Ми у Facebook
07.04.2015, 08:15

Благовіщення – одне із найбільших весняних свят! Вітаємо рівнян!

7 квітня за григоріанським календарем відзначається Благовіщення Пресвятої Богородиці — день, який знаменує зачаття Христа і Початок спокутування.
У квітні відзначаємо велике весняне свято Благовіщення. Це свято воскреслої землі, пробудження життєвої сили природи. Цього дня, вважають слов’яни, Дух світла благословляє Землю і все, що живе на ній. На Благовіщення прилітає ластівка — Божа птиця.

Архангел Гавриїл був посланий Богом в місто Назарет до Пресвятої Діви Марії і повідомив, що Господь обрав її бути Матір’ю Божою. Ангел з’явився в будинок праведного Іосифа, коли Марія читала Священне Писання, і сказав: "Радуйся, благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами". Далі ангел повідомив, що Марія народить сина і має назвати його Ісусом. Марія відповіла, що вона раба Господня і хай буде так, як хоче Бог.



Слово "Благовіщення" означає добру, радісну звістку про те, що почалося звільнення роду людського від гріха і вічної смерті. У церкві в цей день святять проскури, а господарі в Україні випускають із хлівів тварин, щоб чули весну.

На Благовіщення дівчата біля церкви танцюють перший весняний танок — "кривий танець". Якщо на Благовіщення дівчина, йдучи по воду, знайде квітучий первоцвіт — цього ж року вийде заміж. А та, яка хоче стати гарнішою, має налити в миску холодної води, пустити плавати первоцвіт (пролісок) і вмитися цією водою.

Народні прикмети на Благовіщення

Кажуть, що на Благовіщення птахи гнізда не в’ють і не несуться. "Благовіщенське яйце під курку не кладуть". Вважається, що від Введення до Благовіщення треба дати землі відпочити. У це свято особливо грішно працювати на землі. На Благовіщення Господь "благословить усяке дихання", і після цього дня можна розпочинати роботи в полі, все буде добре рости, квітнути й колоситися.

Молитви на Благовіщення Пречистої Діви Марії





На правах реклами