Ми у Facebook
03.04.2014, 17:09

"Ранкова кава": гість Олександр Лащук [Фото+Відео]

Першу програму "Ранкова кава" вже відзняли. Наш гість - депутат Рівненської міської ради, керівник Народного руху Рівненщини Олександр Лащук.
Олександр Лащук - депутат Рівненської міської ради. Віднедавна Олександр Лащук очолює Народний рух Рівненщини, партію, яка на теренах Рівненщини має тривалу історію. З нашим гостем ми поспілкувалися про смерть Олександра Музичка, як він збирається відновлювати авторитет Народного руху та чи буде кандидатом у мери? Про це та багато іншого у розмові Олександра Лащука та Ольги Данилюк.

- Це перша програма "Ранкова кава з Ольгою Данилюк". Партнер нашого проекту кафе "Мілано", де і проходить наша перша зйомка. Наш гість сьогодні - депутат Рівненської міської ради, а віднедавна і голова Народного руху Рівненщини Олександр Лащук. Доброго дня, пане Олександре!

Насамперед хотілося б обговорити таке питання: топ-тема минулого тижня - це вбивство Олександра Музичка (Сашка Білого. Яка Ваша думка з цього питання і чи Сашко Білий - герой?

- По-перше, це політичне вбивство. Це усвідомлюють абсолютно всі. Зрозуміло, що люди ставилися до Олександра Музичка з певною засторогою, але те, що це політичне вбивство ніхто не може заперечувати навіть у своїх думках. Однозначно, що Міністр внутрішніх справ пан Аваков дав таке завдання, зробив свідому провокацію перш за все проти рівнян та жителів Рівненщини. Після цього випадку ніхто з рівнян не може почувати себе у безпеці, особливо якщо він причетний до народного протесту. Тому ми однозначно засуджуємо це, ми засуджуємо ті методи, які використовує Міністерство внутрішніх справ. В цій темі потрібно поставити крапку і покарати винних.

- Відомо, що на позачерговій сесії Рівненська міська рада визнала вбивство Олександра Музичка політичним вбивством. Але цікаво, що спочатку було одне звернення до в.о. Президента, а потім з'явилося ще одне. Як Ви можете прокоментувати ці перипетії?

- Ще донедавна дві опозиційні партії ВО "Свобода" та ВО "Батьківщина" підготували свої звернення та слідкували за тим, щоб вони були такими стриманими та поміркованими і нікого ні до чого не зобов'язували. Ми ж пропонували інше звернення, підготовлене "Правим сектором" та активістами і я радий, що депутати від "Батьківщини" підтримали його. Правда намагалися спочатку ці депутати пручатися, але під тиском громади підтримали це звернення. Погано тільки, що викинули зі звернення про відставку Турчинова. Я частково погоджуюся, що це зараз не на часі, але зміни треба робити. В цей важкий час треба більш сильна особистість.



"Ранкова кава з Ольгою Данилюк": першу програму відзняли

- Кого Ви бачите гідним займати таку високу посаду. Є на даний момент така сильна особистість?

- Потрібно шукати нейтральних депутатів, це повинні бути не головні гравці, не "Свобода", "Батьківщина" чи "УДАР". Це повинні бути депутати, які завжди були опозиційними.

- Говорячи про партії, варто зазначити, що нещодавно і Ви стали керівником Народного руху на Рівненщині. Ця партія в свій час мала велику популярність у нашій області. Як зараз збираєтеся популяризувати цю партії і які Ваші перші кроки на цій посаді?

- Проблема в тому, що зараз все частіше існують партії-проекти, а Народний рух з самого початку був партією, навіть своєрідним громадським рухом. Зараз потрібно партію оновлювати, шукати молоду команду, долучати людей не романтиків-ідеалістів, а шукати тих, хто реально розуміють і аналізують усі процеси, що відбуваються в державі. Зараз ми вже ведемо переговори з багатьма впливовими, досвідченими молодими людьми і надіємося, що вже згодом зможемо презентувати нову команду, яка зможе дати причуханки усім політичним силам, зокрема мерзотникам-регіоналам.

- На останній сесії Рівнеради Вас обрали головою комісії, яка буде досліджувати питання про будівництво заводу по переробці ртутних хімічних відходів. Яка робота буде відбуватися в цьому напрямку?

- Про це я дізнався зовсім випадково, коли самі мешканці Рівного розповіли, що вже відбуваються громадські слухання, щоб на вулиці авіаторів будувати завод. Зрозуміло, що здивувало, що про ці громадські слухання мало хто знає навіть з депутатів. Якщо міська влада безпосередньо має давати усі дозволи. Ми донесемо до жителів усю необхідну інформацію про загрози, які можуть бути. Потім це питання буде винесено на сесію і прийнято рішення. Такі заводи потрібні безумовно, але треба, щоб їх будували подалі від людей.

- Також Ви постійно піднімаєте питання незаконного видобутку бурштину в області. Як Ви думаєте можна вирішити цю проблему?

- Наша область завжди славилася бурштином. І найбагатші люди Рівненщини заробили свої ставки на бурштині та лісі. За одну тільки мотопомпу за минулої влади платили за "дах" УМВС за добу 500 у.о. Працювало як мінімум 100 мотопомп, попередні начальники УМВС навіть намагалися навіть показувати меншу кількість мотопомп 70-80, щоб менше плати наверх. 50 000 доларів отримували міліціонери за день, за місць - це 1,5 мільйони доларів. Схему безумовно треба руйнувати. В нас є 7 народних депутатів, які могли запропонувати законопроект, де держава могла б викупляти цей камінь, де можна було б привести реальних інвесторів, а перед тим провести грунтовні геологічні дослідження. Мона було б тоді і працевлаштовувати людей. Друга тема - це ліс. Три тижні безладдя дозволяють мафіозним кланам різати ліс, бо зараз не треба ділитися. Вже два тижні голова обласної ради Михайло Кириллов так і не може зібрати президію по цьому питанню, щоб напрацювати що робити у цій сфері. Певно він не хоче цього робити, бо він "в темі". Ці проблеми треба вирішувати негайно.

Новий проект OGO.ua - "Ранкова кава з Ольгою Данилюк" [Анонс]


- Ви думаєте, що саме через це відбувається таке тривале і безрезультатне обговорення кандидатів на посаду УМВС в області? Люстрацію так і ніхто не пройшов, адже кожен з трьох кандидатів отримав по 17 голосів.

- Люстраційний комітет можна звісно звинувачувати в саботажі цих питань. Я знаю, що голова адміністрації хотів якось зменшити темп цих обговорень. Загалом я підтримую, коли люди обговорюють проблеми. Але водночас треба їх зводити і казати: "Що ви робите?". Це вигідно, бо заробляють керівники районних відділів міліції, не виключено, що вони ділять і наверх. "Свободі" однозначно ця ситуація не вигідна, бо через місять у них будуть запитувати про результати праці. Треба готувати вертикаль - керівника міліції та служби безпеки, давати їм чіткі завдання.

- Ми вже почали говорити про люстрацію - це досить популярний процес зараз на Рівненщині. Які на Вашу думку результати засідань Люстраційного комітету Рівненської області?

- Це не є процесом люстрації, це швидше громадські обговорення. Все відбувається не те, що добре, але обговорення на загал все ж відбувається і це зрушення з місця. Думаю, що наступний Люстраційний комітет буде більш жорстким і буде використовувати наявні напрацювання. Я відмовився бути членом цього комітету, бо не вважаю, що маю право когось судити.

- Восени і у Рівному буде переформатування влади, вибори міського голови. Скажіть, буде Олександр Лащук кандидатом у мери Рівного?

- Місцеву владу треба міняти. Як тільки ми виїжджаємо з міста, то відчуваємо різницю в дорогах та інші неподобства. Однозначно будемо пропонувати нові ідеї, шляхи реформування управлінських структур, перереєстрацію працівників виконкому. Важко буде боротися, але нова команда однозначно повинна бути. Є гарні моделі, які нам можна і варто використати. Все найкраще з усього світу, з досвіду інших областей брати і якщо нам, як губці вдасться все це краще зібрати, то все буде добре і класно.

- На такій позитивній ноті, що у нашому місті буде жити добре та класно ми завершуємо нашу розмову з депутатом Рівнеради, керівником Народного руху на Рівненщині Олександром Лащуком.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ





На правах реклами