Ми у Facebook
27.07.2014, 10:09

Кого призвуть у ході третьої хвилі мобілізації

Країну чекає новий етап військової мобілізації. Перша і друга черги відбулися навесні 2014 року – за указами в.о. президента від 17 березня і 6 травня. Більшість бійців Збройних сил і Нацгвардії перебувають у зоні АТО вже декілька місяців, тому необхідна ротація.
Заступник начальника мобілізаційного відділу мобілізаційного управління Міністерства оборони Олександр Правдивець повідомив, що третя хвиля мобілізації може зачепити військовозобов'язаних, які не служили в армії.

Про це він заявив на брифінгу в четвер, 24 липня, передає «ЛІГАБізнесІнформ».

Олександр Правдивець зазначив, що найперше будуть призиватися військовозобов'язані першої категорії, які пройшли підготовку у Збройних силах України і мають військово-облікову спеціальність.

Часткова мобілізація: роз'яснення щодо збільшення граничного віку військовозобов’язаних запасу

«Також, можливо, будуть призиватися військовозобов'язані, які не служили в армії і не мають відповідної військової підготовки. Це військовозобов'язані другої категорії, які передані в запас по досягненню 25-річного віку, а також ті, хто пройшли підготовку на кафедрах у вищих навчальних закладах. Вони спочатку будуть призиватися в навчальні підрозділи, де протягом місяця з ними будуть проводитися заняття за відповідними програмами підготовки, для кожної спеціальності вони різні за тривалістю, потім – підрозділ, бойове злагодження, ротація на заміну інших підрозділів в зоні АТО або посилення державного кордону», - сказав він.

У законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» говориться, що мобілізація - це комплекс заходів, згідно з якими економіка, органи влади та самоврядування, підприємства та організації переводяться на діяльність «в умовах особливого періоду». Часткова мобілізація відрізняється від загальної тим, що проводиться у певних регіонах держави, але не на території всієї країни. Хоча новий закон говорить: мобілізація пройде в усіх областях України і в Києві.

Порошенко підписав закон про часткову мобілізацію

Всього існує чотири хвилі мобілізації.


При першій хвилі повістку з військкомату отримують офіцери та сержанти запасу, які мають досвід армійської служби або ж працювали в силових підрозділах; рядові запасу, що служили в армії. Також не виключаються зі списку добровольці, які за власним бажанням хочуть потрапити в зону бойових дій.

Друга хвиля припускає, що призиваються рядові-резервісти всіх військових спеціальностей з досвідом армійської служби; офіцери і сержанти запасу, а також вищий офіцерський склад всіх військових спеціальностей.

У ході третьої хвилі у військкомати необхідно буде з'явитися 18-річним призовникам, військовозобов'язаним жінкам (в основному це медичний персонал і технічні фахівці) і тим, хто не проходив військову службу (за відсутності так званого «білого квитка» - рішенні про непридатність до служби в армії).

Сама крайня стадія мобілізації - четверта. Вона настає, коли в державі тривалий час ведуться військові дії. У війська записують тих, хто вміє тримати зброю в руках.





На правах реклами