Ми у Facebook
09.04.2014, 13:54

Розписуємо писанку до Пасхи [Фото+Відео]

Для людини, не обізнаної з секретами розпису писанки, може здатися, що справа ця складна, і під силу лише тому, хто гарно малює. Не бійтеся, спробуйте, і ви неодмінно досягнете успіху!
Наші предки завжди молились перед будь-якою роботою і тому в усьому були майстрами. А що таке молитва? Це коли забуваєш всі незгоди, пробачаєш образи, відкидаєш погані думки. Тільки очищена від всього зайвого свідомість здатна відчувати і творити.

Необхідні матеріали: свіжі білі курячі яйця, бджолиний віск, свічка, м'який олівець, писачок, сірники, паперові та бавовняні серветки, спеціальні барвники для пасхальних яєць чи анілінові фарби для вовни, білий оцет, ложка.



Інструмент, яким пишуть писанки, називається писачок. Його можна придбати в магазині або зробити власноруч. З фольги або тонкої жерсті скрутіть конусоподібну трубочку. Звертайте її навколо голки, щоб нижній отвір був як можна вужчим. Тонким мідним дротом закріпіть трубочку на дерев'яній паличці.

Незвичайні пасхальні яйця

Гарячої кип'яченою водою розведіть фарби. Процідіть. Додайте 2 ст. ложки оцту на 0,5 л фарби. У жовту і помаранчеву фарби замість оцту додайте 1 ч. ложку солі.

Білі яйця вимийте в кип'яченій воді кімнатної температури і обсушіть на рушнику.

Вимийте ретельно руки з милом. Візьміть яйце в ліву руку, а олівець - у праву. Мізинцем правої руки підтримуйте рівновагу яйця і олівцем діліть його поверхню на поля. Яйце при цьому обертайте до себе, а лінію ведіть від себе. Положення олівця намагайтеся не міняти. У полях розподіліть орнамент писанки.



Запаліть свічку. Нагрійте голівку писачка і заповніть його воском. Покрийте гарячим воском ті лінії і частини орнаменту, які повинні бути білими. Лінію намагайтеся не переривати.



Покладіть яйце на ложку і акуратно опустіть на 1-2 хвилини в жовту фарбу. Фарба повинна бути теплою, але не гарячою, щоб віск на яйці не розтанув. Забарвлене в жовтий колір яйце промокніть паперовою серветкою, обсушіть і покрийте воском жовті елементи орнаменту. Якщо в листі писанки є зелені цяточки, нанесіть їх на шкаралупу сірником, промокніть кінчиком паперової серветки, покрийте воском і занурте яйце в червону фарбу.

Орнаменти для великодніх яєць

Захистивши воском червоний колір, опустіть яйце в фінальну - темно-червону, чорну, коричневу фарбу або у відбілювач, якщо хочете мати писанку на білому тлі.

А тепер піднесіть яйце до вогню. Коли віск розтане, зітріть його м'якої бавовняною серветкою, і у ваших руках, як сонце після грози, засяє писанка.



Готові писанки натріть як слід несолоним салом. Лаком не покривати! Зберігати в тіні, у добре провітрюваному приміщенні.



Маленькі хитрощі
Перш ніж видути сиру нелаковану писанку, змастіть її жиром або занурте в розплавлений парафін. Але можна і не видувати. Яйце висохне, якщо зберігати його в добре провітрюваному приміщенні, на сухій траві, у кошику з лози або на блюдечку з зерном.

Лаковане яйце обов'язково потрібно видути. Проколіть дірочку в шкаралупі яйця і акуратно висвердліть її круглим надфілем, потім за допомогою медичного шприца повільно введіть в яйце повітря. Вміст яйця негайно почне витікати. Видаливши таким чином жовток і білок, наберіть у шприц холодної води і промийте шкаралупу зсередини. Воду теж вводити повільно. Висушіть яйце.



Видути яйце можна і за допомогою звичайної соломинки через два отвори, висвердлених на протилежних кінцях яйця.

Варена писанка значно міцніше, ніж сира чи видути. Для зміцнення шкаралупи видуту писанку заповніть розтопленим воском чи парафіном на третину і обертайте в руках до тих пір, поки не охолоне. Віск за цей час рівномірно розподілиться по стінках.

Фото: club-3t.ru, www.img.vidido.ua, nashkiev.ua, stranamasterov.ru, ua-znatok.com
Дані з сайту: megasite.in.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ