Ми у Facebook
20.09.2014, 17:30

Осінь — не час для депресії

Саме зараз, коли знижується температура, дні стають коротшими і на вулиці похмура погода, все частіше говорять про осінню депресію. Як її подолати, щоб знову увійти у звичний робочий ритм та почуватися активно?

Осіння депресія — так часто пояснюють сумні думки, зневіру у власних силах, невдоволення собою, втому, апатію. А особливо восени, коли так не вистачає сонця, знижується температура повітря, збільшується загроза захворіти, а попереду чекають довгі зимові дні. У надто важких випадках вихід один — звернутися до спеціаліста. Але у простіших, зокрема, з роздратованістю та в’ялістю — можна і треба боротися самому.


— Депресія — це спосіб захисту від тиску, пресингу, особливо емоційного. Людина вдається до такого засобу, коли відчуває, що більше не в змозі витримати емоційну напругу. У такому стані вона зазвичай не хоче допомагати собі сама і не просить допомоги в інших. До депресій більше схильні люди, які знаходяться у поганих стосунках з батьками протилежної статі: дочки — з татом, а сини — з мамою. Саме цим пояснюється той факт, що людина у такому стані схильна звинувачувати у всьому дружину чи чоловіка. Це один із різновидів психологічного перенесення, — пояснює психолог Алла ЯРЕМОВИЧ. — Найбільш сильними психологічними факторами є травма від нехтування, покинутості, приниження, зради, несправедливості. Такі серйозні душевні розлади виникають лише у випадку, коли дитина чи підліток пережили такі травми наодинці, не маючи змоги поділитися з кимось своїми страхами і сумнівами. Так і не навчившись розкривати свою душу, людина блокує свої бажання і замикається у собі, далі занурюючись у свої переживання.
Основними симптомами депресії є втрата інтересу до повсякденної діяльності, відчай, пригнічення, байдужість, нездатність концентруватися, постійні роздуми про одне й те ж. Як правило, людина, що страждає на депресію, не хоче, щоб їй допомагали, і вважає, що з нею все в порядку, а от оточуючим варто було б змінитися. Вона погано спить, навіть якщо приймає снодійне, мало говорить, уникає спілкування. Вивести людину із такого стану можуть тільки ті, хто живе з нею поряд.
За словами лікаря-психіатра обласного центру психічного здоров’я населення Василя ГАЛЯБАРА, “осіння депресія” — один із різновидів загальної депресії. Вона пов’язана із сезонною зміною біоритмів, коли людина не може повністю адаптуватися до зміни світлового дня. Важливу роль для нормального самопочуття відіграє повноцінний спокійний сон.
— З психологічної точки зору, важливо зберегти те коло оточуючих, де ти є потрібним. Бо депресія — це також і відчуття непотрібності. Спілкування з друзями, рідними, в колі сім’ї розбиває панцир непотрібності, — говорить Василь Галябар.
За словами психолога Олега ЛАРЕНКОВА, депресія — це накопичення негативної енергії всередині людини.
— З точки зору тілесно-орієнтованої психології, депресія супроводжується відчуттям важкості у грудях. По суті це є накопиченням негативних емоцій, енергії в ділянці грудної клітки, яка називається в цій психології серцем, — говорить психолог. — Щоб вийти з такого депресивного стану, необхідно вивести негативну енергію з цієї ділянки тіла.
— Крім того, в осінній період зменшується кількість світла, і людина ніби засинає, — додає пан Ларенков. — Тому в життя потрібно додати більше “сонця”.
Психологи однозначні у тому, що велику роль у боротьбі з пригніченим настроєм відіграє правильне повноцінне харчування.
— Краще в осінній період вживати їжу з “яскравими” смаками. У ній повинно бути більше “вогню” (гостроти), — продовжує Олег Ларенков.
Фахівці тілесно-орієнтованої психології говорять, що позбутися “осінньої депресії” допомагають танці, йога, заняття спортом. Вони насичують тіло енергією і розганяють її застій.
І пам’ятайте, що боротися з пригніченим настроєм можна, коли займаєшся тим, що подобається і приносить задоволення, коли простіше сприймаєш життя та обов’язково любиш себе таким, який є з усіма недоліками, можливостями та чеснотами.


Порада №1. Відпочинок
Рекомендовано не тільки достатньо працювати, а й повноцінно відпочивати. Вільний час присвятіть речам та справам, які приносять задоволення: розмови по телефону, перегляд кінофільму, музика, шопінг, зустрічам з друзями та інше.
Порада №2. Спілкування
Не замикайтеся у собі. Побільше спілкуйтеся та проводьте часу з друзями та рідними.
Порада №3. Прогулянки за містом
Інтенсивні прогулянки за містом найбільш ефективні у виведенні негативної енергії з тіла людини. Адже навколо міста існує ніби купол внутрішньої вібрації. Коли людина знаходиться всередині його, цього не відчуває. Якщо ж вона залишає межі міста, то відчуває спокій та отримує насолоду від тиші.
Порада №4. Більше світла
Слідкуйте, щоб і вдома, і на роботі було якомога більше світла, потурбуйтеся і про ефективне використання штучного освітлення. Можете навіть змінити темні штори на світлі.
Порада №5. Здорове харчування
Вживайте побільше овочів та фруктів. Слідкуйте, щоб у раціоні були присутні овочі 5 кольорів: зеленого, червоного, жовтого, синього і помаранчевого. Можна потішити себе суші, свіжими салатами, стравами на грилі. Гіркий шоколад, наприклад, посилює вироблення “гормону щастя”, а тому підвищує настрій. Внутрішнє тепло в організмі створює і підтримує імбир. А американські вчені вважають, що чудово підбадьорює і піднімає настрій вершкове морозиво.
Порада №6. Рух
Фізична активність розганяє енергетичний застій у тілі людини. Можна зайнятися шейпінгом, аеробікою, плаванням, тенісом, йогою, будь-чим, аби тільки це приносило радість і задоволення.



Які ваші рецепти хорошого настрою?


Юрій ОСІПЧУК, керівник рекламно-маркетингової компанії “НеоМарк”:
— Депресії у мене абсолютно не буває. Єдине, що може вивести мене з рівноваги, це стан здоров’я моїх рідних. Тим же, хто страждає на депресію, на мою думку, слід у першу чергу зробити самоаналіз і працювати. Взятися за роботу, яка подобається. З досвіду можу сказати, що депресію можна лікувати тією роботою, від якої не можеш відмовитися і віддатися їй набагато більше.

Олена ТОЛОЧИК,
редактор газети “ОГО”:
— Кажуть, що трудоголіки не страждають на депресію, їм на це часу немає. Але на мене вона “нападає”, і саме восени. Отож, найкращий порятунок — відвідати місця, з якими пов’язують приємні спогади, друзів юності. Для мене це Кременець, піший похід на Бону. Якщо такої можливості немає, тоді дивлюсь якісь хороші фільми на дисках і більше спілкуюсь зі своїм головним антидепресантом — кішкою Мартою.

Олексій МУЛЯРЕНКО,
директор ТОВ “Сталь-М”:
— Осіння депресія мене не стосується. А щоб її не було, треба займатися ділом, працювати. Ніколи хворіти. Найкраще — це переключитися на щось інше, згадати приємні моменти. А ще потрібно зайнятися улюбленою справою і уявити її кінцевий результат, тоді захочеться працювати. Жити треба яскраво. А всі депресії, як і кризи, ми самі собі створюємо.

Наталія ТРУШ,
директор туристичної агенції “Флайдер”:
— У мене не буває яскраво вираженої депресії. Хоча інколи сумую. Але робота з людьми не дозволяє так поводитися часто. Оптимізм має бути присутній завжди. Мій рецепт хорошого настрою: поїхати туди, де більше сонця. Я саме так і роблю. Допомагає мені й апельсиновий сік. А ще бажано займатися хобі. Для мене це індійські танці. Веселий колектив однодумців не дасть засумувати.

Анатолій ОЗІМКОВСЬКИЙ,
керуючий РФ ВАТ “Ощадбанк”:
— У мене хороший настрій завжди. Осінь — гарна пора року. У цей час потрібно дивитися на оточуючу красу, дерева, милуватися краєвидами. Щоб позбутися поганого настрою, слід бути ближчим до природи. У вільний час, наприклад, виїхати до лісу, на природу.

Мирослава КОЧМАРСЬКА,
приватний підприємець:
— Чесно кажучи, часу на депресію просто не вистачає. Вона може бути тільки у лінивих, а не у тих, хто працює. Звичайно, буває поганий настрій. Але я намагаюся, щоб цього не траплялося, адже від цього залежить атмосфера в колективі. Бо мені як керівнику не треба передавати негатив іншим. А найкраще піднімає настрій чашечка гарячого шоколаду.






На правах реклами