Ми у Facebook
07.04.2014, 18:14

Обприскуємо плодові дерева і кущі навесні [+ПОРАДИ]

Навесні необхідно дбати про захист плодових дерев у саду. Одним із найефективніших профілактичних заходів є обприскування плодових дерев і кущів бордоською рідиною.
Бордоська суміш (або бордоська рідина) - це засіб захисту рослин від грибкових та бактеріальних захворювань (моніліозу, парші, плодової гнилі, тощо), а також дезінфекції ран плодових дерев.

Свою назву препарат отримав від назви французького міста Бордо. Бордоська суміш успішно застосовується вже більше 100 років, її одержують шляхом змішування мідного купоросу та вапняного молока (мідний купорос вбиває грибкових збудників, а вапно нейтралізує кислотність розчину).

Бордоська суміш продається в спеціалізованих магазинах в готовому вигляді, проте доцільніше приготувати її самостійно.

Як правильно приготувати бордоську суміш

Бордоська суміш ефективна лише тоді, коли правильно приготовлена. Залежно від потреби ця речовина може мати концентрацію від 1 до 3 відсотків. Дуже важливо для приготування використовувати керамічний, скляний або дерев'яний посуд. Не використовуйте металевий чи оцинкований посуд, бо він вступає у хімічну реакцію і розчин виходить неякісним.

Для отримання 10 літрів 1% препарату необхідно 100 г свіжогашеного вапна та 100 г мідного купоросу. Щоб приготувати 10 л 1% бордоської рідини необхідно дві посудини. В одній розводять мідний купорос (100 г), вливаючи до нього 1 л гарячої води. Коли препарат розчиниться, добавляють 4 л холодної води. В іншому посуді гасять 100 г вапна. Після цього, доливаючи воду, об’єм рідини доводять до 5 л. Отримане вапняне молоко проціджують через рідку тканину. У нього повільно вливають розчин мідного купоросу, безупинно помішуючи дерев'яною паличкою. Але не робіть навпаки, адже при додаванні вапна до купоросу утворюється нестійка суспензія і розчин стає непридатним для використання. Змішуємо розчини холодними.

Доглядаємо та захищаємо садок та город: квітневі поради рівнянам

Відповідно, якщо вам потрібно приготувати 3% бордоську рідину, то треба взяти 300 г мідного купоросу і 300 г вапна. І довести об’єми рідин до 5 л кожний і змішати між собою.

Правильно приготовлена бордоська рідина має світло-блакитний колір і слизька на дотик. При надлишку мідного купоросу рідина набуває зеленого відтінку.



Перевірити якість препарату можна методом занурення у нього залізного цвяха. Якщо на його поверхні з’явиться наліт крупинками - рідина неякісна, у ній є зайвий мідний купорос, і треба додати до неї вапняного молока.

Важливо: Бордоську рідину не можна зберігати більше ніж 24 години, бо вона втрачатиме свої корисні властивості.

Перед використанням необхідно розчин збовтати, бо він має здатність осідати.

Коли і як оприскувати

3%-м розчином бордоської рідини обприскують дерева і кущі до розпускання бруньок. 1% розчин використовують для обприскування рослин у вегетаційний період.

Для захисту яблуні й груші від парші та чорного раку широко застосовують так зване «блакитне» обприскування. В період розпускання бруньок дерева обприскують 3% розчином бордоської рідини, покриваючи всі гілки і стовбури. Дерева набувають блакитного кольору. Після цвітіння їх обприскують додатково один-два рази. Цей метод профілактичний, бо він захищає від первинного ураження паршею. «Блакитне» обприскування рекомендується на сортах, які сильно уражуються паршею (яблуні — ренет Симиренка, груші — Лісова красуня та ін.).

Не можна проводити обробку при високій вологості і температурі повітря, щоб не обпекти рослини. Бажано обприскувати дерева звечора.



Обприскують за допомогою ручних обприскувачів. Для обприскування середнього дерева потрібно приблизно 10 літрів рідини.

При роботі з бордоською сумішшю пам'ятайте, що вона шкідлива, хоч і малоотруйна для людини. Тому уникайте потрапляння рідини в очі, дихальні шляхи чи на шкіру.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ