Ми у Facebook
25.01.2015, 10:25

20 фільмів про Другу світову війну, які варто подивитися українцям

Український інститут національної пам'яті опублікував список фільмів про Другу світову війну, рекомендованих до перегляду українцями.
1. "Тонка червона лінія" (США, Канада)



Військова драма, знята в 1998 році на основі однойменного роману Джеймса Джонса, розповідає вигадану історію про війська Сполучених Штатів під час Битви за Гуадалканал у Другій світовій війні. У фільмі грають Шон Пенн, Джордж Клуні і Джон Траволта.

2. "Врятувати рядового Райана" (США)



Оскароносна американська картина від Стівена Спілберга з Томом Хенксом у головній ролі. Фільм оповідає про події під час Нормандській операції Другої світової війни.

3. "Вітер зі сходу" (Франція - Швейцарія)



Біографічна драма, в основі якої реальна історія долі генерала Смисловского, який співпрацював з нацистами і керував російською національною армією вермахту, створеної на території Німеччини з російських емігрантів і радянських військовополонених.

4. "Штайнер: Залізний хрест" (Німеччина, Великобританія)



Військова драма американського режисера Сема Пекінпа, що змушує задуматися над багатьма філософськими питаннями Другої світової, подивившись на події з боку солдатів - німців і спробувати зрозуміти, чи був у них вибір у тій ситуації.

5. "Сталінград" (Німеччина)



Німецька картина 1993 режисера Джозефа Фільсмайера про Сталінградську битву очима німців. Після того, як в бою була втрачена велика половина особового складу, після втрати всіх ідеалів заклик фюрера "стояти до кінця" набуває для них зовсім інше, набагато більш страшне значення.

6. "Бункер" (Німеччина)



Фільм німецького режисера Олівера Хіршбігеля про останні дні Третього рейху, заснований на спогадах особистого секретаря Гітлера і однойменній книзі історика Йоахіма Феста.

10 знаменитых снимков Великой Отечественной войны [ФОТО]

7. Операція "Валькірія" (США, Великобританія, Німеччина)



Фільм режисера Брайана Сінгера c Томом Крузом у головній ролі. У ньому екранізується однойменна операція - замах високопоставлених офіцерів вермахту на Гітлера.

8. "Чорна книга" (Голландія)



Гостросюжетна військова драма нідерландського кінорежисера Пола Верховена. У центрі фільму - історія єврейської дівчини, яка намагається вижити в окупованих німцями Нідерландах в останні місяці Другої світової війни.

9. "Піаніст" (Великобританія, Німеччина, Польща, Франція)



Фільм Романа Поланскі, який отримав "Золоту пальмову гілку" і три "Оскара". Фільм з Едріаном Броуді в головній ролі знятий за автобіографією Владислава Шпільмана, одного з кращих піаністів Польщі 30-х років минулого століття, життя якого кардинально змінюється після того, як до Польщі приходять нацисти.

Українські поети про Велику Вітчизняну війну

10. "Прапори наших батьків" (США)



Фільм режисера Клінта Іствуда про битви за острів Іводзіма, які були найбільш кровопролитними з усіх сухопутних боїв на островах Тихого океану під час Другої світової війни. Показує події очима американських солдатів.

11. "Листи з Іводзіми" (США)



Картина знята також Клінтом Іствудом і оповідає про битви за Іводзіму, але вже очима японських солдатів.

12. "Свої" (Росія)



Драма російського виробництва 2004 року з Костянтином Хабенським і Сергієм Гармашем про втечу військовополонених російської та єврея з одного з сіл Псковської області.

13. "Хайтарма" (Україна)




Фільм про трагічну дату в історії кримськотатарського народу - 18 травня 1944 року - початку сталінської депортації кримських татар. У центрі сюжету фільму - льотчик, двічі герой Радянського Союзу Аметхан Султан. Прем'єра фільму відбулася рік тому.

14. "Тора! Тора! Тора!" (США)



Оскароносний фільм 1970 спільного виробництва США та Японії. Відомий як найбільш достовірне кінозображення атаки японського флоту на Перл- Харбор 7 грудня 1941 і передували цьому подій.

Ми не повинні забувати!

15. "Уран" (Франція)



Драма 1990 режисера Клода Беррі. Дія фільму відбувається в невеликому французькому містечку відразу після другої світової війни. Ехо боїв ще не відгриміло, а людям треба повертатися до мирного життя. Комуністи при цьому ведуть "полювання на відьом" і називають зрадником будь-якого хто спілкувався з фашистами.

16. "Муссоліні. Останній акт" (Італія)



Військова драма 1974 від італійського режисера Карло Ліццані, хроніка п'яти квітневих днів 1945 року. Коли Муссоліні був засуджений до смертної кари комітетом національного визволення, він ховається від своїх переслідувачів як звичайний злодій, але італійці все ж знаходять його першими.

17. "Катинь" (Польща)



Фільм 2007 режисера Анджея Вайди про події, пов'язані з Катинським розстрілом. У картині розповідається про долі чотирьох польських офіцерів і про їх родичів, які не знають правди, але здогадуються про неї, про жінок, які не втрачають надії.

18. "Перевірка на дорогах" (СРСР)



Радянський військовий фільм 1971 року народження, режисерський дебют Олексія Германа. Заснований на повісті Юрія Германа "Операція" З Новим роком!" Про колабораціоніста, який приєднався до радянських партизанів з метою спокутувати свою провину за перехід на бік противника.

19. "В бій ідуть одні "старики" (СРСР)



Культовий радянський фільм, знятий актором і режисером Леонідом Биковим в 1973 році, що оповідає про будні льотчиків-винищувачів у роки Великої Вітчизняної війни.

Що робити, коли болить душа?

20. Документальні фільми:

   1. "Війна без переможців", 2003 рік. 5 серій.
   2. "Аджимушкай. Підземелля смерті", 2008 рік.
   3. "Київ. Місто, зрадили", 2008 рік.
   4. "1377 спалених заживо", 2009 рік.
   5. "Чорна піхота", 2010 рік.
   6. "Катинь. Листи з раю", 2011 рік.
   7. "Код секретності 18", 2011 рік.
   8. Серіал "Невідома Україна", 1993 год.
   9. "Спогад про УПА", 1993 год.
10. "У вересні 1939".





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ