Ми у Facebook
23.07.2014, 12:30

Програма "Ранкова кава": гість - директор Рівненського медколеджу Ростислав Сабадишин

Цього тижня гостем проекту “Ранкова кава”, який виходить на Рівненському інформаційному порталі OGO.ua, став директор Рівненського державного базового медичного коледжу Ростислав САБАДИШИН.
Ведуча “Ранкової кави” Ольга Данилюк поспілкувалася з ним про те, що пропонує абітурієнтам-2014 Рівненський медичний коледж, а також ближче познайомила читачів порталу OGO.ua з керівником цього навчального закладу, який сам є неординарною творчою особистістю.

- Ростиславе Олексійовичу, які спеціальності пропонує абітурієнтам-2014 Рівненський державний базовий медичний коледж?

- Це широкий спектр спеціальностей, що характерні для медицини. Ми готуємо медсестер, фельдшерів, фармацевтів, стоматологів, а також стоматологів-ортопедів. Крім того, ми маємо лаборантів, які працюють у лабораторіях. Тобто практично всі спеціальності, які потрібні, щоб забезпечити нашу область кваліфікованими кадрами відповідного напрямку.

До слова, пригадаю майже анекдотичний, але правдивий випадок: за результатами недавньої перевірки працевлаштування наших випускників державної форми навчання виявилось, що не працевлаштувався лише один — який одружився на росіянці і виїхав у сусідню державу.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО РОЗМОВИ

- У процесі навчання надзвичайно важливими є дві складові: матеріально-технічна база навчального закладу та викладачі, які безпосередньо займаються процесом навчання. Розкажіть, будь ласка, про ці дві складові у вашому навчальному закладі.

- Справді, з одного боку, потрібна хороша матеріально-технічна база, а з іншого — якщо ми навіть викладемо стіни діамантами, а у нас не буде талановитих та розумних викладачів, то належного навчального процесу не буде. Тому у коледжі працює 25 кандидатів наук, два доценти, а якщо рахувати разом із людьми, які не є в штаті, а працюють за сумісництвом, то у нас працюють до 50 людей зі вченими ступенями, шість доцентів. Ми публікуємо близько 60 наукових праць щороку, значна частина їх друкується в іноземних виданнях. Викладачі готують підручники, монографії, частина з них читає лекції за кордоном. І це свідчить про високий рівень наших педагогів, які справді здатні готувати висококваліфікованих фахівців.

Свідченням високого рівня матеріально-технічної бази нашого закладу є проведення на базі коледжу всеукраїнської олімпіади з хімії. Проводили ми й всеукраїнську олімпіаду з фармації, до нас приїжджали декани та кращі студенти з різних навчальних закладів України.

«Ранкова кава»: в.о. ректора РІС КСУ Людмила Шелюк — про європейську освіту для рівненських студентів [+Відео]

- А чи проходять у вас наукові конференції, де могли б обмінюватися досвідом фахівці з різних куточків України?

- Так, постійно. Причому буває і таке, що одна частина конференції відбувається на базі нашого коледжу, а інша – в одній із європейських країн. Ми це демонструємо в режимі онлайн, адже матеріальна база дозволяє це робити. Маємо більше 200 комп'ютерів, інтерактивні дошки. Видаємо дві газети, статті до них пишуть наші студенти.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО РОЗМОВИ

- На моє переконання, працівники медичної галузі — це люди, які постійно перебувають у процесі спілкування з людьми, отже, важливо, щоб вони були не просто хорошими фахівцями, але водночас і особистостями моральними та вихованими. Яка виховна робота відбувається у вашому навчальному закладі?

- Багато медиків є хорошими музикантами, загалом людьми творчими, і ми надаємо всебічному розвитку особистості великого значення. Раніше вважали, що студенту потрібно дати просто знання з підручника, але часто забували про те, що в житті колосальне значення має світогляд людини. Адже якщо людина не має світогляду, то вона не зможе і знання використати правильно. Я радію з того, що за 20 років незалежності підросло нове покоління молоді, яке не знає, що таке диктатура, і це покоління вже інакше, воно і є майбутнім нашої країни. Ми щороку випускаємо 600-700 випускників, і це люди, які є патріотами України, які у складні часи демонструють свій внутрішній духовний стержень. Горджуся такими студентами. Адже основним завданням педагога якраз і є виховати не тільки професіонала, а й особистість.

У процесі роботи я намагаюся не тримати дистанцію між директором та студентами. Постійно прагну, аби студенти мали можливість висловлювати свої думки, вільно розповідали про свої проблеми та прохання.

Важливою складовою життя медколеджу є і розвиток спорту. Так, щороку серед наших студентів — 5 кандидатів у майстри спорту. Хлопці і дівчата, які навчаються в нашому коледжі, мають можливість займатись у різноманітних спортивних секціях.
У підготовці майбутніх спеціалістів важливою є особа людини, яка керує навчальним закладом. Варто зауважити, що ви є доктором медичних наук, професором, заслуженим лікарем України....

У мене був учитель, яким я горджуся, то коли я йому сказав, що ніякої дисертації я писати не хочу, а прагну просто добре лікувати хворих, то він мені сказав, що “ти не маєш права її не захистити, бо той, хто має менше знань, захиститься і буде керувати тобою, а не ти ним”. Тому за 10 років я захистив кандидатську, докторську, став професором і закрив цю тему. Це були 10 років без вихідних та відпусток, я приходив о годині третій-четвертій додому з лабораторії, і це підтвердження того, що це нелегкий шлях. Але я сам родом з села і змалку привчений до важкої праці.

«Ранкова кава»: гість — ректор НУВГП Віктор Мошинський [+Відео]

- Знаю, пане Ростиславе, що Ви — не тільки фахівець медичного напрямку, а й автор віршів, пісень, книг...

- Я кардіолог, і якщо ти не в хорошому настрої заходиш до кардіологічних хворих, то у них через годину починає боліти серце... У професії лікаря важливі не тільки знання, а й, напевно, енергетичне поле лікаря. Щодо музики та віршів, то я намагаюся завжди робити те, що потрібно людям. Знаєте, мені найбільше подобаються новели Стефана Цвейга, коли на кількох сторінках можна викласти такий сюжет на цілий роман. Коли я пишу вірші, то також намагаюся вкласти у них цілу історію. Повинен бути початок, якийсь розвиток, кульмінація... Людина після прочитання віршів повинна задуматися, а сюжети можна знайти зі спілкування з людьми. Студенти можуть мені розповідати про своє життя, нещасливе кохання, і я ніби ставлю себе на їх місце і думаю, що це ніби було зі мною. Так і народжується той чи інший вірш...

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО РОЗМОВИ





На правах реклами