Ми у Facebook
21.10.2013, 06:53

В Україні очікується подорожчання електроенергії для населення

Енергоринок в Україні чекає реформування. План реформи був схвалений міжнародними організаціями: енергетичного співтовариства, Європейської комісії та Світового банку.
Цього тижня схвалити план реформи має намір і Верховна Рада України, після чого схема субсидування населення за рахунок промисловості, яка була сформована ще в 1990 роках, піде. Про це повідомляють кореспонденти видання "Україна сьогодні: Finanso.net”.

На даний момент держава повинна зайнятися пошуком ринкових способів підтримки неплатоспроможних споживачів.

Прийнятий законопроект під назвою "Про засади функціонування ринку електроенергії України” подавався ще в 2012 році групою депутатів, на чолі яких був голова Комітету ВРУ, що займається питаннями ПЕК Микола Мартиненко. Прийняття даного законопроекту є однією з вимог, висунутих ЄС Україні для підписання угоди про асоціацію.

Олександр Рогозін, який є членом Національної комісії регулювання електроенергетики, заявив, що при новому законопроекті вартість на електроенергію буде складатися на основі ринкових механізмів за принципом "ринок на добу вперед”.

Для громадян, доходи у яких вищі за середні, вартість на електроенергію буде збільшуватися поступово. Олександр Паращій, який обіймає посаду глави аналітичного департаменту ІК Concorde Capital, сказав, що зростання цін швидким і значним не буде. Як він вважає, боротьба за клієнтів спонукає енергопостачальні компанії до зниження тарифів, а також до поліпшення послуг.

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко заявив, що в умовах конкуренції споживачі будуть мати можливість обирати для себе відповідні тарифи на електроенергію. Це буде проходити так просто, як зараз вибрати тарифний план мобільного оператора або ж інтернет. А значить, завдяки елементу конкуренції, ціни різко зростати не будуть.

Необхідно відзначити, що Олександр Мирний, який є членом Комітету ВР, що займається питаннями ПЕК, заявив, що збільшення цін послужить стимулом для населення і промисловості до економії та енергозбереження, як це зараз відбувається з газом.

Джерело: UBR





На правах реклами