Ми у Facebook
10.10.2013, 00:03

В центрі реабілітації на Рівненщині дітям дарують захист та любов

В серпні у с.Олександрія неподалік Рівного почав діяти єдиний в області центр соціально-психологічної допомоги для дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Центр може прийняти 50 дітей віком від 3 до 18 років для надання соціальної, психологічної, медичної та правової допомоги.
Зараз все частішими стають випадки, коли через дискомфорт у сім’ї, насилля чи неналежний догляд, діти втікають з дому чи перебувають у стані постійного душевного хвилювання. На перший погляд, таким діткам немає куди йти і у кого просити допомоги. Насправді вихід є!
Задля здійснення соціального захисту дітей, проведення соціально-психологічної корекції, сприяння поверненню дитини в біологічну родину, якщо це можливо, якраз і було створено Рівненський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей, який розмістився у с.Олександрія.

Сюди направляють тих, хто потребує соціального захисту і комплексної допомоги: від медичної та соціальної до правової та педагогічної. На даний момент центр став домом для 28 його вихованців, що потрапили сюди за направленням обласної служби у справах дітей, згідно з актами співробітників міліції та за особистими зверненнями.

- Спочатку, коли дитина потрапляє до нашого центру, її направляють у карантинне відділення для проведення комплексного медичного обстеження. Тут вона може знаходитися не більше 14 днів. У цей час ми встановлюємо особу дитини та налагоджуємо зв’язки з її рідними, повідомляємо обласну службу у справах дітей, - розповідає директор обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей Сергій Якобчук. – Після карантину, дитину влаштовують у групу, в якій займається не більше 10 дітей, з якими працює два вихователі.
Під час перебування у центрі реабілітації вихованців забезпечують одягом та харчуванням. Крім того, активна соціально-психологічна робота проводиться і з їхніми батьками. Дитина може перебувати у центрі протягом часу, який необхідний для її реабілітації. Проте цей період не можу тривати довше, ніж 9 місяців чи до досягнення дитиною повноліття.



- Не приймаємо до нас лише тих дітей, які перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, мають психічні відхилення чи вчинили правопорушення, - пояснює директор закладу.

Важливість створення такого центру обґрунтовує і начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Віктор Марчук: «У наш час важливо не стільки створювати інтернати, скільки працювати з дитиною та біологічною родиною для профілактики та недопущення сирітства. Такі центри допомагають достукатися до серця дитини та роблять великі кроки для відновлення родини, якщо це можливо».



Проте, про реальну діяльність та допомогу центру не можна розповісти словами, це просто треба побачити. За кілька годин перебування у цих стінах, ти переносишся у нову атмосферу. Розумієш, як часто ми не цінуємо того, що маємо родину, близьких людей, які нас люблять та підтримують. Ці ж діти, переважна більшість з них, пережили не найприємніші моменти і часто рідні люди робили їм боляче не тільки фізично, а й морально.

Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей має прекрасне місце розташування: ліс, природа, свіже повітря. Кімнати дітей мають гарні меблі, вихованців забезпечують харчуванням, одягом…Бракує лише найціннішого – родини, де б любили і співпереживали.



Але тут не лишають їх без тепла та уваги – вчителі, психологи займаються з дітьми і намагаються підібрати ключ до серця кожного. Та найкрасномовнішим було не це, а те, як вони біжать до директора центру – Сергія Володимировича... Їхні міцні обійми, щирі посмішки показують більше – тут вони відчувають найголовніше – віру у них та щиру любов…





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ