Нагадаємо, що при народженні 1-ї дитини жінка отримує 29 160 грн, одноразова виплата становить 9720 грн. Це розмір 10 прожиткових мінімумів, який встановлений для дитини до 6-річного віку. Виплата цих коштів проводиться 24 місяці по 810 грн щомісячно.

Коли жінка народжує другу дитину, то отримує 58 320 грн, одноразова виплата становить 9 720 грн, і щомісячно 48 місяці, тобто 4 роки, жінка отримує по 1012,5 грн щомісячно.

При народженні третьої дитини загальна сума виплати становить 116 640 грн, з них одноразово виплачується 9720 грн і щомісяця впродовж 72 місяців, тобто 6 років сума виплати становить 1485 грн щомісяця.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ