Ми у Facebook
02.10.2013, 11:39

Всеукраїнський тиждень серця: як вберегтися від інфаркту та інсульту [+ПОРАДИ]

Близько 70% смертей на Рівненщині - внаслідок серцево-судинних захворювань. Для їх уникнення вкрай важливою є профілактика. Щоб привернути увагу суспільства до важливості попередження цих хвороб, уже третій рік поспіль проводять Всеукраїнський тиждень серця. Цьогоріч він стартував 20 вересня.
Всеукраїнський тиждень серця приурочений до Всесвітнього дня серця, який з 2011 року відзначається 29 вересня. Ініціатором його проведення є Всесвітня федерація серця - World Heart Federation.

За останню чверть століття поширеність серцево-судинних захворювань серед населення України зросла втричі, а рівень смертності від них збільшився на 45%. Наша держава посідає одне з перших місць серед країн Європи за рівнем смертності від хвороб системи кровообігу та інсультів.

День серця у Рівному: рівнян запрошують безкоштовно обстежитись

За словами заступника міністра охорони здоров’я України Олександра Толстанова, нині серцево-судинні захворювання у структурі смертності займають майже дві третини. Найпоширеніше захворювання системи кровообігу - гіпертонія, тобто підвищений тиск. Від нього страждає понад 12 мільйонів наших співвітчизників. І це при тому, що статистика фіксує лише виявлені випадки. Багато хто не звертається до лікарів. Між тим, потім бити на сполох може виявитись надто пізно: нелікований підвищений артеріальний тиск призводить до таких тяжких захворювань як інсульти та інфаркти міокарду.

Саме тому так важливо брати хворобу під контроль. З цією метою минулого року Міністерство охорони здоров’я розпочало реалізацію в Україні Пілотного проекту з державного регулювання цін на лікарські засоби для гіпертоніків, зазначає прес-служба МОЗ.

Перелік аптек Рівненщини, де гіпертонікам продадуть дешевші ліки

У відомстві стверджують: уже сьогодні можна говорити про те, що за результатами реалізації проекту ціни на необхідні і найбільш ефективні ліки для гіпертоніків знизилися майже на 20%. А до лікаря почало звертатися втричі більше хворих, ніж два роки тому.

На що хворіють рівняни?

За словами заступника міністра, нещодавно до переліку ліків, на які можна отримати знижку від держави, включено і комбіновані препарати. Також, умови пілотного проекту змінено таким чином, що більшість ліків пацієнт з рецептом зможе отримати з 90% знижкою, тобто, майже безкоштовно. Це доводить, що системне лікування сьогодні стало доступнішим, ніж самолікування. А контроль гіпертонії не дозволить отримати ускладнення, які можуть призвести до летального фіналу.

У Рівному найбільша смертність від серцево-судинних захворювань

Прості рекомендації для зниження тиску дає головний позаштатний терапевт Міністерства охорони здоров'я України Василь Нетяженко: «Часто підвищений тиск стає наслідком неправильного способу життя. Наприклад, куріння та неправильне харчування. Сьогодні українці їдять забагато солі, а це одна із причин підвищення тиску. Так, у середньому українець споживає 12 грамів солі на добу, а рекомендована норма – 4 грами. Також не рекомендується вживати лікувальні мінеральні води замість столових. Адже вони також насичені солями. І, звичайно, кожному необхідна помірна фізична активність – хоча б звичайні прогулянки. Ці прості рекомендації дозволять знизити тиск».

Високий тиск знижує працездатність

Народні поради для зниження тиску

Знижуємо артеріальний тиск





На правах реклами