Ми у Facebook
18.03.2014, 14:03

Яка техніка підлягає мобілізації

Теоретично під мобілізацію може підпасти будь-яка техніка будь-якого громадянина. Але в першу чергу мобілізація транспортних засобів стосується техніки підприємств і організацій різних форм власності.
Як відомо, 17 березня Верховна Рада затвердила указ в.о. президента Олександра Турчинова про часткову мобілізацію. Якої техніки може торкнутися мобілізація - читайте на OGO.ua.

Згідно із Законом, всім областям наказано провести часткову мобілізацію військовозобов'язаних. За словами секретаря РНБО Андрія Парубія, часткова мобілізація повинна залучити 20 тисяч людей у збройні сили і 20 тисяч бійців у Національну гвардію.

Рада прийняла закон про часткову мобілізацію

Ухвалення закону означає, що в Україні починають на практиці застосовуватися закони «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про Функціонування єдиної транспортної системи України в особливий період» і цілий ряд інших.



Ще є люди, які пам'ятають, що при Радянському Союзі всі власники позашляховиків (як правило, «Нив» та УАЗів) і вантажівок були зобов'язані зареєструвати свою техніку у військкоматі. Потім за цим почали стежити безпосередньо в МРЕВ.

Військово-транспортний обов'язок існує і в даний час.

Яку техніку можуть мобілізувати
Техніка, яка може бути задіяна: це залізничний, морський, річковий, повітряний, автомобільний, гужовий транспорт, мотоцикли, трактори, причепи, крани і т.д. і т.ін. Іншими словами, задіяна може бути БУДЬ-ЯКА техніка (транспорт) всіх типів і марок вітчизняного та іноземного виробництва (включаючи навіть будівельну та дорожню техніку).

При цьому власник зобов'язаний надати її в належному стані («на ходу»).

Чию техніку можуть мобілізувати

Як сказано в Законі про військово-транспортний обов'язок, військово- транспортний обов'язок поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації всіх форм власності, у тому числі ті, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів, а також на громадян - власників транспортних засобів. За таким довгим офіційним формулюванням ховається суть: військово-транспортний обов'язок поширюється на ВСІХ.



Тут варто відзначити, що, хоча теоретично під мобілізацію може підпасти будь-яка техніка будь-якого громадянина, для військових потреб використовують далеко випадково вибрані ТЗ. Кабмін за поданням Міноборони в мирний час затверджує ліміти вилучення (відчуження) транспортних засобів у кожному регіоні. Потім місцеві адміністрації визначають - яка саме техніка може бути мобілізована. У першу чергу це стосується техніки місцевих підприємств, установ та організацій, яка в змозі перевозити особовий склад армії. Саме ця техніка знаходиться на обліку у військкоматі, і перереєстрація її на іншого власника також не обходиться без військкомату.

Що для чоловіків України означає "часткова мобілізація"
 
У разі мобілізації техніки, пов'язаної з техногенними або природними катастрофами - задіють тільки техніку організаці. Особистий транспорт залишається недоторканним.

А ось особистий легковий транспорт громадян (навіть « джипи») - мало пристосований для масового перекидання військових формувань. Тому власники позашляховиків можуть поки розслабитися.



Як відбувається мобілізація техніки

У Законі прописані дві форми мобілізації техніки: вилучення (для тимчасового використання) і відчуження (з наступним повним відшкодуванням їх вартості). На період мобілізації та у воєнний час вилучення (відчуження) транспортних засобів здійснюється військовими комісаріатами на підставі розпоряджень місцевих держадміністрацій. Потім техніка передається військовим формуванням.

У місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування має право самостійно вилучати для тимчасового використання необхідні для потреб оборони транспортні засоби як будь-яких організацій, так і громадян. При цьому командування зобов'язане видати відповідний акт на бланку суворої звітності. Вартість майна визначається державним оцінником і відшкодовується після скасування воєнного стану.

Українці зібрали для армії майже 10 млн грн

Для контролю готовності транспортних засобів, призначених для передачі військовим формуванням, Міноборони може залучати їх у мирний час для проведення навчальних зборів (хтось пам'ятає - кого з власників «джипів» залучали на збори разом зі своїм авто?). При цьому збитки, завдані власникам транспортних засобів, відшкодовуються за рахунок коштів Міноборони та інших центральних органів виконавчої влади.

Теоретично під мобілізацію може підпасти будь-яка техніка будь-якого громадянина . Але в першу чергу мобілізація транспортних засобів стосується техніки підприємств і організацій різних форм власності.

Звичайно, в умовах військової необхідності, армії може знадобитися будь-який транспорт або техніка. Але коли це торкнеться приватних легковиків - це буде вже той випадок, коли напівпорожня обойма буде коштувати дорожче самого крутого джипа.

За матеріалами: AgroPravda.com





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ