Ми у Facebook
30.07.2014, 09:31

Як тепер платитимуть за гарячу воду

З липня не лише удвічі піднімуть плату за підігрів гарячої води, а й процедура оплати послуги зміниться. Детальніше про зміни розповів директор «Рівнетеплоенерго» Степан Коропецький.
З липня вартість централізованого гарячого водопостачання та забезпечення теплом збільшується. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, встановила для ТОВ “Рівнетеплоенерго” нові тарифи. У серпні рівняни отримуватимуть квитанції за послуги, надані у липні, уже з іншими цифрами: з утричі більшою сумою за один кубометр води, а за теплопостачання — в середньому на 40%. Детальніше про це — у розмові зі Степаном Коропецьким, директором ТОВ “Рівнетеплоенерго”.

Можливості надання пільг мешканцям Гощанського та Здолбунівського районів

— Ще навесні уряд попереджав, що опалення та підігрів води з липня подорожчають. Проте йшлося про зростання тарифів на 40%. Насправді ж тарифи збільшились суттєвіше.

— Досі нам населення платило тільки за підігрів води. Проте Нацкомісія встановила не просто тариф на підігрів води, а на постачання гарячої води. У цей тариф тепер входить: підігрів води, сама вода, а також повірка лічильників.

— А як часто повірка лічильників буде відбуватися?

— В середньому раз на чотири роки. Тепер ми самі слідкуватимемо, коли потрібно повірити лічильник, і самі це робитимемо.

— Все одно виходить, що підігрів води подорожчав не на 40%, а десь на 100. Чому так дорого?


— Тариф завжди був вищий, ніж платило населення. Але раніше діяла різниця в тарифах, коли держава доплачувала нам за газ замість споживачів. Проте з липня цю різницю у тарифах скасували. Держава нам ще досі не повернула різницю у тарифах навіть за четвертий квартал 2012 року, а маємо ще 2013 рік і перший період 2014 року — це десятки мільйонів боргу перед нами. Національна комісія врегулювала це питання і встановила економічно обґрунтовані тарифи. Проте я хотів би відзначити, що різниця у тарифах, яка була, вона стосувалася усіх категорій населення, і за людей, які мають більшу площу і кращі умови, виходило, держава платила більше. Зараз буде інший підхід. Але я б хотів заспокоїти населення. Тепер людям, які цього потребують, держава надаватиме адресну допомогу. Потрібно звикати, що ті, хто має вищий рівень життя, повинні платити за комунальні послуги самостійно. Держава, думаю, дотримається своєї обіцянки, і пенсіонери за комунальні послуги платитимуть не більше 10% від доходу, а всі інші малозабезпечені не більше 15% від доходу.

Рівненщина: як по-новому здійснюється оплата за водопостачання


Нові тарифи на централізоване опалення та гаряче водопостачання

Опалення:


- для абонентів з будинковими приладами обліку теплової енергії — 453,56 грн/Гкал;
- для абонентів без будинкових приладів обліку теплової енергії — 10,83 грн за 1 кв. м за місяць протягом опалювального періоду (з ПДВ);

Постачання гарячої води (включаючи вартість водопостачання):

- за умови підключення рушникосушильників до систем гарячого водопостачання — 31,56 грн за 1 куб. м (з ПДВ);
- за відсутності рушникосушильників — 29,47 грн за 1 куб. м (з ПДВ).

— Рівняни тепер платитимуть “Рівнетеплоенерго” і за підігрів, і за саму воду. А за її водовідведення?

— Це питання досі неврегульоване Нацкомісією. Бо дійсно виходить дивно: ми беремо плату за воду, а водовідведення лишається водоканалу. Це і для нас незручно, а для водоканалу — тим більше, бо він не матиме фактичних показників. Якщо Нацкомісія так і залишить оплату за водовідведення гарячої води за водоканалом, то ми на місцевому рівні якось врегулюємо це питання. Але незручності для населення не буде. Можливо, з “Рівнеоблводоканалом” розробимо спільну квитанцію. Тобто рівняни отримуватимуть одну квитанцію, на якій будуть реквізити для оплати теплопостачання, холодної та гарячої води і водовідведення. Можливо, до нас приєднається і “Санком”. Проте це лише задуми. Поки що ми ще навіть не отримали затвердженої постанови про зміну тарифів. Нацкомісія зараз врегульовує неточності. Можливо, навіть цифри у тарифах дещо змінять.

— У тарифі за гаряче водопостачання ввели плату за рушникосушильники.

— Думаю, що це правильне рішення. Ми розуміємо, що якщо у квартирі є рушникосушилка, то вона також виділяє тепло у квартиру, але це тепло досі не обліковувалося. Тому Нацкомісія і вирішила, що варто враховувати у тарифі, чи є рушникосушки. Тепер нам потрібно зібрати дані, де у квартирах є вони, а де ні. Користуватимемося інформацією ЖКП та ОСББ. Згодом ми і самі проведемо інвентаризацію.

— “Рівнетеплоенерго” порозвішувало оголошення з проханням до рівнян зателефонувати і повідомити свої показники лічильників гарячої води.

— Оскільки з першого липня змінюється не лише вартість гарячого водопостачання, а й сам підхід до оплати, не хотілося, щоб потім були непорозуміння зі споживачами. Зафіксовані на кінець місяця показники дозволять уникнути суперечок. Наприклад, ми порахуємо якийсь куб води за липень, а споживач доводитиме потім, що цей куб води він спожив у червні, коли ще були менші тарифи. Аби вказати показники лічильника, потрібно зателефонувати на номер 620-650. Окрім того, це можна зробити на нашому сайті. Також ходять наші контролери. Ми могли б, зрештою, обійти всі квартири самі, проте не завжди споживачі вдома, а хтось просто не відчиняє, бачачи незнайомих людей. Постараємося зробити так, аби все було максимально справедливо.

Поради рівнянам: як обрати газовий лічильник

— Ви не боїтеся, що заразом з різким підвищенням тарифів зростуть і борги населення перед підприємством?

— Ми розуміємо, що чим менший тариф, тим краще населення сплачує. На сьогодні рівняни проплачують за наші послуги 115%, за що я хотів би подякувати. Хоча борг населення все ж є — 47 млн. грн. Це дуже велика сума, яку можна було б потратити на підготовку до опалювального сезону, покращити якість теплопостачання, розрахуватися за енергоносії.

— “Рівнетеплоенерго” цього літа відключатиме гаряче водопостачання?

— Так, з 1 липня ми зупинимося як для профілактики самих котелень, так і для того, щоб виконати гідравлічні випробування теплових мереж. По всьому місту, і це можна побачити, йде планова заміна теплових мереж. Ми вже багато зробили, проте якщо гідравлічні випробування виявлять проблемні ділянки — усі недоліки усунемо до опалювального сезону, аби зима пройшла без аварій на тепломережі. Зупиняться котельні на два тижні — до 15 липня. Проте, можливо, деякі будинки залишаться без теплої води трошки на довше, якщо там будуть проблеми.






На правах реклами