Ми у Facebook
28.07.2014, 22:37

«Ранкова кава»: гість — ректор РДГУ Руслан Постоловський [+Відео]

Знайомлячи глядачів "Ранкової кави" з навчальними закладами Рівненщини, ми не могли оминути увагою один із найстаріших рівненських вишів – Рівненський державний гуманітарний університет. Отож, наш співрозмовник — ректор РДГУ, кандидат історичних наук, професор Руслан Михайлович ПОСТОЛОВСЬКИЙ.
– Насамперед, абітурієнтам та їхнім батькам цікаво дізнатися про те, які саме спеціальності пропонує Рівненський державний гуманітарний університет.

– Наш університет створений у 1998 році шляхом злиття Рівненського державного педагогічного інституту, Рівненського державного інституту культури та ряду училищ: це і Рівненське музичне училище, і Дубенське та Сарненське педагогічні училища. Відтак, маємо широкий спектр спеціальностей – від педагогічних до мистецьких. Відкрили й чимало нових, яких не було взагалі на Рівненщині. Приміром, це напрямок кібернетика – інформатика, прикладна математика, економічна кібернетика.

Ситуація у країні зараз складна, але у нас серйозний наплив абітурієнтів. Так, станом на 18 липня у нас було вже понад 6000 заяв, у той час як торік було 3000. Це говорить про те, що РДГУ має значний авторитет, саме тут хочуть навчатися багато випускників нашої та інших областей.

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ З РУСЛАНОМ ПОСТОЛОВСЬКИМ

– Ви сказали, що вже є понад 6000 заяв абітурієнтів, а які спеціальності користуються найбільшим попитом?

– Це, зокрема, психологія, корекційна освіта. До нас подають документи абітурієнти з дуже високими балами зовнішнього незалежного оцінювання. Державне замовлення в нас цього року практично не змінилося. Щоправда, на деяких спеціальностях зменшили державне замовлення на 10-15 осіб: з 65 осіб до 50.

Приєднатись до "Ранкової кави" у Фейсбук



– У зв’язку з подіями, що відбуваються на сході країни, чи є заяви з тих областей?

– Так, у нас є заява із зони АТО. Подав документи хлопець із Луганська, у нього досить високі бали. Не буду приховувати і того, що чимало хлопців подають документи на вступ, щоб на час навчання їх не забирали в армію. До слова, багато хто знає, що у Національному університеті водного господарства та природокористування діє військова кафедра. То хочу наголосити, що на ній можуть навчатися і наші студенти.

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ З РУСЛАНОМ ПОСТОЛОВСЬКИМ

– Питання, яке, напевно, хвилює усіх батьків – це корупція у навчальних закладах. Розкажіть, як у РДГУ борються з цим негативним явищем?

– Зараз дуже часто говорять про корупцію у навчальних закладах. Ніхто не каже, що її взагалі немає. Але той наплив студентів показує, що батьки знають, в якому навчальному закладі добре вчитися і менше треба за все платити. В інших же ВНЗах, вони знають, що треба абсолютно за все платити. У нас є ціла система розроблених заходів щодо протидії корупції. Всі старости підписалися, що вони не будуть давати хабарів, всі екзаменатори теж підписані. Немає хабара там, де його не дають. Тюрми однаково дають і тому, хто взяв гроші і тому, хто їх давав. Я пояснюю це студентам і нагадую про кримінальну відповідальність. Я кажу, що якщо вас змушують давати хабар, то ви йдіть до мене, до міліції, прокуратури, служби безпеки — не мовчіть.

Приєднатись до "Ранкової кави" у Фейсбук

– Важливим для студентів є не тільки освітній розвиток, а й участь у культурно-мистецьких та спортивних заходах. Розкажіть, що пропонує у цьому напрямку РДГУ?

– Культурно-мистецьке життя нашого закладу пов’язане переважно з Інститутом мистецтв, але і художньо-педагогічний факультет теж активно долучається і сам організовує чимало заходів. У нас є цікаві спеціальності: актор, режисер… Наші колективи постійно проводять творчі звіти, дають концерти, які стають подією не лише для університету, а й для міста в цілому. Студенти мають можливість займатися різними видами спорту, і багато хто досягає в цьому значних успіхів — приміром, саме у нас навчалась чемпіонка Європи з плавання Анна Хлістунова.

Загалом хочу сказати, що ми гордимося своїми студентами, їхнім патріотизмом, підтримкою національної ідеї. Після Революції гідності мислення дітей також змінилося, вони вже інакше бачать світ і своє майбутнє. Гордимося такими випускниками, як герой Небесної сотні Олександр Храпаченко. Плануємо назвати його ім'ям аудиторію, де він навчався.

ВІДЕОЗАПИС РОЗМОВИ З РУСЛАНОМ ПОСТОЛОВСЬКИМ

– Для функціонування університету має велике значення не тільки матеріально-технічне забезпечення, викладацький склад, а й особа керівника. Спілкуючись із Вами, Руслане Михайловичу, не могла не звернути увагу на величезну кількість книг у Вашому кабінеті. Розкажіть, будь ласка, де ви їх берете: купуєте чи дарують?

– У кабінеті є ті, які мені подарували, але переважно я купую книги сам. В мене є чимало книг чеською мовою, бо я сам спеціаліст з історії Чехії. В мене вже захистилося 12 аспірантів, а зараз ще 8 «на виході». Якби ви побачили, скільки ще книг у мене вдома!.. Там приблизно 25 тисяч книг. З них 6-7 тисяч – це книги чеською мовою. Мої аспіранти під час підготовки дисертацій не їздять до бібліотек, бо знають, що у мене є багато книг, що видані зовсім нещодавно.

...Я сам родом із Мізоча на Здолбунівщині. Пригадую, що з самого дитинства я купував багато книг. Перша книга, яку я купив, був «Кобзар» Тараса Шевченка з ілюстраціями Касьяна. Я просив у мами три карбованці не на морозиво, а на книги. Діти йшли на ставок купатися, загоряти, а й в цей час сидів у бібліотеці та читав...

Приєднатись до "Ранкової кави" у Фейсбук

Ліцензія АЕ 270187 від 02.07.2013 р.





На правах реклами