Ми у Facebook
14.10.2013, 12:08

У Рівному відкрили пам'ятну дошку активістці Червоного Хреста і УПА [+Фото]

Активну діячку Українського Червоного Хреста та Української повстанської армії Харитю Кононенко, закатовану гітлерівцями, вшанували у Рівному. На її честь в центрі міста відкрили пам'ятну дошку.
Харитя Кононенко все своє життя присвятила боротьбі за волю української держави.

Уродженка Полтавщини народилася в сім'ї відомого громадського діяча Олександра Вілінського, була активісткою студентського руху та Пласту.

Більше фото у нашій медіагалереї

У 40-х роках минулого століття, після захисту докторської дисертації у Відні, вона перебралася до Рівного, де стала одним з керівників леґального Українського Червоного Хреста на Волині з осередком у Рівному й займалася відродженням товариства "Просвіта".



Харитя Кононенко активно співпрацювала з УПА, постачала повстанцям медикаменти й посилала до них медичний персонал.

Цього року минає 70 років із дня смерті Харитини Кононенко, активістки жіночого руху та УПА



Більше фото у нашій медіагалереї

Саме за зв'язок з УПА українську патріотку заарештували у липні 1943 року, утримували у рівненській в'язниці й у жовтні 1943 розстріляли.

До слова, це та сама в'язниця, у колишньому приміщенні якої нині розташували кафе та більярд...



Більше фото у нашій медіагалереї

Пам'ятну дошку відкрили за ініціативи рівненської "Просвіти". Щоправда, не на стінах в'язниці, а на будинку за адресою Соборна, 15 (поблизу ЦУМу). Як пояснив міський голова Рівного Володимир Хомко, це місце обрали, тому що тут проходить багато людей й вони звертатимуть увагу на пам'ятну дошку.

До слова, Харитя Кононенко стала однією з героїнь проекту "12 історій про УПА", який провели у Рівному торік, до 70-річчя створення Української повстанської армії.





На правах реклами