Ми у Facebook
21.04.2014, 16:39

Рівненський Басівкут був колись селом турецького паші

Є в Рівному район, який у народі називається Басівкут – тут знаходиться однойменне озеро і довжелезна вулиця Басівкутська. На перший погляд – звичайний приватний сектор, де старенькі садиби стоять вперемішку із сучасними котеджами більш заможних громадян. Однак Басівкут має цікаву і давню історію.
У минулі часи ця ділянка землі не входила до складу Рівного, а була окремим селом. Перша згадка про населений пункт під назвою Басів Кут припадає на 1429 рік – саме тоді село вперше фігурувало в офіційному акті того часу.

Філолог Я. Пур стверджує, що Бас – це, очевидно, ім'я або прізвисько людини, яка заснувала село, а слово «кут» означає закуток, маленьке поселення, що знаходиться на віддалі від цивілізації. Напевно, Басів Кут тих часів був тихою глухою місциною, куди рідко потрапляли приїжджі.

Розклад руху автобусів у Рівному та Рівненській області - у Довідці Рівного

Існує ще одна версія виникнення назви цього району: припускають, що тут правив якийсь виходець із Туреччини, можливо, турецький паша, тож на честь цього село було названо Пашин Кут, що згодом трансформувалося в Башин Кут, а потім і в Басів Кут.

На сьогодні Басів Кут як складову частину Рівного зовсім не назвеш віддаленою та глухою місциною. Вулиця Басівкутська сполучає між собою кілька частин міста: один її кінець виходить на вулицю Чорновола поблизу одного з корпусів університету водного господарства, інший – на Дворецьку.

Чимало рівнян приїжджає влітку відпочивати на озеро Басівкут – на жаль, якість води в ньому залишає бажати кращого, тому більшість відпочивальників не наважується зануритися в нього, а лише приймає сонячні ванни чи сидить у найближчому кафе.

Пошук маршрутів громадського транспорту - у Довідці Рівного

Дістатися до вулиці Басівкутської у Рівному можна такими маршрутками:
№37 вул. Андрія Мельника - вул. Севастопольська
№38 Агроресурс - вул. Коновальця
№42 Автовокзал - Луцьке кільце
№43 Басів Кут – вул. Олексинська
№44 вул. Олексинська - Басів Кут




Як із часом змінювався парк Лебединка у Рівному [+Фото]

За матеріалами streets.rv.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ