Ми у Facebook
16.01.2015, 13:45

10 заповідей оптиміста: щоб не впасти у розпач чи не розлютитися

Фото Ольга Врублевська

У кожного з нас час від часу трапляються ситуації, які засмучують. Інколи вони здатні довести до відчаю та депресії. А якщо зауважити, що політичні й економічні події 2014 року не додають доброго настрою, то може скластися відчуття, що ланцюгу негараздів у нашому житті ніколи не буде кінця.
Ні! Якщо віднайти в собі джерело сил і впевненості, то, по-перше, переборювати негатив стане легше у рази, по-друге, ви відчуватимете приплив енергії, а шляхи вирішення проблем почнуть знаходитися навіть у, здавалося б, безнадійних ситуаціях, по третє, неприємності як такі почнуть обходити вас стороною. Для цього спробуйте виконувати десять заповідей оптиміста, які Жіночий клуб склав за допомогою експертів.

1. Дивіться на «лимон» крізь «лимонад»

Будь-яка подія завжди є частиною іншої. Це як лимон у лимонаді. Якщо розглядати цей цитрус окремо, то більш кислого інгредієнту годі знайти. А от у складі лимонаду – вельми солодкого напою – лимон уже не здається таким кислючим. Навпаки, саме він додає йому неповторного смаку й аромату. Тож намагайтеся завжди дивитися на окремо взяті події («лимон») крізь контекст, в якому вони відбуваються («лимонад»). У такому разі більшість із них уже не називатимете «жахливими».

Как не быть жирной ленивой свиньей и начать жить

Те саме раджу і своїм онкопацієнтам. Ось приклад із моєї практики (і такі, зауважу, не рідкість). Лікувався в інституті молодий чоловік, який не хотів жити через свою хворобу, не хотів боротися. Він уперто заявляв мені, що мої зусилля йому не потрібні, тому що все скінчено. Але я щоразу вдавалася до різних професійних хитрощів, і крок за кроком ми аналізували його життя, щоб зрозуміти, що сталося і чому? Чи можна було якось інакше? Чи є майбутнє. І з часом хлопчина став одужувати. А коли вже був удома, подзвонив: «Зараз я остаточно зрозумів, що ця хвороба була для мене добром». Щоб ви зрозуміли, що він мав на увазі, додам, що хлопчина той був з місцевості, де досить гостра криміногенна ситуація. Так от, він сказав: «Усі мої друзі за той час, що я лікувався, стали хто наркоманами, хто наркоторговцями. Я точно був би серед них, якби не рак, завдяки якому я багато чого переосмислив». Наразі хлопець вважається здоровим, бо рецидивів хвороби немає.

2. Виробляйте в собі впевненість: дива можливі

Коли людина концентрує увагу на тому, що її бажання не здійснюються, це відбирає величезну кількість енергії. Більше того – мрії таки дедалі частіше не втілюються. Адже в такому разі діє так званий закон тяжіння подібностей: ми отримуємо те, на що розраховуємо. Тож, якщо підсвідомо очікувати негараздів, саме вони і стануться. Тому щоразу, коли станеться щось хороше, говоріть подумки: «Це сталося заради мене і завдяки мені». Наприклад, ви підійшли до зупинки, а тут і автобус відразу приїхав. Або ви подумали, що непогано б для майбутнього врожаю, аби пішов дощ, і через дві години чи назавтра дійсно почалася злива. Така вправа навчить вас впевненості у тому, що можливо все, причому саме завдяки вашій же впевненості. А з таким позитивним настроєм ви почнете притягувати позитивні події у своє життя.

3. Регулярно проводьте генеральне прибирання і творіть

Порядок у всьому, що нас оточує, завжди призводить до впорядкованості думок і почуттів, позаяк зовнішній простір і наш внутрішній світ тісно пов’язані. Тож якщо не допускати захаращення подвір’я та будинку, то можна запобігти і засміченості в душі, або хоча би зменшити її масштаби.

Ще одна дія, яка додає енергії, – творчість: вишивання, в’язання, вирощування екзотичних фруктів-овочів тощо. Здатність робити щось, окрім як виконувати рутинні обов’язки, переносить нас у дитинство, коли ми відкривали щось нове, творили. Мандрівка у власне дитинство через хобі також додає сил і тонусу, адже ресурси дитини, яка живе в кожному із нас, – майже безмежні.

Що робити, коли болить душа?

4. Вдягайтеся яскраво

Порада про одяг в гарячу весняно-літню пору, коли іноді ніколи і вгору глянути, не те, що про наряди думати, може здатися безглуздою. Але психосоматичні закони діють незалежно від роду занять і місця проживання. І вони такі: яскраві речі стимулюють вироблення ендорфіну – гормону гарного настрою. Тож навіть якщо ви нікуди не йдете, вдягайтеся у барвистий одяг, можна також прикупити кольоровий посуд або пошити нові яскраві наволочки на подушки.



5. Вчасно прощайтеся із минулим

Вміння жити «тут і зараз» суттєво додає сил і настрою. Чому? Тому що наша психічна енергія (і, як наслідок, фізична) завжди знаходиться там, де наразі наші думки. Тож не дивно, що у людини, яка зациклилася на не дуже радісному минулому, все валиться з рук, ще й кепське самопочуття. Якщо ж так просто не вдається вчасно відпускати вчорашній день, заведіть правило: щовечора аналізуйте, які уроки можете отримати від сьогодення, а далі уявляйте, як усі події дня, що минає, виходять з хати: в небуття і назавжди.

6. Повертайтеся до дверей обличчям

Наступне правило додасть психологічного комфорту будь-кому, але особливо варто дотримуватися його натурам тривожним, або під час душевної кризи: в приміщенні завжди ставайте-сідайте обличчям до дверей. Так підсвідомо з’являється відчуття захищеності.

7. При сидінні ступні ставте повністю на підлогу

Як уже було сказано: зовнішнє пов’язане з внутрішнім. Тож спирання на ступні – як символ міцної опори – автоматично додасть впевненості. А впевнена людина і негаразди не так гостро сприймає, і вихід із них швидше знаходить. Крім того, така поза упереджує затискання м’язів через перенапруження від сидіння без правильної опори, і як наслідок – вегетативні розлади.

Як жити в гармонії зі змінами?

8. При нападах хандри робіть собі «фіолетово»

Напевне, ви чули вислів сучасної молоді, коли їм усе «фіолетово». Хто почав так говорити першим і чому саме так, історія мовчить. А от те, що бузковий колір (і всі його відтінки) працюють, як антидепресант, – доведено. Фіолетовий колір знаходиться на самій вершині світлового спектру, тому має найтонші вібрації (на відміну від збуджуючого червоного, що внизу). Тож, коли сумно, тривожно, додавайте у життя чогось фіолетового: хустку, рушника та інші предмети побуту цього кольору, а також кладіть під подушку для покращення сну квіти лаванди.

9. Альтруїзм має стати звичкою

Наше «Я» залежить від «Я» інших людей. Ми пов’язані один з одним. Щоб не вдаватися до складних наукових пояснень цього взаємозв’язку, наведу більш прості докази із життя: коли погано нашим близьким, погано й нам, коли ми робимо добро іншим, воно повертається і до нас, і (що не менш важливо) ми відчуваємо в такі хвилини неймовірний приплив сил. Адже наше буття набирає сенсу. А якщо зробити альтруїзм звичкою? Тоді прилив енергії ви будете відчувати регулярно і дуже швидко помітите, наскільки побільшає у вас наснаги та покращиться настрій.

10. Заведіть мішечок щастя

Створіть так званий мішечок щастя – складайте до нього всі дрібнички, пов’язані з позитивними подіями, що відбуваються у вашому житті: щасливий квиток, прикрасу з новорічної ялинки, пелюстки квітів від коханої людини і т.п.. Коли трапляться сумні хвилини (а від них не застрахований навіть супер оптиміст), перебирайте «щасливі спогади» – і поганий настрій відступить.

Порадами з читачами поділилися невропатолог, рефлексотерапевт, співавтор методики лікування вегетативних розладів Ірина Бартош, незалежний психолог першої категорії, психотерапевт Тетяна Міхеєнко, клінічний психолог, психотерапевт Національного інституту раку Ліна Москаленко.
За матеріалами: www.ridneselo.com





На правах реклами