Ми у Facebook
26.04.2014, 16:54

Поради городникам: Які сорти та гібриди обрати, щоб овочі не боялись фітофтори

Багатьох городників західної України, та Рівненщини зокрема, турбує проблема захворювання рослин фітофторозом. Дається взнаки вологий клімат та більша кількість опадів, ніж у східних та південних регіонах. Захиститись від цих хвороб можна ще задовго до достигання овочів.
Тому городники щороку постають перед питанням, на які сорти та гібриди зробити ставку, щоб і схожість була доброю, і стійкість до хвороб високою.

Раніше фітофтора з’являлася зазвичай наприкінці липня – на початку серпня, і тоді городників виручали ранні сорти, які віддавали основний урожай «перед тим, як».

Але останнім часом хвороби (вірусних на томатах налічується до 300 видів) приходять уже в середині червня, коли до стиглості ще далеко.

У цьому випадку є дві основні поради:

Перша: обов’язкова профілактика і підвищення імунітету рослин, починаючи з підготовки насіння, за допомогою стимуляторів росту. Одним із кращих є епін-екстра.

Готуємо насіння до посіву: поради городникам

Друга рекомендація: своєчасне знищення попелиці на пасльонових, яка є основним рознощиком вірусної інфекції. Крім того, важливо дотримуватися сівозміни, не використовувати насіння від заражених вірусами плодів, ізолювати посадки помідорів від картоплі.

Томати
Від вірусних хвороб виручають сорти «довгограючої» групи – весь ряд Де-барао, але кращі і надзвичайно смачні з них Де-барао царський, Малиновий, Гігант і Чорний. Сорти Де-барао, а також усі чері виведені з дикорослих форм, які мають максимальну стійкість до стресів, хвороб, примх погоди. У цю ж групу відносять улюблену солодку Рожеву сосульку. У групі чері - Сінгапур (15 відер з 27 кущів солодких плодиків!), Батерфляй, Козачка, Золота крона, Черешня, Пляжний. За відгуками овочівників, саме вони виручають у «непомідорне» літо.

Обприскуємо плодові дерева і кущі навесні [+ПОРАДИ]

З великоплідних до улюблених і незамінних виокремлюють такі легендарні сорти: Корнєєвський, Рожевий фламінго, Чудо Землі, Малиновий Пожаровський, Сахарний Гігант, Лунний восторг, Золоте руно, Ісполін, Король крупних, Томатний король, Геллон, Олігарх, Товстий Джек, Скубі.

Капуста
Овочівникам, які вирощують капусту, є сенс зупинитися на жаростійких гібридах різних груп стиглості: ранньостиглому Отамані F1, середньоранніх і середньопізніх Ілоні F1, Грації F1 і Мар’яні F1, а також пізньостиглих для квашення і тривалого зберігання Орбіті F1 і Валентині F1. Переваги їхні полягають не тільки у високій витривалості та стійкості до спеки і посухи, а й відмінній якості качана – білосніжному на зрізі, з високою щільністю, маленькою кочерижкою, солодкого на смак, стійкого до хвороб і розтріскування.

Огірки
Любителі огірків вже кілька років віддають перевагу «пташиній» команді – сортам Ластівка F1, Соловей F1, Голубчик F1, Семкросс F1, Журавльонок F1 і Фенікс плюс. І це того варте: раніше і триваліше радує красивими, хрумкими зеленцями, які мають універсальне призначення, а за стійкістю до негараздів і за урожайністю не мають собі рівних. У цю стабільну команду зарахували й сорт Китайське чудо, який дає зеленці завдовжки 30 см аж до морозів.

Лунный посевной календарь дачника, садовода-огородника: апрель 2014

Для закритого ґрунту кращими є партенокарпічні: Турнір F1, Наша Маша F1, Алексеїч F1, а також з пучковою зав’яззю Кураж F1 і Зятьок F1.

Перець і баклажани
Тим, хто збирається вирощувати перець і баклажани, доречною буде така порада: бажано насіння перед посівом обробити епіном, що прискорить появу сходів на 5-7 днів. Це важливо в умовах недостатньо теплої температури.

Найвитриваліші та більш екологічні (в сенсі стійкості до перепадів погодних умов, до вірусів) сорти перцю «від Сенкевича»: Богдан, Анастасія Вероніка, Маринчин язичок, Красний гігант, Людмила. З-поміж новинок добре проявили себе в минулому сезоні Золотий клад, Волове вухо, Англійський сапог.

Сортимент баклажанів поповнили сорти-улюленці з білою м’якоттю та смаком грибів: Сінгапур, Полосатий рейс, Матросик, Біла лілія, Бейбі і загальноприйнятий Геліос.

За матеріалами газети "Рідне село"





На правах реклами