Ми у Facebook
13.06.2014, 10:33

Чому люди бояться п’ятницю 13-го?

Сьогодні цікавий день, на календарі – п’ятниця, та ще й 13-те число. Чомусь в народі таке поєднання вважають вкрай не щасливим і вірять, що всілякі негаразди та прикрощі мають властивість траплятись саме в цей день.
Подекуди віра у цю прикмету була настільки сильною, що у п’ятницю 13-го не виходили з гавані кораблі, не укладались угоди, не починались нові справи. А деякі люди, особливо забобонні, навіть не виходять в той день з дому. Навіть є інформація про те, що злодії у п’ятницю 13-го теж бояться робити свої темні справи, переживаючи, що їхні злочини зірвуться, а вони будуть арештовані міліцією. Значить не все так вже й погано у цей день, принаймі, злодії тихо сидять, до того ж п’ятниця, як ніяк, для багатьох людей кінець робочого тижня, попереду вихідні, подумаєш 13-те число.

Погода у Рівному на п’ятницю (13 червня)


От цікаво, звідки пішла така прикмета? З цього приводу є кілька версій. Перша версія говорить, що корені цієї прикмети пов’язані з моментом розп’яття Ісуса Христа на хресті. Як знаємо саме розп’яття відбувалось у п’ятницю, а за єврейським календарем саме ця п’ятниця припадала на 13-те число. От і вийшло, що Ісус Христос помер на хресті у п’ятницю 13-го. Містики тут ще додає той факт, що в Ісуса було 12 апостолів, якщо порахувати апостолів разом з Христом, то останнім, 13-им по рахунку виходить Іуда Іскаріот, зрадник. Ну звідси і пішло повір’я про те, що 13-те число само по собі (навіть без п’ятниці) є вкрай поганим та нещасливим. А людська віра штука дуже потужна, хто як повірив, той так і має.

Гороскоп на 13 червня: відчувати межу й не впадати у крайнощі

Ще одна популярна версія походження страху перед п’ятницею 13-го пов'язана з подіями 13 жовтня 1307. Саме в цей день, а саме в п'ятницю, 13-го, за підтримки короля Франції Філіпа IV Красивого папа Римський Климент V, який давно мріяв роздобути багатства ордену тамплієрів і знищити їх, влаштував справжню бійню. Безліч лицарів цього ордена в той день були схоплені, звинувачені в єресі і спалені на вогнищах чи замордовані.

І врешті, вірити чи не вірити у погану вдачу цього дня – це справа кожного. Але думаю, що в залежності від того, у що ми віримо, те ми і маємо. Якщо хтось буде вірити, що той день приносить нещастя, то навіть такими своїми думками він притягне до себе це саме нещастя. Тому краще вірити, що сьогодні файний, прекрасний день, і він дійсно таким буде.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ