Ми у Facebook
21.09.2016, 13:00

У Рівному є дві колони Божої Матері (+ ФОТО)

"ОГО" продовжує розповідати цікаві факти про минуле та сучасність нашого міста


Чи знаєте ви про те, що нині у Рівному є дві колони Божої Матері? Одна з них знаходиться в центрі міста, інша - в районі Мототреку. Втім, про все по порядку!

Колону Божої Матері, що поблизу Воскресенського собору, встановили у Рівному під час епідемії чуми 1770 року. Згодом відреставрували, коли у місті лютувала холера - і заступництво Божої Матері, за переказами, врятувало місто від мору і вперше, і вдруге. Про колону згадує у своїх творах видатний письменник Володимир Короленко, який з 1866 по 1871 рік навчався у Рівненській гімназії. В той час поряд із колоною ще не височив Свято-Воскресенський собор, і стояла вона трохи далі, ніж нині - приблизно на місці нинішнього кіоску з пресою.

У 1952 році, 22 квітня (тогоріч на цей день припадали і найбільше православне свято - Великдень, і день народження В.Леніна) комуністична влада її зруйнувала. Відновили колону в 2003 році, до 720-річчя Рівного, за старими фотографіями. Автори — скульптор Володимир Стасюк та архітектор Леонід Закревський. Отже, на позаминулорічний День Міста у колони був своєрідний маленький ювілей - 10 років з часу відновлення.





Про другу колону, меншу за розмірами, але подібну за виглядом, знають не всі - вона і встановлена порівняно нещодавно, торік, і знаходиться не в центрі міста. "Колона №2" височіє на вулиці Курчатова, поблизу кругового перехрестя в районі мототреку, де знаходиться кінцева зупинка тролейбусів №1 та №3. Не так давно там збудували торговий центр "Максима", і саме його власник Олег Півень є автором ідеї встановлення колони. Цікаво, що ця людина є священослужителем - він протоієрей із с.Бармаки, що поряд із Рівним.

- Під час будівництва торгового центру, у мене виникла мрія, щоб на цьому перехресті стояла скульптура Покрови Богородиці, - розповів Олег Півень. - Здавна існувала традиція,щоб на перехрестях доріг стояли символічні хрести, ми ж вирішили, щоб тут стояла колона Богородиці. Її було освячено у середині травня минулого року.





Відкриймо Рівне разом!





На правах реклами