Ми у Facebook
23.07.2014, 17:32

Депутати хочуть повернути Україні ядерний статус

Фото: arms-expo.ru

Проект постанови №4351а про Заяву Верховної Ради України щодо відновлення Україною статусу ядерної держави зареєстрований у парламенті 23 липня.
Ініціаторами законопроекту виступили Олексій Фурман, Маркіян Лопачак, Олексій Кайда, Руслан Марцінків, Анатолій Вітів, Олег Осуховський, Ігор Сабій, пише ua.korrespondent.net.

Нагадаємо, Україна відмовилася від статусу ядерної держави, підписавши 5 грудня 1994 року Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку із приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Документ був підписаний лідерами України, США, Росії і Великобританії.

Затриману в Росії Надію Савченко судитимуть 25 липня

Двоє інших учасників Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що володіли на момент підписання ядерним арсеналом - Франція і Китай - висловилися про аналогічні гарантії у формі відповідних заяв, не підписавшись під меморандумом. Підписанти Меморандуму зобов'язувалися, у тому числі, гарантувати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України.

Путін підписав закон про створення гральних зон у Криму: буде місцевий "Лас-Вегас"?

В Україні вважають, що Будапештський меморандум не працює. У свою чергу, прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв заявив, що Росія не може і не збирається гарантувати територіальну цілісність України, "оскільки ніколи не брала на себе таких зобов'язань".





На правах реклами