Ми у Facebook
22.07.2014, 21:00

«Ранкова кава»: гість — ректор НУВГП Віктор Мошинський [+Відео]

У новому випуску програми «Ранкова кава» співрозмовником ведучої Ольги Данилюк став ректор Національного університету водного господарства та природокористування Віктор Мошинський.
Історія Національного університету водного господарства та природокористування — найбільшого університету Рівненщини — бере початок майже сто років тому, у 1915-му. Водночас, НУВГП є закладом, який постійно розвивається і вдосконалюється. І це стосується не лише відкриття нових спеціальностей чи розширення міжнародної співпраці. Кілька місяців тому НУВГП очолив новий ректор — колектив вишу довірив цю посаду доктору сільськогосподарських наук професору Віктору МОШИНСЬКОМУ. З ним ми і зустрілись у проекті Рівненського інформаційного порталу OGO.ua «Ранкова кава», де у неформальній обстановці спілкуємось із відомими, успішними людьми Рівного та області.

Приєднатись до "Ранкової кави" у "Фейсбук"

— Вікторе Степановичу, оскільки наша розмова відбувається під час вступної кампанії, доречно перш за все розповісти про те, що нового пропонує абітурієнтам-2014 Національний університет водного господарства і природокористування.

— В університеті є 34 напрями, за якими проводиться набір абітурієнтів. Це широкий спектр як технічних, так і гуманітарних спеціальностей. Цікавими для абітурієнта є можливості міжнародної співпраці, які ми практикуємо. Це двостороннє співробітництво — українсько-польське, українсько-угорське та україно-німецьке — і отримання диплома європейського зразка.

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ З ВІКТОРОМ МОШИНСЬКИМ

— Кожен вищий навчальний заклад, попри різноманіття спеціальностей, все ж має ті, які є ключовими. На які напрямки ви найбільш орієнтовані?

— Основні наші спеціальності, на які ми безумовно орієнтовані, це технічні. Так склалося історично, з самого початку наш виш мав водогосподарське спрямування і пропонував саме такі спеціальності, за винятком кількох, та близькі до них. Ці спеціальності у нас залишилися і сьогодні, вони є провідними. І коли до мене підходить абітурієнт і запитує: «Вікторе Степановичу, куди ви порадите вступати, які спеціальності у вас найкращі?», то я щиро їм кажу про спеціальності водогосподарського напрямку. Бо у нас реально дуже хороша база для підготовки студентів цього профілю. Так, чого тільки варта гідротехнічна лабораторія у четвертому навчальному корпусі НУВГП, яка розташована на рівні трьох поверхів – це величезна площа, більше 300 квадратних метрів! Є у нас і лабораторія насосних станцій, і ще багато можливостей для саме практичного здобуття навичок фахівця водогосподарського профілю.

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ З ВІКТОРОМ МОШИНСЬКИМ

Технічні спеціальності — це те, що потрібно зараз і Україні, і Європі. Там уже наситилися економічними, управлінськими та кількома гуманітарними спеціальностями і тому беруть акцент на конкретні види діяльності. Тому водогосподарські спеціальності ми активно розвиваємо. Водночас у нас дуже потужно розвивається будівельний напрям, багато є природничих спеціальностей: землеустрій, екологія… Велике досягнення НУВГП — в тому, що ми можемо запропонувати практично всі напрямки, які цікавлять абітурієнта. У нас є і право, і документознавство, і навіть здоров’я людини.

Про створення інтер'єру вашої оселі – у програмі «Ранкова кава» [+Відео]

— НУВГП активно розвиває міжнародну співпрацю. У контексті євроінтеграції України це нині особливо актуально. Розкажіть, будь ласка, про основні напрямки цієї співпраці, зокрема про те, які можливості матимуть студенти у плані участі в міжнародних програмах.

— Буквально нещодавно ми зустрічалися з ректором Люблінської політехніки (Польща), він був у нас у гостях, а перед тим — ми були в них. Ми об’їхали чотири польських університети і побачили велике зацікавлення у співпраці на всіх рівнях, особливо в освітній сфері, і це нам потрібно використати. Завдяки такій співпраці студенти зможуть отримати євродипломи, причому навчаючись на різноманітних спеціальностях: починаючи від вивчення вантажних машин і закінчуючи землевпорядкуванням та землеустроєм. Тим самим ми зможемо їм дати два дипломи. Половину часу вони навчаються у нас, а половину у Польщі. Це дає не тільки можливість отримання знань, а й вивчення мови, розвиток мобільності студентів, культурний обмін.

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ З ВІКТОРОМ МОШИНСЬКИМ

— Наша розмова відбувається у важкий для України час, коли на сході держави відбувається антитерористична операція і українські військові мужньо захищають незалежність і територіальну цілісність нашої країни. НУВГП — єдиний виш Рівненщини, який має військову кафедру. Знаю, що навіть і дівчата мають можливість на ній навчатися... Розкажіть, будь ласка, детальніше про цей напрямок роботи університету.

— Військова кафедра у нас велика, маємо ліцензований обсяг 400 осіб. На сьогодні вчиться майже повний обсяг, є і жіночі взводи у нас. Вони отримують підготовку за двома напрямами – інженерні війська і командири моторизованих взводів. Дівчата, зазвичай, ідуть саме на другий напрямок. Військова підготовка – це не просто можливість привабити у наш заклад, адже розуміємо, що багато хто зацікавлені у військовій освіті, — це і можливість саморозвитку студентів, можливість реалізувати себе не тільки у своїй професії, а й у військовій сфері. Заняття на кафедрі покращують і фізичну підготовку, адже інтелектуальний розвиток повинен поєднуватися з фізичним.

Приєднатись до "Ранкової кави" у "Фейсбук"

— Імідж навчального закладу — це значною мірою і особистий імідж його керівника. Ви — наймолодший за стажем ректор університету в Рівному, Трудовий колектив університету обрав Вас чотири місяці тому, на демократичних виборах, на альтернативній основі. Що вдалося зробити за цей короткий час?

— Колектив у нас прекрасний, позитивний, левова частина наших працівників — це інтелектуали, з якими легко працювати. Не став би говорити зараз про якісь особливі здобутки, адже для цього треба мати відповідну матеріальну базу, а зараз з цим складно. Але вважаю, що вагомим здобутком нашим є те, що ми без затримок виплачуємо заробітну плату працівникам, а нині це дуже непросто. Нам вдалося перевести з окупованого Криму нашу філію до Одеси, де ми розпочали роботу, проводимо рекламну і вступну кампанію, прийняли на роботу нового директора. Нашу філію зі Слов’янська ми перенесли у Запорізьку область. Складна ситуація в Україні змусила нас розвивати дистанційні методи навчання. Багато речей ми робили, але якщо про все говорити, — це виглядатиме трішки як самореклама. Потрібно дати нашому колективу трохи часу, нехай вирішаться фінансові питання, і тоді нові здобутки, в які втіляться нинішні плани, — не забаряться.

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ З ВІКТОРОМ МОШИНСЬКИМ

Національний університет водного господарства та природокористування запрошує на навчання!

Детальніша інформація за адресою:
м. Рівне, вул. Мірющенка, 53а, навчальний корпус №7 НУВГП, ауд. 730,729,728, приймальна комісія.
Тел.: (0362) 22-12-59.
Адреса електронної пошти приймальної комісії: rc@nuwm.rv.ua
Сайт університету: www.numv.edu.ua

Ліцензія АЕ №285156 від 27.11.2013 р.

Партнер програми "Ранкова кава з Ольгою Данилюк" - "Дім Кави"!



"Дім Кави" - це спеціалізований магазин з продажу кави та кавового обладнання з дегустаційним залом.
Професійне приготування кавових напоїв (еспрессо, капучіно, латте-макіято, дитяче капучіно) задовільнить смак найвибагливіших кавових Гурманів
"Дім кави" - це 23 cорти ароматних купажів та елітних моносортів кави швейцарської компанії BLASER CAFE AG.
"Дім Кави" є офіційним імпортером і дилером продукції відомих "кавових" брендів: Saeco, Philips-Saeco, Gaggia, Spidem, DeLonghi, Schaerer, Blaser Star, Elektra і т.д.

Раді Вас зустріти за адресою: м.Рівне, проспект Миру, 13!





На правах реклами