Ми у Facebook
24.07.2014, 12:41

Перевибори до Верховної ради: механізм запущено

24 липня фракції "УДАР" і фракція "Свобода" оголосили про вихід із коаліції. Тим самим запустили конституційний механізм, який дозволить президенту розпустити Верховну Раду і призначити дострокові парламентські вибори.
- Фракції "УДАР" і фракція "Свобода" оголосили про вихід із коаліції. Про це оголосили представники фракцій на засіданні ВР у четвер.

Ударівець Віталій Ковальчук зазначив: "Сьогодні ми запускаємо конституційний механізм, який дозволить президенту розпустити Верховну Раджу і призначити дострокові парламентські вибори".

Лідер ВО "Свободи"Олег Тягнибок також заявив про вихід фракції із коаліції більшості. Також, позафракційний депутат Сергій Міщенко заявив з трибуни про вихід зі складу коаліції 15 позафракційних народних депутатів, - пише "Українська правда".


Чому Україні не вигідно введення воєнного стану


Свою думку щодо проекту "Вибори 26 жовтня" висловлює політолог Михпйло Ромась у своєму блозі на korrespondent.net:

Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. 5 стаття Конституції України.

2 липня ПП на зустрічі з позафракційними депутатами сказав, що розраховує 26 жовтня провести перевибори. Але у гаранта є ряд проблем. Наприклад, навряд чи збереться у ВРУ 226 голосів за ( по-справжньому, по-новому) новий закон про вибори. Де буде пропорційна система розподілення місць в парламенті за списками партій. А ці списки будуть відкритими. Це занадто по-новому для нинішніх правлячих сил. Та й чи зацікавлений в цьому Президент?
Навряд чи в нього є список «чистих» людей, яких можна публічно брати в список партії і не боятися звинувачень, які падають зараз на Кличка. Тобто звинувачень у просуванні в політикум людей «сім’ї», «бандитської влади» та інших причетних до колишнього режиму. Але перевибори потрібно провести, і потрібно це зробити до кінця року. А краще – до кінця осені. Бо треба в Новий 2015 Рік увійти з новим, економним бюджетом та новим урядом. Щоб з Нового Року красти по-новому.

Якщо цього тижня не протягнуть постанову через ВР про дострокові вибори (по-хорошому), то до п’ятниці ПП потрібно через «своїх» людей оголосить про розпуск коаліції, і тут впевненість 100%, що ці, «свої люди», є. Нову коаліцію навряд чи хтось сформує: регіонали втратили силу, КПУ – не існує. А депутатські групи не мають потрібної політичної і фінансової сили на такі авантюри. Починається зворотній відлік 30 днів. До Дня Незалежності закінчується АТО. І весь Донбас стає синьо-жовтим і ходить у вишиванках. На військовому параді головнокомандувач ЗСУ оголошує про розпуск парламенту. 25-26 серпня виходить Указ Президента про розпуск ВРУ. Вибори відбуваються 26 жовтня. І, найбільш ймовірно, за старою системою: половина місць розподілиться за списками партій і половина за мажоритаркою. Або вибори пройдуть чисто за пропорційною системою, але із закритими списками. Все залежить від кулуарних домовленостей і сум у портфелях тих чи інших чиновників.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ