Ми у Facebook
09.08.2014, 11:59

"ТелеМайдан" на "Рівне 1": гість - керівник рівненської УНСО Андрій Мітюхін [+Відео]

Керівник УНСО на Рівненщині Андрій Мітюхін у розмові з ведучими "ТелеМайдану" Віталієм Голубєвим та Ольгою Данилюк розповів про своє ставлення до дій української влади та військових на Сході, про історію та сучасність УНСО на Рівненщині, про постать Сашка Білого та майбутні вибори.
– Пане Андрію, розпочнемо нашу розмову з теми військових дій на сході України. Як оцінюєте ефективність дій української влади та силовиків у здійсненні АТО?

– Моя оцінка вкрай негативна. АТО проводиться дуже неефективно. Обурює те, що гине дуже багато людей. Переконаний, що нам потрібно орієнтуватись на досвід сучасних армій розвинених країн – таких як США, Ізраїль тощо. Там завдяки потужній технічній складовій військових операцій кількість жертв зведена до мінімуму. Звісно, у нас такої зброї небагато, вона дуже дорога. Але життя людини коштує набагато дорожче за будь-яку техніку. Тому в нас немає іншого вибору, як вчитись проводити війну з мінімальною кількістю жертв. Хоча сьогодні це справді важко: у попередні роки умови в Україні були створені такі, що армія розвалювалась, військові фахівці кидали роботу, і сьогодні військо небоєздатне, немає спеціалістів, спроможних організувати проведення широкомасштабної військової операції по всій карті.

ВІДЕО - У Рівному зняли патріотичний ролик на підтримку армії

– Як оцінюєте прогнози щодо можливості завершення АТО до Дня Незалежності?

– Не думаю, що це можливо з тими фахівцями, які проводять антитерористичну операцію. Переконаний, що цю війну потрібно закінчити біля наших кордонів. Є кордони Росії і кордони України, повинно бути чітке розуміння: тут Росія, тут Україна – все, жодних інших домовленостей, у які так полюбляють гратись політики.
До слова, ми багато говоримо про військовий аспект війни, але є і економічний – ми виготовляємо для Росії літаки, продаємо харчові продукти... По суті, даємо Росії гроші, аби вона купувала зброю. Потрібно звертати набагато більше уваги на економічну складову військового конфлікту: немає бізнесу – немає грошей, немає грошей — немає війни.


– Від геополітики давайте перейдемо до політики місцевого рівня. Ви очолюєте УНСО на Рівненщині. Що являє собою нині ця організація?

– УНСО — найстаріша націоналістична організація. У Рівному вона була заснована 19 серпня 1991 року, в день путчу в Москві. УНСО з самого початку історично бореться з російським імперіалізмом, який нині переріс у фашизм, ставши ідеологією сусідньої держави. Ми боролися за цілісність України у 1991 році, боролися з сепаратизмом у Криму, організовуючи "потяги дружби" ще в 90-ті. Хлопці з Рівного воювали у Придністров'ї, де 85 відсотків населення – українського походження. Воювали в Абхазії, так само проти Російської імперії. Брали участь у першій і другій чеченській війні. До речі, під час першої чеченської війни особливо відзначився рівнянин Олександр Музичко (Сашко Білий) – знакова постать для рівненських націоналістів.

ВІДЕО - У США зняли зворушливе відео, присвячене українській армії

– Коли особисто ви з ним познайомились?

– Років у 16-17, коли входив до лав СНУМ – Спілки націоналістичної української молоді. Познайомились на вишколах – Олександр Музичко був доволі неординарною особистістю, мав своєрідний шарм, власну манеру спілкування.

Потім перетинались вже по роботі – я представляв УНСО в Острозі, а він займався справами організації в Рівному. Пригадую, за власні кошти він друкував за кордоном листівки і привозив до Рівного. Цікавий тоді був час – перші смолоскипні марші, вишколи... Тоді гартувався дух націоналістів.

До слова, словом "націоналізм" багато хто традиційно лякає людей, але я переконаний, що цього робити не варто. Націоналісти люблять Україну і відстоюють її незалежно від свого етнічного походження чи мови, якою спілкуються: ось у мене батько росіянин, а я очолюю організацію націоналістів – які ще можуть бути питання?..


– До речі, багато хто називає вашу організацію "УНА-УНСО". В чому різниця між цими двома скороченнями?

– УНСО була створена в 1991 році, а за два роки з'явилась УНА – політична партія, необхідна для того, щоб законними шляхами приходити до влади. Тобто УНА – це політична структура, а УНСО – більш, так би мовити, бойове крило.


– Плануєте брати участь у можливих позачергових виборах?

– Звичайно, наша організація має що запропонувати українцям. Адже ми маємо свою ідеологію, українську націоналістичну ідеологію. Сьогодні в Україні, на жаль, ідеології немає. Бардак не може бути ідеологією. А ось у Росії цими питаннями дійсно переймаються – там взяли за основу фашистську ідеологію Геббельса, і вона певним чином, на жаль, спрацьовує... Тому нам потрібно докладати значних зусиль насамперед для виховання дітей, молоді в українському дусі, виховання як морального, так і фізичного.


– Особисто ви маєте намір стати депутатом?

– Поза політикою, звісно, не стоятиму, але зараз саме таке формулювання питання – не зовсім на часі. Нині в нашій організації першочергові питання не політичні, а бойові – у Вінниці ми збираємо загони добровольців і проводимо двотижневий вишкіл для Збройних Сил України. Серед учасників таких вишколів постійно є і рівняни. Із членів та прихильників УНСО Збройні Сили формують розвідбатальйон. Усе відбувається згідно із законодавством, з оформленням відповідних документів через військкомати, адже бойові дії – справа серйозна.

Дивіться відеозапис "ТелеМайдану" на Першому місцевому!



«ТелеМайдан»: гості студії - Світлана Ніколіна та Олексій Бучинський [+Відео]

Ток-шоу "ТелеМайдан" - це спільний проект телеканалу "Рівне 1" і Видавничого дому "ОГО". Автори проекту прагнуть спрямувати енергію Майдану в русло конструктивного обговорення проблем країни та Рівненщини, створивши для цього дискусійний майданчик у мультимедійному форматі. Адже інформація, яка звучить на "ТелеМайдані" висвітлюється не лише у прямому ефірі телеканалу "Рівне 1", а й у газетах "ОГО" та "Рівненська газета", на порталі OGO.ua та на сайті Першого місцевого rivne1.tv.

«ТелеМайдан»: як рівнянам допомогти армії [+Відео]





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ