Ми у Facebook
09.08.2015, 18:03

Відкрий Рівне: де у Рівному був "Інтим" 100 років тому?

До Дня Міста Рівного “ОГО” пропонує рівнянам пригадати цікаві сторінки минулого і сучасності нашого міста у проекті “Відкрий Рівне”. Десять цікавих фактів про наше рідне місто! Відкриваймо Рівне разом - щодня на OGO.ua!
Під мостом у центрі Рівного нині кипить будівництво - на місці колишнього кінотеатру "Партизан", за адресою Соборна, 274, невдовзі має постати торговельно-побутовий бізнес-центр. А сто років тому тут був... "Інтим"!

"Інтим" - це кінотеатр. Виявляється, в 1911 році у Рівному їх вже було аж три! По суті, за сто років нічого не змінилося - зараз, якщо до кінопалацу "Україна" та багатозального "Мультиплекса" ("ЕРИ") додати кіноклуб "Gonzo", але не враховувати невеличких кінозалів у торговельно-розважальних закладах, вийде також три кінотеатри на місто!

Облаштовувати заклади для перегляду кінофільмів у Рівному почали з 1909 року. Один із кінотеатрів, тогочасного власника якого звали Фердинанд Берндт, якраз і отримав інтригуючу назву "Інтим".

"Земля, на якій побудовано кінотеатр, була взята в оренду родиною Берндтів у власника Рівного Станіслава Казимировича Любомирського ще в 1912 році, - розповідається у дослідженні Людмили Леонової, вміщеної на сторінках "Рівне вечірнє" у 2008 році. - ...Кінотеатр мав велику залу зі сценою та оркестровою ямою. Партер містив 476 місць і 6 лож. Були в кінотеатрі й балкони, але на момент відкриття ще не працювали, оскільки не були закінчені сходи. Кабінка кіномеханіка була зроблена з вогнетривкого матеріалу, східці до неї були металеві, як і шафа для плівок з фільмами. Зал освітлювався електрикою, мав два електричних вентилятори та три витяжки. В приміщенні був водопровід та туалетні кімнати. Для дотримання протипожежних заходів у залі для очікування знаходився гідрант. Дві квиткові каси знаходились у вестибулі. Обігрівався будинок від котла, який знаходився у підвалі".

Згодом цей кінотеатр звався "Ампір", "Новини", з приходом радянської влади - став "Комінтерном". Під час німецької окупації тут діяв кінотеатр для німецьких військових "Де-Лі". Після звільнення Рівного від фашистів і відновлення радянської влади кінотеатр став "Партизаном". Під такою назвою цей будинок, у проектуванні і розписі якого, як стверджують дослідники, брав участь відомий архітектор і художник Георгій Косміаді, пам'ятає чимало рівнян.

Що сталося з будинками Косміаді в центрі Рівного

Нормальна робота осередку кіномистецтва налагодилась не відразу. «У вільний час ви хочете відпочити і йдете в кінотеатр «Партизан», - писала тодішня головна обласна газета "Червоний прапор". - Але що вас тут чекає? Ми вже не говоримо, що вам можуть поламати ребра, що ви можете у фойє задихнутися від тютюнового диму. Це ще нічого. Головний удар чекає вас безпосередньо в залі. По-перше, ви не знайдете ні свого ряду, ні свого місця... Справа тут організована просто. Перед тим як починають впускати до залу, біля дверей збирається велика юрба людей, вони штурмом вриваються в зал і вибирають місце, яке їм сподобається… Кому пощастить, той примоститься, а кому ні — простоїть увесь сеанс. Дуже погані порядки у нашому кіно...».

Невдовзі, після публікації в газеті та скарг глядачів, тут провели капітальний ремоент приміщення, облшатували фойє та естраду. В останні роки роботи кінотеатру частину його приміщення здали в оренду під кафе.

...У 2006 році будівлю "Партизану" продали. За 760 тисяч гривень її придбала фірма, яку пов'язують із нині покійним підприємцем Ярославом Диким. Прізвище останнього увічнене в народній назві ринку, розташованого неподалік колишнього кінотеатру.

Дикий придбав кінотеатр

Відтоді будівля кінотеатру поступово руйнувалась - і, зрештою, її розібрали.



Зараз тут "з нуля" будують бізнес-центр. І це вже буде зовсім інша історія.

Будівництво на місці кінотеатру "Партизан": ФОТОГАЛЕРЕЯ

Ось як виглядало місце будівництва, коли ми зробили цей знімок.



У Рівному замість кінотеатру буде бізнес-центр

Відкриймо Рівне разом!

При підготовці статей використовуються матеріали сайту "Вiртуальне мiсто Рiвне" © www.rivne.org





На правах реклами