Ми у Facebook
24.08.2013, 19:14

22 факти про Україну: одна з найбільших пустель знаходиться в Україні

Протягом цілого місяця ми знайомили Вас з невідомими фактами про нашу країну! В День Незалежності ми завершуємо наш проект і дякуємо вам за те, що пізнаєте нашу Україну з OGO.ua. З Днем Незалежності!
Останній 22 факт, але в нашій державі є ще купа незвіданого та цікавого! Цікавтеся країною в якій живете і не лише перед Днем Незалежності, а кожного дня!


Факт 22. Одна з найбільших пустель знаходиться в Україні


Олешківські піски — другий за розмірами піщаний масив (арена) у Європі, розташований за 30 км на схід від міста Херсон у Цурупинському районі, біля узбережжя Чорного моря. У діаметрі мають розмір близько 15 км. Власне дніпровські піски займають площу 161 200 га, а з міжаренними землями — 210 000 га. Назва походить від старої (до 1925 року) назви міста Цюрупинськ — Олешки. Складені із безмежних барханів ("кучугурів"), висотою близько 5 м, давніх піщаних алювіальних відкладень Дніпра.



22 факти про Україну: найдовший у світі музичний інструмент

Олешківські піски за температурним режимом та кількістю опадів їх можна віднести до напівпустель. Влітку пісок нагрівається до 75 градусів – яйця можна смажити!

Гарячі висхідні потоки, що йдуть від пісків, розгонять дощові хмари, так що дощів тут менше, ніж в самому Херсоні, який знаходиться по іншу сторону Дніпра. А старожили ще пам'ятають справжні східні суховії, коли під піском зникали цілі автомобільні магістралі. Зараз піски стримуються лісами, хоча трапляється, що на околицях сіючи пісок інший раз і занесе кому-небудь город.




22 факти про Україну: ми - в центрі Європи!




Їй-22, і вона така - одна!

Любімо і шануймо Україну!

З Днем Незалежності!





На правах реклами