Ми у Facebook
25.03.2014, 12:35

Рівненський фрі-дайвер Сергій Партас про Межигір’я: "Запам’ятався "мільйонний” документ, де занотовувалися витрати на корм для собак" [+Фото]

Сергій Партас - Президент рівненської обласної федерації підводних видів спорту клубу „Случ”, відомий рівненський фрі-дайвер та підводний відеооператор. Він був одним серед тих, хто діставав із дна Дніпра в Межигір’ї чорні скриньки Януковича... Що саме – ви дізнаєтесь у нашому матеріалі.
Сергія Партаса знають у всій країні. Його фільми «Спадщина» та «Світ, який поруч» журі конкурсу „Срібна Акула” нагородили першим місцем як найкращі фільми, зняті на затримці дихання. Це серйозне досягнення нашого земляка, адже роботи оцінювали найкращі в світі підводні оператори: Андре Лабан з команди «Кусто», який свого часу отримав Оскара, та людина-легенда Петроній, який знімав фільм «Блакитна безодня», а також займався зйомками Титаніка.

До Межигір’я Сергій Партас потрапив майже відразу, як тільки маєток Януковича став загальнодоступним. Відомого підводного відеооператора, який побачив на власні очі чимало за свої роки роботи, вразило все – й те, що він знайшов на дні водойми, й сама обстановка екс-президентського місця.

- Розкажіть, будь ласка, як розпочиналася ваша подорож до Межигір’я?

- Відразу після того, як відкрилося Межигір’я, мені зателефонував мій друг, член нашого рівненського клубу „Случ” Іван Ермійчук. Він розповів мені, що у водоймі біля резиденції Януковича плаває чимало документації. Я одразу зв’язався із президентом одного з найкращого підводного клубу України „АПНОС” киянином Андрієм Лагутіним. Андрій зреагував швидко, буквально за 40 хвилин він зібрав своїх хлопців, які мають відповідне зимове спорядження, й рушив на Межигір’я. Вже на місці прибуття виникло чимало труднощів, адже охоронці із самооборони надретельно перевіряли відвідувачів на кожному посту.

Зрештою, до роботи команда Лагутіна приступила вже тоді, коли почало темніти на дворі. Взявши підводні ліхтарі, хлопці почали ниряти до дна Дніпра. Я приїхав до них на наступний день.



- Що саме знайшла команда Андрія Лагутіна?

- Вони знаходили шокуючи речі... Біля берега було дуже багато цинків з патронами до автомата Калашникова, безліч куль. Також знаходилися кулі іноземного походження. Були навіть такі патрони, які розпізнати важко, не зрозуміло, для якої зброї вони відносилися. Хлопці знаходили набої для підводних пістолетів Загалом водолази дістали біля півтонни цинків та величезну кількість бухгалтерії, яка залишилася непошкодженою. Імовірно, це була «чорна» бухгалтерія.

БІЛЬШЕ ФОТО У МЕДІАГАЛЕРЕЇ

- Коли розпочалася ваша спільна робота?

- Разом ми, кваліфіковані фрі-дайвери, представники Київського клубу «Апнос» та Рівненського «Случ», зустрілися через день. Ми вирішили, що потрібно більш масштабно розглянути акваторію, адже була інформація серед людей, що найбільш цінні речі вивозилися на човнах. Люди Януковича намагалися позбутися усього дуже швидко. Після нашого першого нічного пошуку ми могли багато пропустити «повз очі».

Коли нарешті наша команда дісталася потрібної нам території, негайно приступили до роботи. Акваторію поділили на декілька частин.

- Виникали певні проблеми при розслідувані?

- Так. Спочатку важко було дістатися до самих водойм. Нам допоміг Сергій Пандрак, який скоординував нас із охоронцями Межигір’я. За декілька годин перевірок ми дісталися до місця дислокації.



Водойма повністю була покрита льодом. На щастя, у нашій команді були досить досвідчені фрі-дайвери, тому поділившись на пари, почали занурювання (один чоловік занурюється, інший контролює поверхню льоду). На дні нас чекали решта документів, яка випали з «чорних» папок, котрі днями раніше діставали пірнальники Лагутіна, та розсипані патрони. Запам’ятався «мільйонний» документ, де занотовувалися витрати на корм для собак, а також розписка на видачу 36 мільйонів.

БІЛЬШЕ ФОТО У МЕДІАГАЛЕРЕЇ

В найближчому часі я презентую фільм по нашій роботі. Кожен зможе на власні очі побачити, як проходив пошуковий процес у Межигір’ї.

- Розкажіть, будь ласка, що Вас найбільше вразило у Межигір’ї?

- На екскурсію не було часу. Весь час витрачав на занурення. Але! Вразила система захисту, яка там впроваджена, - просто неймовірна! Проїжджаючи одні ворота, ми наближаємося до наступних, глухі забори з 7-8 метрів висоти, ще й з натягнутим дротом в кінці, які, скоріше всього, знаходиться під напругою. Повністю все Межигір’я має такі забори та паркани. Відеокамери будь-де, на кожному кроці. Зі сторони Дніпра, на пірсах, протягнуті кілометрові дроти під напругою. Так боялися людей, щоб ніхто всередину не потрапив...



В ангарі знаходилися катери, човни, будинок на колесах... це все коштує мільйони доларів. Вдалося зазирнути в ресторан, котрий знаходиться на воді – інтер’єр оздоблений золотом, з великою кількістю дорогоцінних прикрас. В середині однієї із будівель ми знайшли два ящики, котрі вщент були заповнені використаними набоями від автоматів.

Загалом, в Межигір’ї було багато людей, туристів, іноземних представників ЗМІ. Всім було цікаво, як жив наш колишній Президент.

Сергій Партас додав, що усе знайдене було передане 35-й сотні, котра охороняла резиденцію. Всі артефакти розслідують відповідні спеціальні структури.

БІЛЬШЕ ФОТО У МЕДІАГАЛЕРЕЇ





На правах реклами