Ми у Facebook
31.07.2014, 10:40

Як удосконалиться парк Шевченка у Рівному

Сьогодні пріоритетними місцями для відпочинку є зоопарк і так звана «Лебединка», куди перемістилась увага рівнян із найбільшого парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка у центрі нашого міста.
Час вимагає, щоб історична старовина гармонійно поєднувалась із сучасними вимогами до місця відпочинку. Як оновити центральний парк міста за нинішніх умов, коли бюджетні кошти дуже небагаті? Над вирішенням цього питання працює директор парку культури та відпочинку ім. Т. Шевченка Андрій Черепанов – молодий і підприємливий агроном. На посаду директора парку він прийшов навесні цього року. За цей час не тільки десятки разів обійшов усі закутки свого господарства, але й побував у парках інших міст, вивчив досвід їхньої роботи, повідомляє сайт 7d.rv.ua

І хоч перше запозичення може продемонструвати рівнянам хіба що в цьому оригінальному їжачку (на фото), проте бачення майбутнього парку в нього вже вималювалося.



Андрій Черепанов переконаний, що центральний парк міста повинен відповідати сучасним вимогам і бути повністю самоокупним. Тобто кошти на утримання парку та виплату заробітної платні його працівникам мають надходити з тієї різноманітної індустрії розваг, яка у цьому парку має діяти.

Поки що за прибутковістю він пасе задніх. Хоча це, щонайменше, дивно. Парк – величезний, територія – цікава, можливості – великі, а в підсумку – збитки. От і задумався новий директор над тим, як це реально можна виправити.

Перше, що зробив, – на нових умовах за нормальними ринковими цінами переуклав угоди з приватними торгівцями та власниками атракціонів. Уже цей перший крок дав змогу за рахунок роботи паркових атракціонів збільшити прибутки в першому кварталі втричі.

Прогнозовані доходи дають змогу планувати роботу надалі. Андрій Черепанов, почавши свою роботу з вивчення досвіду роботи кращих парків України, планує змінити концепцію озеленення рівненського. Він мріє про дендропарк. Магнолії вже висадили.

– Цього літа плануємо організувати виставку декоративних рослин, які згодом використаємо як маточник для їх розмноження. Наступного року вже будемо садити власні саджанці, – ділиться ідеями Андрій Миколайович.

Центральні клумби він бачить вічнозеленими. Головний акцент – на відкритих, красиво впорядкованих газонах. У парку біля цих газонів буде сидіти молодь, тут буде зона wi-fi-зв’язку, – запевняє директор.

Між тим, ми підходимо до атракціонів, де сьогодні чи не найбільший попит мають нові екстремальні розваги, як-от: канатна дорога чи долання перешкод. Андрій Черепанов абсолютно переконливо спростовує чутки про те, що атракціони в парку – застарілі й аварійні.



У Рівному відбудеться перший фестиваль вуличної культури

– Деякі й справді застарілі, але все перевіряється. Абсолютно всі атракціони щокварталу проходять експертизу. Ми відремонтували всі двигуни, поміняли кріплення. За технікою безпеки пильно стежить наш головний інженер. Працівники парку пильнують за зовнішнім виглядом атракціонів, підфарбовують їх. А на майбутнє готуємо проекти, щоб встановити бодай один-два атракціони європейського рівня. Вірю, що обов’язково знайдеться на це інвестор. На території, де в нас атракціони, є відеоспостереження.

Нині працівники парку активно готуються до свят Незалежності та Дня міста. Наводять порядок, фарбують лави. На деревах і кущах з’явилися 250 табличок із написом українською та латиною про вид рослини та її вік.

– Нині працюємо над проектом капітального ремонту громадських вбиралень. Плануємо зробити ремонт шахового майданчика, – розповідає Андрій Черепанов. – Проте все впирається у брак коштів. Дуже потребуємо громадської підтримки. Хочемо, щоб люди приходили до нас зі своїми ідеями, побажаннями.

А й справді, хто в парку відпочиватиме? Усі ми. Тож і бачення того, яким має стати головний парк нашого міста, маємо вималювати спільними зусиллями.





На правах реклами