Ми у Facebook
28.10.2013, 10:56

Начальник Головного управління Міндоходів у Рівненській області Ігор Скоріков: "Податкова культура — основа сучасного суспільства"

Простота і зручність процедур реєстрації, подання звітності, сплати податків, зменшення часу на адміністрування платежів, запровадження зручних електронних сервісів, новітніх технологій – все це і багато іншого належить до пріоритетних завдань роботи ГУ Міндоходів Рівненщини.
– Ігоре Володимировичу, скажіть, будь ласка, яким чином органи Міндоходів Рівненщини беруть участь у здійсненні економічних реформ?

– Працівники Міндоходів Рівненщини вносять свій посильний внесок у виконання "Програми економічних реформ на 2010-2014 роки", яку затверджено відповідним розпорядженням обласної державної адміністрації. Зокрема, до державного бюджету за січень-вересень поточного року зібрано понад 1 млрд 85 млн гривень, що в 1,6 рази, або на 423 млн грн. більше за надходження у відповідному періоді минулого року.

Надходження до місцевих бюджетів склали 1 млрд 140,3 млн грн, що на 87,6 млн грн, або на 8,3 відс. більше, ніж за відповідний період 2012 року. Додатково місцеві бюджети отримали 112,7 млн грн.

Найбільшу питому вагу у надходженнях до загального фонду місцевих бюджетів займає податок на доходи фізичних осіб (82 відс.), приріст по якому до минулого року склав 53 млн грн, або 6,8 відсотка (надійшло 826,9 млн грн податку).

– Рівненщина – край лісів. Розкажіть, що отримує бюджет від цього природного багатства?

– Так, область володіє значним лісоресурсним потенціалом. Площа земель лісового фонду становить 804,1 тис. га або 40,1 відсотка від загальної площі земель.

Рівняни платитимуть за збір соснової кори

Збір громадянами у лісах дикорослих трав’яних рослин, квітів, грибів, ягід, горіхів та інших плодів для власного споживання є загальним використанням лісових ресурсів і провадиться безкоштовно. Проте, з метою запобігання надмірному виснаженню лісових ресурсів, обласною державною адміністрацією затверджені максимальні норми безоплатного збору дикорослих трав'яних рослин, квітів, ягід та грибів. Жителям Рівненщини дозволено безкоштовно заготовляти для власного споживання, зокрема, по 10 кг суниці і малини, 12 кг чорниці, 15 кг ожини, 20 кг журавлини, по 30 кг білих грибів, лисичок, 50 кг опеньок, 10 кг кореню аіру, 3 кг листя брусниці, 5 кг листя чорниці.

Разом з тим, спеціальне використання лісових ресурсів (до якого належать заготівля деревини, другорядних лісових матеріалів, побічні лісові користування та використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних, освітньо-виховних цілей, потреб мисливського господарства та проведення науково-дослідних робіт) є платним.

Платниками збору є лісокористувачі (юридичні особи та фізичні особи-підприємці), які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами. Цей збір від деревини, заготовленої під час рубок головного користування, надходить порівно до Державного та обласного бюджету. Цьогоріч надійшло понад 14 млн грн збору. Усі інші надходження збору поповнюють місцеві бюджети за місцем знаходження природних ресурсів. У поточному році це ще майже 11 млн грн.

Обласна рада визначає порядок справляння та ставки збору за заготівлю другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань. З початку року лісокористувачами сплачено до місцевих бюджетів краю понад 1,5 млн грн (97 відсотків цієї суми складають надходження збору за заготівлю ягід).

Сьогодні у нас на обліку перебувають 27 тимчасових лісокористувачів, яким надані у довгострокове тимчасове користування лісові ділянки загальною площею 80,9 га для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних, освітньо-виховних та інших цілей. Цією категорією платників за 8 місяців цього року сплачено до місцевих бюджетів близько 200 тис. грн збору за спеціальне використання лісових ресурсів.

Цього року бюджети отримали 25,2 млн грн. збору за спецвикористання лісових ресурсів та 1,5 млн грн від заготівлі ягід та інших лісоматеріалів.

– Яку позицію займають органи Міндоходів області у справі залучення іноземних інвестицій?

– Діяльність Міністерства направлена на впровадження законодавчих та організаційних новацій для створення комфортних умов ведення бізнесу в Україні. Ми системно й цілеспрямовано працюємо над створенням сприятливого інвестиційного клімату та рівних конкурентних умов як для українських, так і для іноземних компаній.

Рівненські податківці: Як правильно заповнити розрахунковий документ з ЄСВ

На ринку області працюють інвестори – представники 37 країн світу: Німеччини, Великої Британії, Кіпру, Нідерландів, Італії. Найбільш інвестиційно привабливими залишаються такі галузі промисловості, як скловиробництво, деревообробка, будівельні матеріали, електроенергетика, вироби для медицини, виробництво фанери, торгівля.

Рівненщина є партнером багатьох іноземних держав. Підприємства, які займаються експортом та імпортом продукції за 6 місяців цього року сплатили до бюджету понад 600 млн грн податків та платежів.

Органи Міндоходів були і будуть надійним і прогнозованим партнером для бізнесу. Довіра інвесторів – це той соціальний капітал, який ми сподіваємося конвертувати у довгострокові вкладення в національну економіку. І довіра ця базуватиметься на діалозі, постійному спілкуванні, спільній роботі над правилами регулювання бізнесової діяльності.

– Сьогоднішня податкова система, незважаючи на прийняття Податкового кодексу, все ще є складною для громадян. Яка робота проводиться у напрямку спрощення процедури адміністрування податків і зборів?

– Працівники Міндоходів орієнтовані на те, щоб зробити процес сплати податків максимально простим і зручним. Серед основних пріоритетів – якісне обслуговування платників із застосуванням новітніх технологій, спрощення документообігу, створення для підприємців таких умов, при яких забезпечується мінімум витрат часу на спілкування з державою, і максимум – на основну діяльність. На офіційному веб-порталі Міністерства доходів і зборів діє ряд електронних сервісів, що суттєво спрощують навігацію для сумлінних підприємців у такому собі океані бізнес-простору. Велика кількість платників податків краю вже оцінила їх переваги.

Практично в усіх ДПІ та відділеннях створені Центри обслуговування платників податків. З їх відкриттям платники мають можливість отримати весь спектр адміністративних послуг з реєстрації, проведення звірок, подання звітності в електронному вигляді, послуг Інтернет-мережі, видачі довідок тощо. Діяльність сервісних центрів ґрунтується на принципах надання повної та достовірної інформації в максимально стислі терміни.

Новинкою у нашій роботі стало роз’яснення окремих законодавчих норм Податкового кодексу серед невеликих груп населення. Зокрема, нещодавно за участю фахівців органів Міндоходів на Рівненщині проводилося тестування із заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи. Метою такого дослідження було докладно вивчити думку представників цільової аудиторії.

У створених в містах і районах фокус-групах взяли учаcть громадяни, фізичні особи-підприємці та самозайняті особи. Адже в основному податкові декларації подають підприємці на загальній системі оподаткування та громадяни, які зобов’язані декларувати доходи або використовують своє право на податкову знижку.

Учасники тестування мали змогу самостійно заповнити декларацію та додатки до неї за допомогою наданих практичних рекомендацій. Питання, які виникали під час заповнення, вирішувались у вигляді дискусій. Платники податків визнали, що найбільш зручним способом використання підказки при заповненні декларації є інструкція, надрукована на папері, або розміщена на інформаційному стенді в Центрі обслуговування платників податків.

– Ігоре Володимировичу, розкажіть, будь ласка, про поширення податкової культури серед молоді?

– Економічна освіта – це основа формування підприємницької культури та повноцінного середнього класу. Нам необхідно виростити фахівців, що будуть конкурентоспроможними на ринку праці. Саме для цього у школах формуються податкові класи, які у вигляді факультативних занять вивчають основи оподаткування.

Якісно новим етапом роботи у напрямку формування високої податкової культури в молоді стане впровадження у програму загальноосвітніх навчальних закладів спецкурсу "Основи податкових знань", який ми з начальником обласного управління освіти Григорієм Таргонським нещодавно презентували учням Рівненського економіко-правового ліцею.

Сьогодні цей спецкурс запроваджується на Всеукраїнському рівні. Він має на меті формування у старшокласників основ податкової грамотності, створення позитивного іміджу сумлінного платника податків та підвищення рівня добровільної сплати податків. Хочемо розкрити учням тисячолітню історію податків, навчити самостійно їх обчислювати.

Проводиться системна робота і серед студентів вишів. Саме викладачі Національного університету водного господарства та природокористування стали першими волонтерами податкової служби ще у 2001 році. Сьогодні число волонтерів лише податкової інспекції у м. Рівному становить понад 100 осіб, а 90 відсотків з них – викладачі та студенти ВУЗу. Дієвою є їх допомога у проведенні кампанії декларування доходів громадян: вони приймають участь у рекламних акціях, чергують на консультаційних пунктах.

З освітянами організовуємо "круглі столи", зустрічі, навчальні лекції та практичні заняття, семінари професійної майстерності для студентів, брейн-ринги за участі кількох вищих навчальних закладів області.

Ми не менше, ніж бізнес-спільнота, зацікавлені у розвитку підприємницької ініціативи, підвищенні конкурентоспроможності національної економіки, формуванні у суспільстві високого рівня ділової і податкової культури. Велику увагу приділяємо впровадженню нових інноваційних технологій, що допоможуть зробити процес адміністрування податків і митних платежів зручним і комфортним. Переконаний, що успіху на цьому шляху ми досягнемо тільки шляхом поглиблення співпраці та об’єднання зусиль між працівниками Міндоходів, підприємцями та громадськістю.





На правах реклами