Ми у Facebook
08.08.2014, 16:26

Шість років тому розпочався військовий конфлікт між Грузією та Росією [+Фото]

Сьогодні, 8 серпня, виповнюється шість років з початку військового конфлікту між Грузією і Росією у Південній Осетії.
Після збройного конфлікту, що тривав до літа 1992 року, Грузія втратила контроль над Південною Осетією. З тих пір Цхінвалі домагався визнання незалежного статусу Південної Осетії, в той час як в Тбілісі продовжували вважати цю територію складовою частиною Грузії, пропонуючи осетинам лише автономію.

Ситуація різко почала розжарюватися влітку 2008 року. Після серії провокацій осетинських бойовиків, включаючи обстріли грузинських сіл з важкої артилерії, в ніч на восьме серпня грузинські війська почали військову операцію з відновлення конституційного порядку в Південній Осетії, йдеться в заяві МЗС Грузії з нагоди річниці.





Більше фото - у МЕДІАГАЛЕРЕЇ

У конфлікт втрутилася Росія, яка під приводом захисту громадян РФ (необхідно зазначити, що Росія масово видавала осетинам свої паспорти, і на момент початку війни майже всі жителі регіону були «російськими громадянами») ввела в республіку 58-у армію і підрозділи повітряно-десантних військ і після 5 днів бойових дій витіснила грузинських військових з регіону. Дії російських військових були названі в Москві «операцією з примусу Грузії до миру».



За інформацією грузинської сторони, перші колони російської армії увійшли на грузинську територію значно раніше, приблизно 5 або 6 серпня. Згідно з даними російського публіциста Юлії Латиніної, ввечері 7 серпня президент Саакашвілі отримав інформацію про те, що колона бронетехніки 58-й армії перетнула кордон в районі Рокського тунелю, після чого грузинський лідер був змушений віддати наказ про початок операції проти російських загарбників та їх південноосетинських маріонеток.





Більше фото - у МЕДІАГАЛЕРЕЇ

12 серпня бойові дії на території Грузії були завершені. За даними т.зв. «Властей Південної Осетії», в результаті дій грузинської армії загинули більше 1,5 тисяч осіб, проте Слідчий комітет при прокуратурі РФ документально підтвердив загибель 162 мешканців республіки. СКП РФ визнав загиблими у конфлікті 67 російських військовослужбовців.







Більше фото - у МЕДІАГАЛЕРЕЇ

Джерело: УНН
Фото Reuters





На правах реклами