Ми у Facebook
22.08.2014, 17:00

На Рівненщині 550 га землі використовувались незаконно

На території Рівненської області 550 га земель використовувалися суб’єктами господарювання без правовстановлюючих документів. Такі порушення виявили працівники прокуратури під час проведених цьогоріч перевірок у сфері земельних правовідносин.
Земельним кодексом передбачено, що використання землі в Україні є платним. Підставою для нарахування плати за землю є реєстрація права власності чи постійного користування або договір оренди земельної ділянки. Через невиконання зазначених норм Закону втрачають прибутки бюджети різних рівнів, а також створюються передумови для незаконного заволодіння землями.

Разом з тим, як засвідчили результати прокурорських перевірок, місцеві органи державної влади та самоврядування не достатньо вживають заходів до належного контролю за використанням, охороною земель та відшкодування завданих збитків державі. Про це повідомив заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик.

Рівненщина: інформація про скоєння крадіжок за 20 серпня

Приміром, місцева влада не оформила договорів оренди та іншу правовстановлюючу документацію для 40 суб’єктів господарювання, які використовували під господарськими дворами на території Дубенського району земельні ділянки державної форми власності. З вимогою усунути зазначені порушення Дубенський міжрайонний прокурор вніс документ реагування, який перебуває на розгляді.

Крім того встановлено, що у Володимирецькому, Гощанському, Здолбунівському, Корецькому, Дубенському районах сільські та селищні ради при наявності фактів використання на їх територіях земель без правовстановлюючих документів не скеровували в районні державні адміністрації матеріали на розгляд відповідних комісій задля визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам.
Лише за втручання прокурора міста Рівне відповідною комісією при Рівненській міській раді нараховано 3,6 млн грн. збитків, завданих внаслідок використання земельних ділянок площею 4,3 га без правовстановлюючих документів.

Питання стягнення з місцевого товариства збитків у сумі 377 тис грн. вирішується прокурором у судовому порядку.

Під час перевірок зʼясувалось, що при Млинівській, Зарічненській та Радивилівській районних державних адміністраціях, у порушення вимог чинного законодавства, комісії щодо визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам взагалі не створені. Прокурори відреагували внесеними поданнями.

Колишній міліціонер піде під слідство за хабар

З вимогою усунення подібних порушень вимог земельного законодавства прокурорами Рівненщини внесено керівникам місцевих райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування 17 подань, заявлено 1 позов, за втручання прокуратури нараховано збитків за використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів на суму понад 1 млн грн.
− Всього ж у 2014 році за результатами розгляду подань прокурорів та за рішеннями судів реально повернуто 814 га незаконно вибутих земель вартістю майже 23 млн грн. Також в позасудовому та судовому порядках попереджено незаконне вибуття з державної та комунальної власності земель загальною площею 18,5 га вартістю близько 15 млн грн, − підсумував заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик.
Перевірки щодо додержання вимог законодавства у сфері земельних відносин тривають.





На правах реклами