Ми у Facebook
28.09.2015, 10:08

5 чудотворних ікон Рівненщини

Чудотворних ікон на Рівненщині чимало, а ми розповімо вам про 5 із них!
"Милосердна" (Свято-Миколаївський Городоцький жіночий монастир)

Чудотворний образ Божої Матері «Козельщанська» (Милосердна) - головна святиня монастиря в Городку. Цей образ був переданий в дар монастирю Києво-Печерською Лаврою і перенесений до обителі на п'ятий день Різдвяних свят – 11 січня 2000 року.

Ікона Божої Матері «Козельщанська» є однією з найбільш шанованих образів Пречистої Діви. Вперше вона прославилася дивами 1881 року. Ікону привезла з Італії в Росію у 1741–1761 рр. одна з придворних дам імператриці Єлизавети. У XIX ст. ікона знаходилася у родині графа Володимира Капніста в селі Козельщина Полтавської губернії. Саме тут і сталося перше диво від ікони – зцілення від невиліковної недуги молодшої доньки графа Марії. Дівчинка через хворобу майже втратила чутливість рук і ніг. Та її гаряча молитва до Божої Матері була почута: Пресвята Богородиця через Свій благодатний образ зцілила Марію.

І в наш час Богоматір дарує Свою милість тим, хто з вірою і молитвою прибігає до Неї. Вона посилає благодать всім, хто прагне щасливого сімейного життя. Відомі випадки, коли жінки отримували благословення протирати ікону і виконуючи цей послух з щирою молитвою, отримували зцілення від жіночих недугів.

Жіночий монастир на Рівненщині відзначив ювілей



"Споручниця грішних" (Свято-Троїцький Корецький жіночий монастир)

Цей образ постійно перебуває у монастирі ще з 1620 року, і увесь цей час до ікони не припиняється паломництво з усього світу. До ХVІІ століття, будучи родовою іконою корецьких князів, вона називалася «Благодатною». Свою теперішню назву ікона отримала від напису на окладі «Я Споручниця грішних до Свого Сина...» І, дійсно, заступництво і чудеса від образу відчувають усі, хто з вірою і надією звертається перед ним до Богородиці.

У наш час захист Цариці Небесної знадобився і самій святині. У 2002 році святотатці намагалася викрасти ікону з монастиря. Їм вдалося здерти дорогоцінну ризу, але ікона не зрушила з місця. Дуже швидко, стараннями сестер, віруючих та духовенства, рани на іконі вилікували, і чудотворний образ знов став доступним для поклоніння. 

10 духовних святинь Рівненщини



"Богородиця Одигітрія" (Свято-Троїцький Межирицький чоловічий монастир)

Одигітрія буквально перекладається як "порятунок або здоров'я". Це візантійська ікона із зображенням Мадонни з немовлям, датована зламом XV—XVI століть. Ймовірно, її привезли з Афону як подарунок князеві Костянтину Острозькому, а згодом передали до Межиріцького монастиря.

У 1779 році під час великих урочистостей чудотворний образ Межиріцької Богородиці коронували коронами з золота і дорогоцінного каміння, виготовленими у Римі. А у 1866 році російська імператриця Марія Федорівна подарувала срібний оклад до ікони, оздоблений дванадцятьма смарагдами. Під час Першої світової війни образ вивезли до Харкова, звідки він повернувся в 1918 році без срібних шат і корони. Нинішні прикраси ікони лише відтворюють колишні.

Рівненщина релігійна: блоги OGO.ua

фото Володимира Федотова
фото Володимира Федотова


"Скоропослушниця" (Свято-Георгіївський чоловічий монастир на Козацьких могилах)

Ікону Пресвятої Богородиці «Скоропослушниця» православна церква вшановує 22 листопада. Старовинна чудотворна ікона знаходиться на Святій Горі Афон, в монастирі «Дохіяр», і була написана у Х столітті.

Багато років список з цього чудотворного образу перебуває також у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких Могилах. Написаний він був у руському Свято-Пантелиймонівському монастирі на Афоні у 1893 році та подарований братії заснованого монастиря на Козацьких Могилах у 1914 році, про що є відповідний напис зі зворотнього боку ікони.

Ікона знаходиться у Георгіївському соборі монастиря на Козацьких Могилах, з лівого боку від іконостасу головного приділу. У Свято-Георгіївському монастирі можна придбати освячений біля цієї ікони єлей, який необхідно з молитвою і вірою використовувати для зцілення душевних та тілесних хвороб.



Патріарх Філарет на Рівненщині: ФОТОГАЛЕРЕЯ

Іверсько-М'ятинська ікона Богородиці (Свято-Покровська церква с.М'ятин Млинівського району)

Буквально днями, 14 липня, у третю неділю після П'ятидесятниці у Свято-Покровській парафії с.М'ятин Млинівського благочиння відзначалихрамовий відпуст. Це свято тутешня громада почала відзначати ще з далекого 1766 року, коли жителі села були здивовані незвичайним світлом від Іверсько-М'ятинської ікони Богородиці.

У 1882 році під час пожежі в селі церква, в якій зберігалася ікона Богородиці, залишилася неушкодженою. З цього ж року й почалися чудеса від цього образу, а багато паломників котрі з вірою приступали до ікони, отримували зцілення.

фото прес-служби Рівненської єпархії УПЦ КП
фото прес-служби Рівненської єпархії УПЦ КП







На правах реклами