Ми у Facebook
04.08.2013, 15:15

Завтра православні вшановують Почаївську ікону Божої Матері

Фото religion.in.ua

Ця чудотворна ікона, одна із найбільш шанованих православною церквою, для рівнян особливо близька у буквальному значенні цього слова, адже зберігається вона за якусь сотню кілометрів від Рівного, у Почаївській лаврі. Вшановують її щороку 5 серпня, а також у пятницю Великоднього тижня.
Монастирю в Почаєві ікону подарувала заможна вдова Анна Гойська, яка володіла Почаєвом у другій половині XVI століття. Їй же на знак вдячності за сердечний прийом подарував грецький митрополит Неофіт. Образ став святинею дому Гойської. За переказами, люди помічали, що від неї виходить сяйво. Анна просила Богородицю про зцілення сліпого від народження брата Пилипа, і сталося диво — він прозрів. Після цього Анна Гойська з хресним ходом перенесла ікону для загального поклоніння на Почаївську гору. Образ був поставлений у храм, споруджений на честь Успіння Божої Матері. Пізніше там заснували монастир, на утримання якого Анна Гойська передала чималі кошти.

Деякі дослідники стверджують, що наявна в Успенському соборі ікона не є власне оригінальною (мовляв, залишаючи монастир, оригінал взяли з собою взяли монахи-василіяни), а нібито подарована якимсь з російських царів, як і теперішній іконостас.

Ікона Почаївської Божої Матері написана олійними фарбами у строго візантійському стилі на простій дошці з липи, підбитій знизу (щоб не гнулась) двома дубовими перекладинами. Вона відображає матір Божу в пояс з Богодитиною на правій руці. Зверху на іконі монограма — «Марія Діва»; з правого боку Спасителя — монограма «Ісус Христос». Також на іконі на клеймах зображені святі: пророк Ілія, мученик Міна, первомученик Стефан, преподобний Авраамій. Знизу — святі жінки: Параскева, Катерина, Ірина-діва.



5 чудотворних ікон Рівненщини

Новий паломницький маршрут Рівненщиною

Ікона, розповідає "Рідна країна", знаходиться в іконостасі Успенського собору Почаївської лаври над Царськими вратами, в зіркоподібному, сяючому різнокольоровим камінням кіоті. Лише раз на день під час акафісту ікону спускають на двох стрічках для поклоніння віруючим.

У Рівному замироточила ікона Пресвятої Богородиці





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини