Ми у Facebook
28.07.2013, 11:34

1025-річчя хрещення Русі: Мощі князя Володимира повернулися до Києва [+Фото]

Частинки мощей князя Володимира побували в кількох українських містах.
Сьогодні Київ на час став головним містом всього православного світу. У місті відзначають важливу дату - 1025-річчя Хрещення Русі.
З самого ранку на Хрещатику розпочався концерт, присвячений Хрещенню Русі, Сегодня.

Головна вулиця країни була заповнена людьми від ЦУМу, де поперек вулиці і встановлена ​​сцена, до вул. Прорізній. Дія почалася з виступу хору київського Свято-Деміївського собору. Після цього він представляв собою практично звичайний рок-концерт: виступили групи "Скай" і "Ю-Пітер" В'ячеслава Бутусова.

1025-річчя хрещення Русі: На Божественній літургії в Лаврі охорона змушує людей пити воду

Після виступив Кубанський козачий хор. Під час його виступу митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв) представив мощі рівноапостольного князя Володимира, що хрестив Русь.

"Свята Русь - це не історичний феномен, не щось, що залишилося в минулому. Це ми з вами", - сказав у своєму благословенні митрополит.
Як відомо, мощі зберігаються в Кремлі. Як і інші реліквії, привезені Патріархом Кирилом у Київ, мощі проробили великий шлях.

Зокрема, 10 травня їх повезли з Далекого Сходу, через всю Росію (Хабаровськ, Ростов, Петербург, Калінінград) і Білорусь в Україну (від Криму до Києва).

Частина мощей святого Меркурія Бригинського залишиться у Рівному

Спочатку мощі зберігалися в Десятинній церкві, але постраждали під час пожежі. Голова Володимира зберігалася в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, але під час революції її відвезли до Петербурга, де вона була загублена. Зараз у Київ привезли найбільший зі збережених фрагментів мощей.





Сьогодні вони будуть виставлені в Успенському соборі Києво-Печерської лаври під час урочистої літургії. Там до них зможе прикластися кожен охочий. Після цього разом з Патріархом мощі вирушать до Мінська, де триватимуть урочистості з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі.

1025-річчя Хрещення Русі: у Рівному відкрили “Дорогу до храму”

Крім того, на святкування 1025-річчя Хрещення Русі до Києва привезуть частинку хреста, на якому був розп'ятий апостол Андрій Первозванний. Постійним місцем зберігання цієї святині є один з храмів грецького міста Патри.





На правах реклами