Ми у Facebook
14.10.2015, 09:30

14 жовтня - свято Покрови: відомі Покровські храми України [+Фото]

Свято-Покровська церква на Солом'нці (Київ)

Назустріч величному святу Покрови продовжуємо знайомити вас із храмами, названими на його честь. Ми вже розповіли про Свято-Покровський кафедральний собор у Рівному - один із найвищих храмів України, та про 10 Покровських церков Рівненщини. На черзі знайомство з Покровськими храмами інших регіонів!
Волинська область

Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Луцьку

Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Покровська церква) - одна з двох збережених православних церков Луцька королівського періоду історії; кафедральний храм Луцької і Волинської єпархій УПЦ. Пам'ятка архітектури національного значення.

Храм розташований на вулиці Данила Галицького, 12, в історико-культурному заповіднику „Старий Луцьк".

Церква Святої Покрови у Луцьку. Фото - kotys oleksandr
Церква Святої Покрови у Луцьку. Фото - kotys oleksandr



Івано-Франківськ

Кафедральний Свято-Покровський собор УАПЦ (вірменський костел)

Свято-Покровський кафедральний собор УАПЦ в Івано-Франківську
Свято-Покровський кафедральний собор УАПЦ в Івано-Франківську


Після заснування Станіславова у місті поселилися вірмени, розмістившись в одному кварталі довкола сучасної вулиці Вірменської. Засновник надав вірменам певні привілеї, зокрема щодо віросповідання. У середині 60-х років XVII століття вони спорудили дерев’яний храм. На початку наступного століття з ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської почали капати сльози (копію ікони видно на фасаді церкви, а оригінал вивезений у 1944 році в Польщу, у Петропавлівський собор у Ґданську). 22 серпня 1742 року спеціальна комісія підтвердила факт чудотворності. На честь священної з’яви, у 1743–1762 роках вірмени звели тут мурований костел у стилі зрілого бароко. Чудові настінні розписи виконав художник Ян Солецький. До нашого часу збереглися його композиції «Вознесіння» й «Акафист Богородиці». А скульптури — Матвія Полейовського — учня видатного Йоана-Ґеорґа Пінзеля. Сучасний престол виготовлено у майстерні Мар’яна Антоняка на початку ХХ сторіччя. А на фасаді є меморіальна дошка першому патріархові УАПЦ Мстиславу, яку встановлено у 1999 році.
Під час трагічної станіславівської пожежі 1868 року вірменський костел згорів. Наступного року його відбудували в дещо новому вигляді. У 1919–1930-х роках тривала реставрація костелу, його повертали до того вигляду, який він мав ще до пожежі. Відновили фрески Яна Солецького. Барокові скульптури належать руці Матвія Полейовського — в головному нефі встановили дванадцять статуй святих, ще вісім — на постаментах між колонами центрального вівтаря.
Після Другої світової вірмени виїхали до Польщі, забравши з собою вже згаданий образ Богоматері та деякі інші найцінніші реліквії. Костел було віддано Російській Православній Церкві, а досить скоро по тому — закрито. Приміщення віддали під майстерню художників.
Наступну реставрацію провели у 1971 році, і відкрили в церкві музей… історії релігії та атеїзму. Він працював до 1990 року, потім знову на короткий час перейшовши до РПЦ. Із 1992 року споруда вірменського костелу належить Українській Автокефальній Православній Церкві.


Київ

Покровська церква на Солом'янці

Свято-Покровська церква на Солом'нці (Київ)
Свято-Покровська церква на Солом'нці (Київ)


Свято-Покро́вська це́рква - храм роботи Іполита Ніколаєва у Києві, на Солом'янці. Збудований на замовлення міської громади Києва протягом 1895-1897 рр. у пам'ять про митрополита Київського і Галицького Платона (Городецького). Знаходиться на розі вулиць Миколи Островського та Стадіонної. Серед киян відома також під назвами Платонівська церква та На Стадіонній (через однойменну вулицю). У 1905-1919 рр. настоятелем церкви був творець та перший митрополит УАПЦ Василь Липківський.


Покровська церква на Подолі

Покровська церква на Подолі (Київ). Фото Jennifer Boyer
Покровська церква на Подолі (Київ). Фото Jennifer Boyer


Це пам'ятка архітектури XVIII століття. Розташована на території садиби, обмеженої зі сходу вулицею Покровською, з півдня — провулком Покровським, а з заходу — вулицею Боричів Тік.

Архітектурний ансамбль Покровської церкви складають: Покровська церква (XVIII ст.), двоповерхова прибудова, облаштована з західного фасаду на початку XIX ст., та дзвіниця (друга половина XVIII ст.). Із заходу і частково з півночі двір огороджений цегляним парканом з воротами, з півночі та зі сходу по вулиці Покровській — металевою решіткою на ажурній цегляній парапетній стіні. В центрі знаходиться цегляна аркада з ворітьми і хвіртками.

За композицією церква належить до українських триверхих тризрубних храмів. Будівля зведена у 1766 — 1772 рр. в стилі українського бароко відомим архітектором Іваном Григоровичем-Барським.


Київська область

Покровська церква у селі Сулимівка Бориспільського району

Свято-Покровська церква у селі Сулимівка Бориспільського району Київщини. Фото Романа Маленкова
Свято-Покровська церква у селі Сулимівка Бориспільського району Київщини. Фото Романа Маленкова


Сулимівська Свято-Покровська церква була побудована на замовлення гетьмана Івана Сулими тривалий час була усипальницею славного козацького роду Сулим; яскрава духовна історико-архітектурна пам'ятка козацького бароко першої третини XVII століття.

Храм є не лише зразком ранньої української архітектури, а й узагалі найстарішою (зі збережених) спорудою Київської області (не враховуючи Києва).

Розташований у центрі села. Неподалік, на іншому боці дороги, стоїть невеликий одноповерховий садибний будинок Сулим. За ним розкинувся старий затишний, однак занедбаний пейзажний парк, закладений у ХІХ столітті.


Кіровоградська область

Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Кіровограді

Свято-Покровська церква у Кіровограді. Фото Сергія Клименка
Свято-Покровська церква у Кіровограді. Фото Сергія Клименка


Храм побудований за проектом відомого російського архітектора Костянтина Тона. Займався будівництвом міський архітектор Андрєєв, який, ймовірно, спроектував план внутрішнього оформлення церкви. П'ятибанний храм збудовано в неоруському архітектурному стилі. В інтер'єрі церкви збереглися фрагменти розпису художника Ф.С. Козачинського 2-ї половини XIX століття.


Крим

Покровський собор у Севастополі

Покровський собор у Севастополі. Фото Russianname
Покровський собор у Севастополі. Фото Russianname


Покровський собор - головний православний храм Севастополя. Побудований в 1905 році за проектом архітектора В. А. Фельдмана. Собор освячено на честь Покрови Пресвятої Богородиці, має шість бокових вівтарів. Три верхніх бокових вівтаря освячені на честь Пантелеймона Цілителя, Покрови Пресвятої Богородиці, святих Апостолів Петра і Павла. Три нижніх бокових вівтаря освячені на честь Серафима Саровського, святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, Святого рівноапостольного князя Володимира.

Релігійний туризм у Криму: блог "Рівненщина релігійна" на OGO.ua

Львівська область

Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Львові - колишній Костел Матері Божої Остробрамської

Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Львові. Фото Stanislaw Kosiedowski
Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Львові. Фото Stanislaw Kosiedowski


Костел Матері Божої Остробрамської (з 1992 року - Церква Покрови Пресвятої Богородиці) - культова споруда у Львові, в історичній місцевості Личаків. Адреса: вулиця Личаківська, 175.

Початково римо-католицька парафія Личакова належала до костелу святого Антонія. Ще перед 1914 року перед початком Першої світової війни парафіяни утворили комітет будівництва нового храму на Верхньому Личакові. Лише 1927 року містом було виділено земельну ділянку. Організовано конкурс проектів, у якому взяли участь Тадеуш Обмінський, Вавжинець Дайчак, Вітольд Мінкевич, Франциск Мончинський, Адольф Шишко-Богуш і Оскар Сосновський. Влітку 1930 року після кількох засідань журі конкурсу одноголосно відкинуло усі проекти, однак доручила львівському архітекторові Тадеушу Обмінському виконати детальний план, що базувався на найбільш вдалому проекті Адольфа Шишко-Богуша. Будівництво розпочато наступного 1931 року, але в липні 1932 року керівник будівництва Обмінський помер. Продовжував керівництво Вавжинець Дайчак, котрий розробив детальний проект, а також частину внутрішнього убранства. В оздобленні взяли участь цілий ряд фахівців, зокрема і відома скульпторка - Яніна Райхерт-Тот. Будівництво храмового комплексу було завершено в 1938 році. Будівництво костелу велося стараннями римсько-католицького архієпископа Болеслава Твардовського. Головний корпус - у формі старохристиянської базиліки. Незвичною для архітектури Львова є дзвіниця заввишки до 60 метрів, збудована на зразок флорентійських кампаніл.

Після Другої світової війни костел було закрито і він використовувався як книжковий склад.

У 1992 році храм було освячено як греко-католицьку церкву Покрови Пресвятої Богородиці. Нове оздоблення храму спроектував професор Львівської академії мистецтв Роман Василюк. Разом із В. Качалубою і А. Величком він також виконав ікони до іконостасу. Наприкінці XX століття поруч, за проектом Зеновія Підлісного, прибудовано дім Дитячо-юнацького молодіжного центру „Ораторія" cвятого Домініка Савіо. Спорудою опікуються ченці ордену салезіан східного обряду.

5 чудотворних ікон Рівненщини

Сумська область

Покровський собор у Охтирці

Покровський собор у Охтирці (Сумська область). Фото Igor Tuzh
Покровський собор у Охтирці (Сумська область). Фото Igor Tuzh


Свято-Покровський кафедральний собор - православний (Сумська єпархія УПЦ МП) кафедральний собор у районному центрі місті Охтирці Сумської області; яскравий взірець українського бароко середини XVIII століття; історико-архітектурна пам'ятка національного значення.
Власне Покровський собор є головною складовою ансамблю Покровського собору (1753-1825), до якого також входять ще 2 культові споруди - Введенська церква-дзвіниця (1784 рік) і Церква Різдва Христового (1825 рік).

Навіщо люди вклоняються мощам?

Тернопільська область

Церква Святої Покрови в с.Медін Підволочиського району

Церква Покрови в с.Медин Підволочиського району Тернопільської області. Фото Юрія Лисака
Церква Покрови в с.Медин Підволочиського району Тернопільської області. Фото Юрія Лисака


Побудова церкви датується 1861 роком. Розпис інтер'єру церкви виконав художник, уродженець села Є. Білецький. Споруду відносять до подільської школи будівництва. Храм тридільний у плані, ближчий до хатнього типу, але над навою є купол.

Використані матеріали та фото: ukrainaincognita.com, Сергія Клименка, http://lib.if.ua/





На правах реклами