Ми у Facebook
13.01.2014, 13:31

На Рівненщині знайшли столітній хрест-мощівник [+Фото]

У Свято-Іллінському соборі у місті Дубно під час капітального ремонту знайшли дерев’яний дубовий хрест заввишки понад метр з нішею для святих мощів. За словами настоятеля собору цьому хресту вже близько 100 років.
Під час капітального ремонту у Дубенському Свято-Іллінському соборі, робітники натрапили на цікаву знахідку – дерев’яний дубовий хрест заввишки понад метр з нішею для святих мощів. Щоправда, самих мощів у мощівнику не знайшли.

- Дубовий хрест, який доволі непогано зберігся, найімовірніше, належить до часу, коли зводилася церква. Його заклали під престол як своєрідний оберіг для храму та його прихожан, - повідомив в інтерв'ю visnyk.lutsk.ua настоятель собору протоієрей Ігор Когут.

Фото:visnyk.lutsk.ua
Фото:visnyk.lutsk.ua


Папа Римський молиться за мир і спокій в Україні

З’явилися також версії щодо спадковості дубенського церковного атрибута. Мовляв, він перейшов до нової церкви від старої. А попередницею Свято-Іллінського собору була, як відомо, дерев’яна церква, закладена у середньовіччі ще князем Острозьким.

Відремонтована реліквія знову займе місце під престолом. Таке рішення прийнято на парафії. Заодно буде продовженог історичне дослідження, пов’язане зі знайденим хрестом.

Довідка

Свято-Іллінський собор. 1908 р. м. Дубно Рівненська область




Одним із храмів Дубна є Свято-Іллінський собор, який розташований на центральній магістралі міста (вул. Д. Галицького), чудово доповнюючи адміністративно-житловий ансамбль. Нинішній соборний храм св. Іллі був споруджений неподалік давнього дерев'яного, про що свідчать документи за 1889 рік. Припускаємо, що стара дерев'яна церква булла закладена К.К. Острозьким і названа на честь пророка Іллі та брата князя Костянтина – Іллі (1539 року), маєтності якого 1576 року перейшли до К. Острозького. Спорудження нової, кам'яної, церкви розпочалося 29 червня 1902 року настоятелем приходу отцем о. Корнійовичем, котрий довів будівництво до половини, а продовжив і завершив його о. Євгеній (за матеріалами періодичного видання «Почаевский литсок», 31 травня 1912 року).

Священик придумав, як переписати гімн України

На будівництво використовувались добровільні внески і субсидії святого Синоду в сумі 8800 руб. Цікавим є і той факт, що кошти на будівництво собору були обіцяні царем Олександром III, який був у Дубні у 1890-му р. з нагоди відкриття Тараканівського форту. Але через неуважність царських секретарів на обіцяні гроші було збудовано храм у Дублянах, теперішнього Демидівського району (колишній Дубенський повіт). Тому дубенчанам довелось на власні кошти зводити свою святиню. Були пожертви на будівництво храму і від заможних міщан Дубна.





На правах реклами