Ми у Facebook
17.09.2013, 18:12

Юрій Луценко: досьє

Упродовж цілого дня 17 вересня у Рівному проводить зустрічі громадський діяч, лідер громадського руху "Третя Українська Республіка", уродженець нашого міста, екс-міністр, екс-ув'язнений, екс-польовий командир Майдану Юрій Луценко. Дізнайтесь більше про сторінки його біографії!
Юрій Луценко народився у Рівному 14 грудня 1964 року, закінчив рівненську загальноосвітню школу № 7 (нині - Рівненська гуманітарна гумназія). До речі, однокласниця Луценка Ірина Яремчук нині працює в цьому навчальному закладі заступником директора з виховної роботи.

З Рівним пов'язана значна частина життя Юрія Луценка - тут він працював на заводі "Газотрон" (тоді - завод імені 60-річчя Жовтня) інженером-технологом, майстром дільниці, начальником техбюро цеху та головним конструктором. Саме на цей період припадає початок його діяльності у журналістиці - Луценко разом із нинішнім редактором газети "Рівне вечірнє" Валентиною Шах та її колегою, журналістом-криміналістом Жанною Пінчук, випускали газету "Рівне Бульвар". (Ніякого "Бульвару Гордона" тоді ще не існувало).

Згодом Луценко працював у рівненському "білому домі" - заступником голови обласної ради з роботи виконавчих органів з питань економічної реформи, промисловості, транспорту та зв'язку, згодом - головою Комітету економіки Рівненської облдержадміністрації...

Серед 100 найвпливовіших українців лише двоє народились на Рівненщині

У березні 1998 року Юрій Луценко програв мажоритарні вибори у Рівному кандидату від Народного Руху Україну Павлу Мовчану, зайнявши друге місце і випередивши відомого журналіста Миколу Несенюка, який фінішував третім. Далі працював у столиці помічником глави уряду Валерія Пустовойтенка та лідера Соцпартії Олександра Мороза. У 2002 році став нродним депутатом за списком соціалістів, під час Помаранчевої революції прославився як польовий командир Майдану, в 2005-му склав депутатські повноваження, очоливши міністерство внутрішніх справ, яким, із перервою на рік, і керував до кінця президентських повноважень Віктора Ющенка.



...26 грудня 2010 року співробітники спецпідрозділу Служби безпеки України «Альфа» затримали Юрія Луценка, коли він вийшов вигуляти собаку вздовж свого будинку на вулиці Старонаводницькій, що на Печерську в Києві. Юрія Віталійовича доставили до слідчого ізолятора СБУ в Аскольдовому провулку в Києві. 27 лютого 2012 року він був засуджений до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна, з позбавленням права обіймати посади, які пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов'язків на строк до трьох років; крім того, Юрія Луценка позбавили 1-го рангу державного службовця. Судді київського Печерського райсуду визнали його винним у перевищенні службових повноважень, нецільовому використанні державних грошей, виділенні квартири своєму водієві та зарахуванні йому цивільного стажу як міліцейського. Присудили сплатити державі 643 тис. грн. збитків. Для цього конфіскували майно екс-урядовця. Описали машину та київську квартиру.

Юрій Луценко відбував покарання у Менській виправній колонії № 91 (Чернігівська область). Там він читав, писав, дивився телевізор, зберігав почуття гумору та навчався клеїти конверти. Йому рекомендували пройти медобстеження за межами виправного закладу.

У липні 2012 року Європейський суд з прав людини визнав незаконним арешт Луценка, а також визнав його політично вмотивованим.

7 квітня 2013 року на підставі Указу Президента «Про помилування» № 197/2013 Юрій Луценко був звільнений від подальшого відбування основного покарання.

...Юрія Луценка, сина покійного першого секретаря Рівненського обкому КПУ Віталія Луценка, багато що пов'язує з Рівним і Рівненщиною. Достатньо сказати, що тесть Юрія Луценка Степан Нарембік - дубенчанин (з його донькою Іриною, нині народним депутатом України, Луценко познайомився під час навчання у Львівському політехнічному інституті). Про тестя Луценко згадав і цього вівторка - мовляв, під час спілкування з ним він особливо відчуває, чого очікує народ від політиків.





На правах реклами