Ми у Facebook
01.09.2014, 14:29

Вибори-2014: хто з Рівненщини піде до Верховної Ради? [ЧАСТИНА 2]

OGO.ua проаналізувало можливу розстановку сил на позачергових виборах до Верховної Ради 26 жовтня у Рівненській області. У першій частині дослідження йшлося про передумови виборів та списки політичних партій. Нині ж поговоримо про імовірних кандидатів у мажоритарних округах Рівненщини.
«Мажоритарники» від Рівненщини: де обиратимемо

Насамперед, варто нагадати, що на Рівненщині утворено на постійній основі п’ять виборчих округів.

Перший - виборчий округ № 152, центр його – місто Рівне, а межі - частина обласного центру.

Другий - виборчий округ № 153, теж з центром у місті Рівне, але до нього ще відносяться місто Острог, частина міста Рівного, Гощанський, Корецький, Острозький, Рівненський райони. (Нагадаємо, на виборах-2012 Партія регіонів “різала” округи під себе по всій Україні — провладні “проффесори географії” створювали часом доволі дивні територіальні комбінації, аби максимально сконцентрувати потенційний електорат своїх висуванців у межах одного округу та/або “відкусити” побільше виборців у конкурента. Ось і Рівне “розкраяли” заради того, щоб “відскіти” базовий електорат у власника Рівненського льонокомбінату Олега Червонюка, створивши кращі умови для неофіційно підтримуваного Партією регіонів міського голови Володимира Хомка).

Третій виборчий округ - № 154. Центр цього округу - місто Дубно.
Межі: місто Дубно, Демидівський, Дубенський, Здолбунівський, Млинівський, Радивилівський райони.

До одномандатного виборчого округу № 155 відносяться місто Кузнецовськ, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський райони. Центр виборчого округу - місто Дубровиця.

Останній, п’ятий округ - № 156 з центром у місті Сарни. Він включає Березнівський, Костопільський, Сарненський райони.

Вибори-2014: хто з Рівненщини піде до Верховної Ради? [ЧАСТИНА 1]

Перед тим як говорити про майбутні вибори, варто пригадати ситуацію у 2012-му, адже у випадку з передвиборчими гонками принцип «двічі в одну річку не ввійдеш» точно не діє. Чимало тих, хто не пройшов до Верховної ради два роки тому, не полишають надій все ж стати нардепами від Рівненщини. А ті, кому пощастило тоді, навряд чи відмовляться від того, аби втратити депутатський статус і всі властиві йому привілеї.

Розглянемо ситуацію по кожному з п’яти округів з огляду на минуле та з прицілом на цьогорічні позачергові вибори. Цей огляд не зміг вмістити всіх можливих варіантів і кандидатів — приміром, ми не торкнулись участі у виборах УНСО, ряду нових партій на зразок “Волі”. Зрозуміло, що крім кандидатів, про яких ітиметься нижче, будуть і інші, причому чимало — але про це в наших наступних оглядах. А поки що — своєрідна “оцінка” стартових позицій деяких кандидатів і політичних сил.

Округ № 152: який з Олегів представить Рівне?

Виборчий округ № 152 – місто Рівне. У 2012-му зі значним відривом перемогу тут здобув «свободівець» Олег Осуховський. Його підтримали майже 40% рівнян. З другим результатом, на 23 відсотки меншим, до фінішу прийшов власник льонокомбінату Олег Червонюк. Третій результат - трошки більше 15-ти відсотків - був у Віктора Матчука. На цьому окрузі тоді балотувався і міський голова Рівного Володимир Хомко. Був серед кандидатів і широко відомий нині після подій Майдану лідер «Правого сектору» Роман Коваль. Швидше за все, колишні конкуренти (перше і друге місця за підсумками виборів-2012) знову зійдуться у двобої. Питання тільки в тому чи довірять «свободівцю» Олегу Осуховському вдруге представляти інтереси рівнян.

З одного боку, є інформація про узгодження кандидатів на “мажоритарці” між блоком Порошенка і “Свободою”. З іншого — не може бути не поміченою активність у інформаційному просторі Олега Червонюка. Ще під час приїзду до Рівного Петра Порошенка і Віталія Кличка у квітні майдан Незалежності не просто так “розквітнув” жовтими прапорами з написом “Льонокомбінат”. Та й на з'їзді президентської партії цього тижня Червонюк знову був помічений. Можливо, парламентські вибори для нього будуть «репетицією» перед головним змаганням наступного року — битвою за крісло міського голови Рівного? А, можливо, Олег Червонюк після вдало проведених у Рівному парламентських виборів міг би очолити облдержадміністрацію?!..

Не можна відкидати можливості участі у рівненській “мажоритарці” голови облдержадміністрації Сергія Рибачка. Певна логіка в цьому є: Олег Осуховський, як тепер уже досвідчений нардеп, наближений “до тіла” лідера “Свободи” Олега Тягнибока, міг би претендувати на прохідне місці в партсписку. А замість себе — делегувати на “мажоритарку” Сергія Рибачка, як півроку тому делегував його в крісло голови Рівненської ОДА. Одне можна сказати напевно: можливість балотування Рибачка залежатиме точно не від нього самого, а швидше від двох людей — Петра Порошенка та Олега Тягнибока. Перший має визначитись, чи влаштовує його нинішній рівненський губернатор з одного боку і кадрові пропозиції “Свободи” (у випадку узгодження кандидатів з нею) — з іншого. Другий — знайти місце на виборах-2014 для Олега Осуховського — список чи “мажоритарка”. Відповідно, від цього може й залежати політична доля його колишнього помічника.

Позачергові вибори до Верховної Ради-2014: календар

Керівник громадської організації “Рівненський громадський контроль” Дмитро Якимець недаремно так активно переймається комунальними проблемами рівнян. Запеклий опонент Володимира Хомка, він, вочевидь, скористається парламентськими виборами-2014, аби “розкрутити” себе напередодні виборів міського голови-2015.

Не виключено, що так само може зробити і керівник “Асоціації працівників будівельної галузі” Ігор Мічуда: про готовність балотуватись на мера він уже заявляв, але вибори до ВР могли б стати для цього стартовим майданчиком.

“Батьківщина” має у Рівному відразу кілька перспективних кандидатів. Найімовірніші - заступник міського голови Галина Кульчинська та голова фракції “Батьківщина” Олександр Курсик.

Вочевидь, вдруге спробує свої сили Роман Коваль — на відміну від виборів-2012, він має нині доволі високу впізнаваність у Рівному.

Не варто відкидати і той факт, що на арені «випливуть» і нові претенденти. Так, громадська активістка Лілія Москальова, яка очолює Рівненську обласну організацію Української національної консервативної партії і бере активну участь у діяльності місцевих люстраторів, вочевидь, невипадково з'явилась на сітілайтах у центрі міста.

Невипадково, певно, з'явились останнім часом і критично-компрометуючі статті на адресу голови Рівненської облради Михайла Кириллова та його близького оточення. Екс-член “Батьківщини”, “розкручений” узимку цього року підтримкою рівненського Майдану, який ледь не на руках вніс його в крісло голови обласної ради, він цілком міг би позмагатись за крісло нардепа.

А про колишнього головного комунальника Рівного часів Віктора Чайки пам'ятаєте? Юрій Собчук, керівник обласного БТІ, на президентських виборах-2014 був довіреною особою Сергія Тігіпка і цілком міг би представити його “Сильну Україну” на мажоритарці в Рівному. Не заради перемоги — заради майбутніх місцевих виборів.

“Родзинкою” виборів-2014, звісно, стане якнайактивніше використання теми допомоги армії. У соцмережах обговорюють можливість балотування у Рівному одного з очільників волонтерського руху допомоги військовим. Зокрема, пишуть про Віту Шинкаренко, активістку спільноти “Допомога армії. Рівне”. Її колега Юрій Дюг, щоправда, жартує, що вона зніме свою кандидатуру, “розкрутивши” когось із кандидатів на максимальну пожертву для армії...

Рівнянин очолив партію Петра Порошенка [+ДОСЬЄ]

Округ № 153: вдруге в ту саму річку?

Виборчий округ під номером 153, до якого відносяться частина Рівного, Рівненський район, а також ще три райони - Гощанський, Корецький та Острозький, та місто Острог, нині представляє кандидат від «Батьківщини» Юрій Вознюк. Тоді він мав переконливу перемогу - більше 48 відсотків голосів. Найближчий переслідувач його - регіонал Анатолій Юхименко - набрав майже 27 відсотків. Третій результат - 13 відсотків був у самовисуванця Олексія Хахльова.

Очевидно, що член Полтіради “Батьківщини” Юрій Вознюк не проти продовжити свою роботу у Верховній Раді, недарма ж він впродовж двох років «назбирував» підкріплення та «запасався» інформаційною підтримкою. Так, саме його вважають людиною, що контролює інтернет-видання Тake.info, газету «Рівненська правда» та ряд районних газет. Умовний медіа-холдинг Вознюка вважають близьким і до іншого потенційного кандидата — вже згаданого Михайла Кириллова. Подейкують, нині політики розглядають можливість збільшити свої медіа-активи за рахунок нових придбань.

Зрозуміло, що у Анатолія Юхименка шансів на цих виборах мало, якщо не сказати більше – просто ніяких. “Тавро” регіонала не дозволить йому скласти гідну конкуренцію будь-кому з претендентів, але для того, щоб нагадати про себе та «засвітити» свою нову «Партію розвитку України», Анатолій Юхименко все ж може піти на вибори до Верховної Ради. Особливо зважаючи на наближення виборів місцевих.

На той час самовисуванець, а нині потенційний представник пропрезидентської «Солідарності» Олексій Хахльов теж може з’явитися у виборчому бюлетені жителів цього округу. Олексій Хахльов – екс-зять Віктора Ющенка, власник парк-готелю «Швейцарія» неподалік Рівного, брав активну участь у подіях Майдану Рівненщини. Його жовто-блакитну куртку можна було побачити і під час «взяття» Рівненської ОДА, і майже на кожному вічі: чи то на майдані Незалежності, чи то під стінами облдержадміністрації. Після усунення Януковича від влади, на політичній арені Рівного Олексія Хахльова можна було бачити все рідше. Зате у квітні Хахльов “засвітився” поряд із Петром Порошенком, коли той саджав дерева в Острозькій академії. Така поява, думається, варта багато чого...

Тим часом новою «зіркою» 153 округу може стати Олексій Муляренко, голова виконкому обласної організації "УДАРу". Не можна сказати, що цей політик надто помітний на окрузі, але він може стати своєрідною альтернативою для тих, хто не хоче, щоб у Раді були «колишні», і не забажає підтримувати Хахльова. Олексій Муляренко на минулих парламентських виборах отримав "умовно прохідне" місце у виборчому списку "УДАРу", що свідчить про його впливовість у внутрішньопартійній ієрархії. Його безпосередній “шеф” по партійній лінії — нардеп Віталій Чугунніков, керівник штабу Порошенка на президентських виборах-2014 на Рівненщині. І це теж — вагомий плюс до рейтингу впливовості Муляренка.

Зрештою, “прив'язка” до “правильного” партійного бренду здатна повністю знівелювати попередню маловідомість на окрузі — доведено Валентином Королюком, діючим нардепом від наступного округу, № 154.

Але про це - у третій частині нашого дослідження, вже зовсім скоро. Слідкуйте за оновленнями на OGO.ua!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ