Ми у Facebook
21.08.2013, 11:54

22 факти про Україну: найдовший у світі музичний інструмент

До найбільшого свята країни “ОГО” організувало спеціальний проект “22 роки незалежності — невідома Україна”. До 24 серпня ми ознайомимо вас із 22 цікавими фактами про нашу державу. Сьогодні дізнаєтеся про найдовший у світі музичний інструмент.
22 факти, які відповідають 22 рокам незалежності України - з 5 до 24 серпня! Пізнавайте Україну разом з нами!

Факт 17. Українська трембіта — найдовший у світі музичний інструмент

Український духовий інструмент "Трембіта" – найдовший музичний духовий інструмент у світі. Довжина його досягає 3 м, діаметр 30 мм, збільшується у розтрубі; у вузький кінець трембіти вставляється дерев'яний, роговий або металевий мундштук (дульце, пищик). Висота звукового ряду трембіти залежить від її величини. Мелодію виконують переважно у верхньому регістрі. Трембіта поширена у східній частині Українських Карпат, зокрема на Гуцульщині.



22 факти про Україну: яку українську мелодію співає весь світ

Споконвіку трембіта була єдиним засобом зв'язку чабана з селом: за трембітовими звуками люди дізнавалися про місцеперебування ватага з отарою, про те, як триває випас маржини (худоби). Особливі звуки інструмента попереджали про небезпеку. Вживалася трембіта і для подання сигналів про початок та закінчення робочого дня. Цей інструмент супроводжував гуцульські обряди і свята. У Карпатах за давньою традицією жодні урочистості не відбувалися без трембіти.



22 факти про Україну: перші українські Homo Sapiens жили на Рівненщині

Чим ще може пишатися Україна - дізнаєтеся вже завтра!

Пізнаваймо Україну разом!





На правах реклами