Ми у Facebook
08.04.2014, 14:05

Як складати фінансові плани, навчали рівненських пенсіонерів [+Фото]

Кілька десятків рівненських пенсіонерів, незважаючи на свій поважний вік, як на уроці, рахували власні доходи і витрати та міркували над тим, як відтепер будуть вести свій власний бюджет.
Перший тренінг «Основи фінансової грамотності» з пенсіонерами Рівненщини провела гостя із Києва, Олеся Шніцер, тренер з фінансової просвіти, голова правління ПВКС (Першої всеукраїнської кредитної спілки).

Хто нас учив, як правильно вести свій бюджет? Чи є у школах бодай спецкурс чи факультатив, де цього навчають? За кордоном – так. А у нас, окрім звичайної математики, де вчать множити і ділити, додавати і віднімати, - нічого. Як же ж насправді заробляти і економити, розподіляти кошти і відкладати на збереження, як правильно розпоряджатись грішми? Маленькі житейські уроки цього ми отримали хіба що від своїх батьків.



Як виживають сучасні пенсіонери на свою мізерну пенсію, мабуть, не варто і запитувати. Бо відповіді ми однаково не знайдемо. Комунальні послуги та ліки, продукти харчування та найнеобхідніші речі… А вони-таки знаходять вихід. Ще й дітям встигають допомогти, і онукам ласощів та подарунків накупити. Та через брак коштів не завжди усе це вдається.

Дуже часто наші витрати значно перевищують щомісячні сімейні доходи. Як бути в такій ситуації?



Тренінг з фінансової грамотності, проведений цими вихідними у Рівненській обласні науковій універсальній бібліотеці, допоміг пенсіонерам пізнати усі ази цієї непростої арифметики. Вчились правильно визначати пріоритети фінансових цілей на певний період, складати плани джерел доходів (постійних, сезонних, тимчасових), планувати види витрат (щомісячних, виплат боргів, сезонних, непередбачуваних, сімейних подій та ін.), шукати своїх так званих «викрадачів грошей», які в тій чи іншій мірі непомітно забирають із власного бюджету чималі кошти.

Який же результат? Кожен із учасників уроку знайшов свої «слабкі місця» щодо фінансів, зрозумів, як і де можна зекономити, отримуючи навіть невелику пенсію.



Цікаве заняття, мудрі поради від прекрасного фахівця з фінансової просвіти пані Олесі, віра у себе! А ще – весела перерва (ну все як і у школі), солодкий стіл і чаювання, жарти і небачено великий заряд енергії! Ось такі у нас корисні вихідні!

Дорогі пенсіонери Рівненщини, долучайтесь до нас і наших заходів! Програмки зі щомісячним планом роботи Всеукраїнської асоціації пенсіонерів (http://uarp.org/) Ви можете отримати у відділі мистецтв Рівненської обласної наукової універсальної бібліотеки.

І уже в травні відбудеться другий урок з основ фінансової грамотності.



До слова, усім тим, хто любить читати, просто рекомендуємо прекрасний і повчальний твір О.Коломійця «Дикий Ангел», де автор чудово змальовує проблему ведення сімейного бюджету. А читачам «ОГО» - цікава притча:

Притча про Бідність і Багатство

Прийшли Бідність і Багатство до одного чоловіка і питають:

- Хто з нас гарніший?

Злякався чоловік, думає: «Скажу, що Бідність гарніша, - так Багатство розгнівається і піде. А скажу, що Багатство прекрасне, - так Бідність образиться і замучить мене». Обміркував чоловік і каже:

- Доки ви там на місці стоїте, я не можу вирішити. А ви пройдіться.

Стали Бідність і Багатство ходити перед чоловіком. Він подивився на них і каже:



- Ти, Бідність, дуже гарна зі спини, коли йдеш геть. А ти, Багатство, просто прекрасне в момент, коли приходиш!






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ